Mierea magică

Pentru mine mierea este magie.
De la modul în care o albină culege nectar până la arhitectura stupului și îngrijirea puietului, și până la modul în care miroase și curge mierea proaspată, atunci când o extragi din centrifugă ... vă spun, e magie curată!
Iar cât de bine face corpului, atât intern cât si extern (ca sa nu vorbim de serotonină si endorfine) este laudat fără tăgadă.


Plecând de la pasiunea socrului meu pentru aceste minunate ființe, și pasiunea pentru produsul final, ca sa spun întreg adevarul :) am devenit cu toții dependenți de mierea pe care o aduce în casă, vară de vară, de șase-șapte ani, și care are atât de multe întrebuințări în gospodaria noastră.

Pentru a nu se pierde informațiile, voi reda mai jos câteva paragrafe din cea mai recentă postare legată de acest subiect, și apoi o sumară trecere în revistă a altor câteva postări pe subiect, cu mențiunea că, dacă doriți să citiți laudele mai vechi :) ele se află frumos așezate în categoria "miere" (se află în dreapta, la "etichete").
Eu am, pe blat in bucatarie, cred ca 6-7 recipiente cu miere, din diversi ani, diverse consistente si gusturi, unele mai pline, altele mai pe terminate, fiecare se serveste cu ce-i place :)
Spre exemplu:

In anotimpul rece, cand bem multe ceaiuri, si nu numai, folosesc mierea de salcam sau din mierea cea mai proaspata, cat mai lichida, care se dizolva mai repede in ceaiul temperat, nu fierbinte. Vara, pentru limonada, la fel. Sau cand le mai fac copiiilor miere amestecata cu lamaie si diverse seminte, ajuta faptul ca mierea este mai lichida. Ori cand mai combin eu catina sau afine sau alte fructe uscate sau proaspete, pentru consum imediat sau pentru pastrare. Aceste tipuri de miere le tin de regula in sticlute de jumatate de litru, se pot manipula usor de manute mai mici, cu risc minim de insirat pe toata masa sau pe toate hainele.
Mai am borcanul cu faguri sau capaceala pe care o folosim cand ne doare gatul, luam cate o lingurita si mestecam la ea pana ne plictisim. Alaturi de siropul de brad si ceaiul/maceratul de ghimbir ne sunt de real ajutor in viroze respiratorii, ca si altele, detaliate acum ceva vreme.

Si borcanele cu miere super-cremoasa de rapita sau tei(de trei ani nu s-au mai produs din acestea) sunt foarte vanate, mierea se face ca o untura fina cand se cristalizeaza. Mierea floarea-soarelui se cristalizeaza in granule mai mari si este si mai greu de infipt lingura in ea, dar este mai dulce decat celelalte deci se foloseste la preparate care se vor mai dulci sau la care suntem cu mai multa rabdare pe stoc si nu ne streseaza putin asteptarea, sa se dizolve.

 A, sotul a pus si anul acesta o damigeana cu mied, poate il conving sa scrie reteta, ca tare bun a iesit anul trecut :) Contine miere din abundenta, ca avem, apa de izvor, ca avem, si ceva fructe dulci, adunate de prin gradina, storcosite bine, sa-si lase aroma.

Mai nou am experimentat si kombucha cu miere in loc de zahar, dar sunt retinuta in a ma lauda, ca se pare ca am luat-o cam dupa ureche si nu stiu ce o sa iasa :) Ma pun pe documentat si revin, ar fi o lovitura daca mi-ar iesi smecheria.

Si Bunica a pus o tura proaspata de otet de mere (cu merele varatice care au inceput sa cada din pom) cu miere. Avem deja de anii trecuti, tras frumos la sticle, cu tot dichisul, se face din ce in ce mai bun cu vremea, eu il folosesc la atat de multe ca-l consider, si pe el, deja medicament :)

Si nu, nu mancam doar miere toata ziua :) Nici nu suntem obsedati de "mancare sanatoasa", doar ca incercam sa le echilibram pe toate si sa profitam cat mai mult de ceea ce putem face cu mainile noastre!
Alte scriituri mai vechi
Iulie  2012    - începutul entuziast
August 2012 - despre deteriorari sau falsificări ale mierii
Mai  2013     - entuziasmul salcâmului de mai
Mai  2013     - căsute noi pentru albine
Iunie  2013   - Matei cel dulce ca mierea
Iulie  2013    - ceva detalii despre miere și cum ingrijim noi albinele
Iulie  2013    - cum se poate testa daca mierea este falsificată  sau nu
Iulie  2013    - lauda despre mierea polifloră
Aprilie 2014 - despre cum ar trebui idolatrizate albinele
Aprilie 2014 -  ce fel de recipiente folosim pentru depozitarea mierii
Mai  2014     - păducel conservat în miere (despre muguri de brad n-am scris!)

Și cam atât, că pe urmă m-am lenevit și n-am mai scris pe blog despre nimic :(

Concluzia este că, așa cum mă laudam în postarea de debut, nu facem o afacere din treaba asta, dar nici sa o dai cu 8 lei/kg cum am auzit anul acesta, celor ce vin sa o ia en-gross când o extragi, și să te întrebi pe unde a ajuns și ce s-a întamplat cu ea. Cei care o vând în felul acesta nu știu cum iși scot cheltuielile, noi sigur nu le-am scoate. Când avem ceva surplus anunțam de regulă, și ne bucurăm sa ajungă și în alte case, acest produs atât de binefăcător.

Prețul este tot timpul decent, asemănator celui din piată, nu celui de pe site-uri bio-eco etc, la care se adaugă transportul (sau nu, pt București, acolo este cumnata, care poate livra personal) iar garanția produsului ... o sa discut cu cei care au cumpărat constant de la noi, să lase cate un comentariu, ar trebui să se adune în timp, iar asta consider eu că este, de departe, cea mai bună reclamă de care se poate bucura cineva.

Nu sunt produse fistichii, doar miere simplă, bună, sănătoasa. Nu-i de diverse buruieni, pentru că e complicat să alergi după ele, ci preponderent de salcâm (atunci când sunt condiții meteo prielnice, nu ca în ultimii ani, când a plouat foarte mult primăvara) sau de floarea-soarelui/polifloră.

Știu că ambalajul contează mult, dar mi-e greu mie, din provincie, să ambalez frumos și apoi să stau cu stres ca se sparg borcanele prin poștă, ori sa decorez sau să combin miere cu diverse și să cer pe ea cât nu face, sau apoi sa încerc să stau cu ea prin piață, pe unde deja mai sunt atâția.

A merge cu ea, ca și furnizor, în magazine, presupunând că am produce cantități mari, este iar ceva complicat și nu face, plus că nu avem garanția unei producții constante. Anul trecut nu a scos miere aproape deloc, și nu merită stresul să te legi la cap și sa devină, din o îndeletnicire placută și plină de pasiune, o corvoadă.

Deci aveți încredere în a cumpăra ceva simplu și bun pentru familie, iar dacă nu aveti încredere încă ... mai "pierdeți" ceva vreme citind prin zona grauntelui de nisip, să mă cunoașteți mai bine! :)

Vă aștept, cu inima deschisă, să discutăm despre subiect!

Un comentariu: