marți, 28 august 2012

Top inteligentza!

Unul din newsletter-urile la care sunt abonata, este "9am".
Ieri am primit de la dansii un titlu care mi-a starnit curiozitatea, si anume "Cine are carte, are parte: Cele mai inteligente zece natiuni".
foto
Pentru ca mi-a placut extrem de mult guest-post-ul lui Marek, de pe blogul Forfecutzei, legat de "educatia" de pe la noi si de pe la altii, le dedic acest "top"! :)
Dedicatia le-o impart frateste cu Simona, din Canada, veti vedea, la sfarsit, de ce :)

Deci iacata copy-paste-ul (mie mi-a fost lene sa iau si pozele, am zis ca textul este destul de concludent), in ordinea inversa a numerelor de pe tricou, ca sa pastram suspansul :)
Bold-urile imi apartin :)


Cu toate ca nu sunt taxe de scolarizare in Danemarca  (invatamantul superior fiind gratuit), statul ofera diferite burse studentilor din cadrul universitatilor. Acest lucru este valabil insa numai pentru cetatenii danezi.
Desi aceste conditii oferite, numai 34% din populatie urmeaza o facultate dupa terminarea liceului, Danemarca pozitionandu-se asftel pe locul zece in top, conform skeptikai.com



In Luxemburg exista doar o singura universitate insa 36% dintre oameni au diplome de licenta. 
Elvetia, pe de cealalta parte, se mandreste cu oameni exceptionali care fac parte din organizatii internationale renumite precum ONU, Organizatia Mondiala a Sanatatii si cu intelectuali de seama din cadrul Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucelara.



In Estonia si Irlanda, cei care au terminat o facultate sunt in porportie de 36%
Estonia are un numar impresionant de institutii care ofera cursuri in domenii precum stiintele naturii, tehnologia materiilor sau semiologie



In Norvegia si Finlanda, 37% dintre locuitori au studii superioare pentru ca in aceste tari nu sunt taxe de scolarizare. 
In Australia se intalneste un numar mare de studenti din toata lumea, universitatile de aici fiind printre cele mai renumite la nivel international. 
Marea Britanie atrage si ea multi studenti internationali datorita standardelor ridicate de invatamant pe care le asigura universitatile, scrie siliconindia.com.



Educatia sud-coreenilor este extrem de stricta. La baza majoritatii locurilor de munca stau studiile universitare finalizate, acest lucru motivand studentii sa-si fructifice educatia cat mai mult posibil. 
39% dintre sud-coreeni au studii superioare. 
Coreea de Sud si Finlanda sunt singurele doua tari in care cele mai populare domenii nu sunt stiintele sociale, afacerile sau justitia, ci filologia si artele.



Noua Zeelanda se claseaza pe locul cinci cu o rata de alfabetizare in procent de 99% in randul adultilor. 40% dintre locuitorii tarii au studii superioare. 
In anul 1961, University of New Zeeland era unica universitate din tara. 
Astazi, se gasesc in tara sase universitati particulare si alte cateva institutii de invatamant menite sa faca fata tuturor celor patru milioane de locuitori.



Statele Unite ocupa locul patru in acest clasament. 
Potrivit statisticelor, in 2009-2010, se numarau nu mai putin de 4,495 de universitati si colegii in SUA. 
Femeile au inceput sa fie preocupate din ce in ce mai mult de educatia lor, depasind astfel barbatii in ceea ce priveste gradul de absolvirea ale universitatilor. 
In 2005-2006, 58% dintre femei isi luau licenta, 60% terminau masterul si 49% aveau o diploma de doctorat.



Cu toata dezvoltarea tehnologica si stiintifica care s-a produs in Japonia, nu este de mirare ca se pozitioneaza pe locul al treilea in lista celor mai inteligenti oameni. 
127,9 milioane de oameni (44% din populatie) si-au finalizat studiile postliceale. 
Japonia se lauda cu 15 laureati la premiile Nobel in domenii ca medicina, chimie, fizica si fara indoiala sunt lideri mondiali cand vine vorba de tehnologie si roboti.
Acelasi "9am", a transmis ieri stirea conform careia 36% (38.000 de copii sub 18 ani, din provincia Fukushima) dintre copiii japonezi au sanse de cancer, ca urmare a tragediei de la Fukushima, fiind depistati cu noduli tiroidieni!!!



Israelul se afla pe a doua pozitie in topul tarilor cu cea mai inteligenta populatie. 
In urma cu 64 de ani educatia la nivel universitar era rezervata numai unui anumit segment de populatie, destul de restrans – 1,600 de studenti. 
Numarul a explodat in perioada 2010-2011 ajungand la 206,000 de persoane care s-au inscris la facultate, cu 61% mai mult. 
Astazi, absolventii de facultate reprezinta 45% din populatie si sunt binecunoscuti pentru rezultatele lor stralucite in domenii precum fizica, inginerie, IT, economie sau stiinte sociale.



Canada ocupa primul loc cand vine vorba de tari educate si oameni inteligenti. 
Jumatate din populatia adulta se lauda cu studii universitare si diplome, iar 41% din bugetul Ministerului Educatiei canadian este cheltuit pentru institutiile de educatie superioara.
71% dintre femei, cu varste cuprinse intre 25-44 de ani, au absolvit o universitate, comparativ cu barbatii care au studii universitare in proportie de 65%


Daca sunteti cumva curiosi, Romanica este pe utimele locuri din UE, asa cum probabil banuiati. Are un procent de persoane cu studii superioare de 18%, pe cand la studiile primare suntem cam pe medie (dar oare e realist! - vezi "analfabetismul functional" de mai jos!).

Si cateva link-uri, gasite rapid, intr-u intristarea definitiva ....
Wikipedia - analfabetismul functional, si cum "în România, în 2006 față de 2000, procentul de elevi în vîrstă de 15 ani care sunt analfabeți funcțional a crescut de la 41,3% la 53,5%"
Si incheiem cu cateva statistici de pe VOVA, ca sa ne fie clar cam cine suntem si pe unde ne situam ... 

Acum ma duc sa-mi sterg depresia de pe frunte (nu ca n-as fi fost constienta de faptele astea) si ma duc la oile mele, respectiv copiii inca prescolari(de 3 ani, respectiv 5 ani), dar care insista sa le citesc povesti seara de seara, de peste doi ani (in "detrimentul" altor activitati). Si care deja recunosc si inteleg ceva litere si cifre, estimez ca in maxim 1 an, vor sti amandoi sa citeasca. 
Caci da, educatia incepe din frageda pruncie! Nu obligand, dar stimuland, si cel mai mult prin oferirea propriului exemplu sanatos, ca in mai toate domeniile.

Mereu le explic fapul ca cititul este o chestie esentiala in viata, este ceea ce-ti deschide tot. 
Nu ca Mamaia mea Batrana, de la tara, ar fi mai putin inteligenta decat cei cu studii superioare de acum, dar deja traim in alta lume, daca vrem (cel putin) sa supravietuim in ea, faptul de a putea citi si intelege un text (eventual in mai multe limbi :D) este un minim necesar. 

Si ne mai comparam cu altii .... si ne intrebam de ce nu merge treaba! ... pai la ce majoritar-bananieri suntem, ca tara ... chiar si printre cei "cu diplome" sau printre decidentii politici (m-as risca sa afirm) ... :(

2 comentarii:

  1. Am citit cu sufletul la gura dedicatia, sa vad ce si cum :-))) Ce ma mira foarte tare e procentajul mare de "educati" din Canada. Nu de alta, dar aici studiile pana la clasa a XII-a sunt cam ca peste tot as spune (poate mai mult axate pe practic si pe auto-descoperire, pe a-ti pune la contributie creierul propriu), in schimb studiile superioare sunt FOARTE grele (asta mi-o spun tineri si adulti pe care ii cunosc cat de destepti sunt si care s-au incumetat sa ia in piept sistemul universitar canadian) si FOARTE scumpe (da, noi avem deja conturi deschise destul de substantiale pentru educatia superioara celor doi juniori (tot de 3 si 5 ani, stiu ca tu stii) in caz ca macar vreunul din ei ar ajunge acolo (ceea ce sper), conturi unde se strang bani constant, urmand ca peste 13-15 ani sa speram ca suma o sa acopere macar o parte din studiile lor. Cu toate astea, lumea e destul de scolita, ceea ce se vede si in general prin nivelul de civilizatie. Cred ca (virgula) Canada mai are un atu, numarul de emigranti ("skilled immigrants") pentru care un criteriu obligatoriu sunt studiile superioare sau echivalentul lor.
    Dar sincer, trebuie sa recunosc faptul ca Robbie a terminat primul an pregatitor de scoala (din cei doi dinainte de clasa I) citind cursiv, scriind (de tipar, mic si mare), facand operatii cu numere si cu extrem de multe notiuni (din toate domeniile) pe care eu tin minte sa le fi invatat undeva spre clasa IV-a... Acum e fascinat de inmultiri, s-a prins cum functioneaza sistemul si desi pe undeva se umfla pipota in mine de mandrie cand il vad ca-i curios si ca pune cap la cap orice informatie afla, pe undeva ma sperii ca are doar 5 ani ori eu una nu stiam nimic din toate astea la 5 ani (ba mint, stiam sa citesc)... Apropo, anecdota adevarata: asteptam sambata la pizza, la pizzeria de langa noi care are ca ornament niste cutii mari de conserve de tomate cu numele pizzeriei pe ele. Robbie ii spune vanzatorului ca ii plac cutiile alea, si vanzatorul il intreaba glumet daca stie sa le numere pe toate. Robbie incepe timid, pe la vreo 20 se satura si imi cere telefonul. Dupa inca un minut de balmajeli ii spune sec vanzatorului: 336. Asta, sa pice jos. Pai cum de ai numarat asa repede?!!! Zice Robbie cu un aer sfatos: you have 14 rows and each row has 24 cans. So I used mommy's calculator and 14 times 24 equals 336! QED :-)))
    Eu sunt genul de om care nu prea poate sa invete mecanic, asa ca ma bucur tare cand incerc sa le explic copiilor ce-i intereseaza prin exemple practice si vad ca se lipeste de ei informatia si chiar o aplica la alte chestii :-)
    Te pup, multumesc frumos de articol!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca n-am terminat sa ma minunez de tanarul Robbie, de aceea inca n-am scris nimic la comment-ul asta :D

      Ștergere