joi, 16 august 2012

Dra Printesa - am dat-o pe braza cu ... dragoni :)

Printesele Disney
Dragoni :)

Domnisoara noastra, de aproape 5 ani, este "printesa" pana in maduva oaselor :D
Ca atitudine vorbesc. Bine ... e o printesa dinaia care se cocoata prin copaci (sau ar vrea ea), sta pe afara foarte mult, se joaca cu baietii, e ambitioasa ... dar tot printesa.

Ocazional se sclifoseste, rochite, margele, cercelusi, rozul ... toate sunt la mare cautare, alaturi de chestiile sclipicioase evident (incercam sa tinem sub control).
Orice bubita e o mare jale si prefera sa cumpere mai mult chestii estetice decat practice ... nimic deosebit, este ca majoritatea fetitelor de varsta ei ... presupun, poate putin peste (sper eu), datorita faptului ne ocupam de ei mai mult decat media(mai ales psihic), si locatia ne permite sa ii dam mult pe afara (cam jumatate din zi).

Dar cea mai mare durere sunt povestile/animatiile cu zane, printese si alte fetite (fie ele cat de "barbate" dar sa fie tot "printese"). Asta spre disperarea fratiorului, de aproape 3 ani, care ar vrea si el sa mai miste in front, cu alte povesti sau desene, decat cele "de fetite".

Seara la culcare citim majoritar despre printese (chiar daca sunt alea antice sau altele mai moderne).
Am luat de la biblioteca, acum doua saptamani "Zanele din Valea Cerbului", de Nestor Ureghia, evident aleasa de ea, dupa titlu si poza de pe coperta - singura din toata cartea :) editia 1995.
Foarte frumoasa cartea,150 de pag :) putin greoaie, dar mai sar cuvintele prea complicate, povesti din cele de care citeam si noi cand eram mici, complexe, cu actiune pe multe planuri si personaje dubioase, altfel decat cele modrne, mult simplificate.
Nu e despre zane, ele doar sunt personajele care spun povestile la o sezatoare, povestile sunt clasice: fata buna si curajoasa care este rasplatita la final, voinicul care se lupta si imparte dreptatea, etc
Majoritar tot cu casatorit la final (incepe sa mi se aplece de treaba asta) dar ok, cu multe invataminte si ... fara poze, inca ma surprinde ca reuseste sa urmareasca povestea (10-15 pag) fara a fi ceva colorat. A comentat mult la inceput, la lipsa imaginilor dar am mizat pe curiozitatea ei abundenta :) Suntem pe la jumatatea cartii :)

Desenele, atunci cand sunt, sunt tot cu printese/zane, chiar daca mai nou balanta inclina in favoarea celor moderne (curajoase, verticale, spirit DIY, nu doar frumoase) si in detrimentul celor antice (frumoase dar neajutorate, oropsite de soarta, astepta mereu vre-un print salvator).

La citit, fratiorul adoarme de cele mai multe ori, pana la sfarsitul povestii ... reactie de barbat veritabil, la chestii siropoase, de fetite :)
Incercam sa facem curat in carti, si sa mai exilam din cartile cu si despre printese, macar sa nu mai fie la vedere tot timpul, shhhh ... sa nu-i spuneti! :)

Am incercat sa nu-l neglijez nici pe fratior, sa fac o regula de genul: la nani de pranz citim ce carte alege Matei, seara ce vrea Luana, nu ne-a tinut prea mult, contextul difera din multe variabile si apar discutii.
Oricum, strecuram si Bamby, Lady and the Trapm (si altele cu animale, nu neaparat serie Disney) si mai noua obsesie cu Peter Pan :) Il inteleg, din carti nu are prea mult ce alege, majoritatea au fost cumparate (nu neaparat de mine) pt surioara, desi am incercat sa diversific de o vreme incoace. Sa fie si educative, nu doar frumos desenate, usor de inteles si pt varsta lui.

La desene sta si mai prost, nu prea prinde liber de surioara lui, se uita si el ce se uita dar se plictiseste. Pe de o parte recunosc ca ma bucur ca nu il atrag foarte tare, incercam sa ma mint cu faptul ca nu-l atrag desenele, ceea ce consider un lucru bun (preferam activitati mai educative/dinamice, desenele sunt cel mult doua ore pe zi, si nu zilnic) dar realitatea este ca daca il atrage subiectul ... sta la fel de lipit ca orice alt copil uitator la TV.

Isi mai fac doza de diversificare, pe la Buni, cu Minimax-ul, noi in continuare nu detinem TV (de peste 4 ani deja :D). Ce am mai prins eu cu coada ochiului, pe la Minimax, mi s-a parut ok, sunt simpatice, despre prietenie, animalute, diverse intamplari jazlii, cu invataminte.

Aseara aveam dra lipsa la inventar, si el a cerut desene, am zis ca sunt ok pana pregatesc masa. I s-a pus Peter Pan (partea a doua).
La inceput s-a cam plictisit, pana s-a intrat bine in poveste, dar dupa ce a aparut PP, peisajele si personajele minunate din Tara de Nicaieri, nu il mai deslipeai de acolo nici cu ranga. L-a vazut pe tot, chiar fara sa respire prea mult, as putea spune :)

A mai avut reactii aproximative si la "Cars" sau altele baietesti sau unisex, dar au fost atat de rare, si atat de bruiate auditiv, de surioara bombanitoare, incat nu cred ca s-a bucurat pe deplin de ele, saracutul :)

Intamplarea de la care m-am pornit sa scriu astazi (ca vroiam sa fie doua paragrafe rapide, dar am ajuns la tot carnatul asta) a fost ca, amandoi s-au trezit veseli si vioi pe la 7. S-au jucat putin cu tati, si au solicitat desene (pe tonul ala pisicesc si lingusitor), au profitat de tati, stiu ca eu incerc sa-i distrag catre alte activitati.
Tati zice "hai sa vedem ce-o sa fie", dra se face ca ... mai lasa de la ea, cum e ea maistra in negocieri, zice "pot sa fie si mai de baieti, cautati unul nou"(adica nu din cele vazute si revazute de zeci de ori).
Noi scormonim in creiere, si imi vine o idee pe care o mai avusesem, am cautat "How to train your dragon", animatie care noua ne place foarte tare. Recunosc ... e mai adaptata pt adulti ca si replici, dar incerc sa nu judec din prisma a ceea ce mi se pare mie bun/frumos/folositor. Testam ... vedem ce iese.
Si le dau drumul la desen. Primele doua minute e ok, pe urma apare plictiseala. Tati plecase la serviciu, eu cu treburi prin casa, deobicei stam cu ei sa le explicam diverse, la prima vizionare a unui desen mai complicat, adica nu doar sa stea benoclati acolo, sa inteleaga ceva, ne si legam de tot felul de intamplari cotidiene, exemple usor de inteles ... ce mai, dureaza 3 ore un desen, pt ca evident, toate explicatiile se dau cu pauza pusa in desen, ca sa nu se piarda sirul.

Deci ei singuri, desenul abia la inceput, nu prea ii atragea. Dra a venit la bucatarie comentand ca nu e cu printese. Eu i-am amintit ca asa a fost intelegerea, si discutia ampla, recenta, in care am concluzionat ca mai trebuie si desene pe gustul fratiorului, la care replica ei a venit foarte prompt "dar nu e nici macar O printesa" :(
Prin asta cred ca se referea la lipsa oricarui personaj feminin care sa aduca macar vag cu ideea ei de printesa. Desi ... hm, mie mi s-a parut pe pe fetita-viking au facut-o destul de asemanatoare cu o printesa(razboinica evident),
foto de aici
nu lipsesta coada blonda si lunga, chiar daca e impletita, dar na ... nu are nici rochita lunga nici maniere de printesa, iar buzduganul/sabia nu prea seamana cu cu vreo bagheta magica sau ceva de zana. La lipsa oricarui dram de magie nu a comentat. Dar probabil avea altele lipsuri mai mari, pana sa ajunga la astea :)

Ei ... dupa ce mi-a cerut a cincea oara sa ii schimb desenul ca nu-i place, am abordat problema altfel: am zis ca stau cu ei si le explic.
Am recuperat repede primele 15 min care trecusera, ajunsesera la partea in care Sughitz se imprietenea abia, cu Furia Neagra, si dai si povesteste, si baga din top ca "vezi ce curaj are! ii e frica dar si-o invinge", "uite ce destept e! s-a gandit sa-l imblanzeasca aducandu-i mancare", "vezi ca ...", "hai sa vedem ce face mai departe" si dinastea (ma si pricep sa-i tin in priza :D), si asa, minut de minut, copiii au devenit tot mai captivati de poveste.

Se antrenau la fiecare scena, stateau cu sufletul la gura, radeau, aplaudau, si toate astea cu o vizualizare oarecum deficitara, pe laptopul mic de 11 inch :) Au comentat ca sa ma intorc repede, cand am pus pauza sa ma duc pana la baie :)  Ce mai ... se vedea pe ei ca traiesc povestea la maxim :)
S-a finalizat cu "lasa sa curga si genericul sa vedem pozele cu toti dragonii" si "hai sa-l mai punem inca o data" :)
I-am stapanait cu greu ca ajunge pt azi, le-am promis ca il vom revedea zilele urmatoare pe TV-ul mare cu sunet surround, din sufragerie de la Buni. Si deja stiu ca are si partea a doua :D

Dar aia cu "macar o printesa" e de tinut minte si ras copios pt ani intregi :)
Oricum, animatia cu dragonii e de recomandat, este o poveste foarte frumoasa si frumos spusa/desenata.

Acum se joaca "de-a muritul", au construit un "cimitir" din pernele de pe canapea, iar replica pe care o aud cel mai des, de la dra, e "du-te si mori tu!" adresata fratiorului, el se conformeaza!!! O fi de la dragoni? :)

Daca aveti, dati in mine cu recomandari de animatii baietesti sau unisex, pt 3-4 ani!

6 comentarii:

  1. La noi de baza sunt(nu neaparat in ordinea asta):
    -Puss in boots
    -Cars,cars si iar cars, ambele parti
    -Nini, adica Happy feet(preferabil 2)
    -Spirit, stalion of the Cimarron
    -Tangled...ok, o printesa dar e fain si muzica misto(al nostru mai mult pentru muzica si cal urmareste)
    -Gnomeo and Juliet
    101 dalmatieni
    -Cartea junglei
    -Over the hedge(doar animale,si cu mesaj ecologist pe deasupra)
    -The road to Eldorado
    Mulan(partea 1 ca 2 o enerveaza pe mami)
    -Incepe sa reactioneze si la Toy storry, e fain si la voi ar merge sigur...si are 3 parti(mie cel mai mult mi-a placut a 3a)
    Sa mai zic?Ca are tati o colectie.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Tati al vostru nu se pune, el ar putea sa si le deseneze singur daca n-ar avea :))
    Merci pt lista, se noteaza!
    La voi conteaza mult si proiectorul, face mai bine de jumatate din atmosfera. Eu oscilez intre "desene in conditii bune", adica LCD-ul mare din sufragerie (cu posibila urmare ca "se invata cu binele" si or sa ceara din ce in ce mai mult) si ramas asa, cu laptopul mic, in doze foarte mici, dar pe aproape de noi, sa putem sta sa le mai explicam din cand in cand.
    PS: sa te duci pe la SapunBun sa-i spui cum ti s-a parut pasta de dinti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu una sunt inebunita dupa "How to train...", l-am vazut singura de vreo 5 ori deja. Prima data cand i l-am pus la Robbie, m-a rugat dupa 2 minute sa-l opresc ("it's too scary for me, mommy"...) si m-am executat, stiu ca e sensibil. Am mai facut o incercare acum o saptamana, mai buna, a stat la tot filmul acum, dar n-a fost super absorbit. De o vreme incoace amandoi ai mei sunt extrem de inebuniti de "Up", cred ca le-ar place si alor tai, are si mesaj si e aproximativ appropriate pentru amandoi. Cars a fost si ramane marea dragoste a lui Robbie, cand era mic (dupa 2 ani) a trebuit uneori sa-l vedem continuu pana nu mai putea, si daca mergea doar pe fundal, sa fie acolo. In schimb Cars 2 a fost un fiasco total, nu e curios deloc de el. Am mai dat niste chixuri majore cu seria Disney mai vechi (Cartile Junglei si-asa mai departe), am vizionat toti cu placere toata seria de Toy Story si Ice Age. Am remarcat ca mai nou Robbie e fascinat de super eroi, s-a uitat fara sa miste la filmele de adulti cu Thor, Green Lantern (care mie una mi s-a parut scary rau de tot) si Superman. Cred ca e varsta de vina. La noi e mai simplu, pentru ca Robbie nu are predilectie pentru desenele si lucrurile specific baietesti (mai putin Tangled, unde mi-a spus ca i se pare plicticos, prietenele lui sunt fascinate si pe el il aud "are you watching Tangled AGAIN?!" pe un ton exasperat), iar Emmy nu are nimic impotriva sa vizioneze sau sa asculte ce citeste frate-sau, indiferent de subiect. Cred ca te-am lamurit bustean, este?! :-))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mei n-au dat semne ca ar fi speriati de ceva din animatie, dar e si adevarat ca in primul sfert de ora nu am stat langa ei (deci posibil ca dra sa se fi speriat si ea, si de aceea sa-mi fi cerut sa-l schimb) iar apoi am stat impreuna si am comentat cam fiecare scena, deci a fsot oarecum fragmentat.
      Dar ca sa o parasc pe cumnata CB, ca ne-a instigat in mod eronat :D partea a doua inca nu a aparut, bine ca nu am batut toba prea mult pe tema asta, ca si eu abia asteptam sa o vad si am fost dezamagita cand am realizat ca inca nu e. Este in schimb, o bucatica de jum de ora, cu ceva poveste de "Craciun", cu aceleasi peronaje, foarte simpatica.

      M-am uitat pe trailer-ul de la "Up", pare foarte simpatic, nu-l stiam, o sa-l incerc sa vad cum li se pare.

      Cars nu l-a mai vazut de mult timp, cred ca inca ii place, ii plac mult masinutele. Problema e ca replicile sunt cam ... spirituale pt varsta lor (ca la majoritatea), nici nu sunt sigura ca Matei intelege ideea de ansamblu, dar subtilitatile ... :)

      Restul sunt pe lista, deja am o lista bunicica, chiar mi-ati fost de ajutor! Vorbesc serios, imi plac povestile din experienta proprie, chiar daca la noi nu s-ar aplica, tot e un punc de plecare, sau macar te mai amuzi pe parcurs :)
      La cat de zgarcita sunt eu cu desenele, cred ca lista asta imi ajunge pana la sf anului :) TV aka orice activitate care inseamna benoclat static-hipnotic, chiar daca se zice ca ei "invata ceva" de acolo, mi se parea ca mai mult dauneaza decat ajuta, in doze mari. Asa ca mai bine mai cu zgarcenie si interactionat mai mult cu lumea reala in rest.

      Eu nu am mers niciodata pe "rulat TV pe fundal", nu ca as blama actiunea, dar mie mi se potriveste mai mult sa stau in liniste cu gandurile mele, daca sunt multe zgomote in jur, mi se pare ca sunt distrasi. Oricum este un efort continuu sa-i ti cu atentia captata pe ceva anume, o bucata de timp, daca mai e si altceva in fundal ...

      Cat despre chestiile specifice fiecarui sex (am vazut ca abordase cineva subiectul, pe un blog, dar nu am avut timp sa ma bag in discutie) ... dra e cam "printesa" cum spuneam, incercam sa creem un oaresce echilibru, ca deja acapareaza cam mult :) Nu ca as vrea sa indrum pe careva sau sa le creez preferinte, dar pana acum a inclinat cam mult balanta in favoarea povestilor/animatiilor "de fetita", ca na ... ea a fost prima acolo :)

      Ștergere
  4. P.S. Ce haios mi s-au parut in traducere Hiccup si Night Fury (mi-am adus aminte, avem niste prieteni proaspat emigrati si fetita lor e inebunita de Cars, am avut probleme pana am realizat cine naiba e Bucsa...) :-))) Si apropo, Astrid rocks, chiar daca nu e chiar printesa! ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cred ca noi doar cu dublare l-am vazut, daca tot au fost copiii pe langa noi, oricat de buna ar fi, tot se pierde o parte din farmecul original, asta e ... :)
      DA, Astrid rocks, nu prea intelegea dra mea exact atitudinea, dar noi cam in directia aceea incercam sa o educam, adica in nici un caz nu incurajam atitudinea de printesa sclifosita/plangacioasa/neajutorata :)

      Ștergere