sâmbătă, 4 august 2012

Alerg!

Nu impotriva curentului, nu dupa timpul pierdut, nici macar dupa tramvaie sau alte chestii in miscare :)
Alerg pur si simplu, as in "jogging".

Se petrece pe inserat, spre ora 21, atunci ne e bine sa ne organizam.
M-a "instigat" o vecina, care o mai facea si in trecut, insa se cam lasase din lipsa de companie, recunosc ca si mie mi-e ciudat sa o fac singura, oricat m-as declara de nepasatoare fata de cei ce ma privesc ciudat.

Acum aproape o luna, am inceput sa alergam, cam un km dus, unul intors, mai prin spatele blocurilor, in jurul zonei verzi de la Episcopie, diverse trasee.

La inceput gafaiam ca un tractor schimbam des pasul alergator-incet cu pas de mers, si transpiram de nu se poate. Ne lua spre 20 de minute toata alergatura.
jogging, before
Acum aproape alerg fara oprire, mai si vorbim cateceva pe parcurs, si in 15 min sunt inapoi acasa, timp care include si cateva discutii in poarta casei :)
Jogging, after

Nu cred ca voi ajunge sa particip vre-odata la vre-un maraton sau ca voi ajunge vreo fotomodela :) dar tonusul e deosebit de bun, efectele s-au vazut inca dupa prima saptamana, din fericire nu am facut nici o febra musculara :)
Se numara doar 1k kg in minus pe cantar, dar stiu foarte bine ca efectele spectaculoase nici nu sunt de durata.

Am mai umblat si pe la mancare, profit la maxim de toate vegetalele de prin curte, incerc sa sar masa de seara pe cat se poate.
Sa mananc mai devreme e cam greu ca nu se potriveste, nici nu alerg bine cu burta plina. Dupa, as cam manca (un purcelus, cam asa :) ) dar ma abtin, bag cate un fruct daca chiar nu se poate.
Se vede insa, se vede pe haine si mai ales pe stilul diferit de a aborda multe probleme ce implica miscare :)

Face bine la absolut toate bucatile implicate, dar mai ales la psihic :) simti ca faci ceva pt tine, cu adevarat, altfel mereu se gasesc alte treburi prioritare, dar ne tragem de maneca una pe alta mereu, sa nu ne lasam.
Au fost si cateva ocazii cand una din noi nu a putut dar cealalta a alergat singura, nu s-a lasat :) Beneficiem si de intregul suport al familiilor.

Incerc sa-mi fac programare si la un ortoped pt ca am observat, cu aceasta ocazie, ca imi cam pacane un genunchi, cand fac genoflexiuni :)

La incalzire si stretching stau cam slab, adica ma imbrac in fuga, de obicei si ies din casa direct in pas alergator, cand ma intorc ma arunc direct in dus, chiar inainte de a fi terminat de transpirat tot alergatul :)

Mi-am tot propus sa dau si cu creme-uleiuri, sa pun pantalonii de slabit, sa ... sa ... sa ... Pe scurt ... e bine ca ma mobilizez sa ies din casa si sa ma misc, indiferent ce fel de zi am avut, restul de detalii ... voi ajunge si la ele dupa ce devine rutina alergatul.

Cand ajung acasa, vine programul de seara, cu spalat-hranit-citit copiii, asta daca nu iau de pe traseu programul, inceput de tati.

Vedem cum va fi pe parcurs, inca nu vreau sa-mi fac griji pt la iarna, sunt prea preocupata de aerul greu respirabil din cauza caldurii, chiar si la ora aceea tarzie de seara. Sper sa ne tina :)

Coincidenta sau nu, aseara chiar am intalnit doua grupuri diferite care alergau. Nu stiu daca au facut-o la misto, ca ne vedeau pe noi (erau toti baieti) sau chiar pe bune. Ciudat era ca tocmai discutam despre efectul pozitiv al propriului exemplu asupra altora :)
In alta seara, la inceput, prima data cand ea a lipsit si eu am alergat singura, am intalnit un domn in varsta, pe care il mai intalnisem si in alte seri, care m-a salutat si mi-a spus asa in treacat "alergati chiar in fiecare seara! e bine, bravo-bravo!" :) Ce sa spun ... mi-a dat un sentiment incredibil de placut :)

So ... n-am scris-o ca sa ma laud, vroiam de mult sa scriu, poate mai mult ca sa-mi amintesc cum a inceput, sau sa ma motivez daca ma las pe tanjeala :)
Imi place foarte mult exercitiul fizic, imi da o stare de bine intotdeauna, dar recunosc, imi e greu sa ma tin de ceva ce fac in propria casa, chiar daca pornesc in tromba :)
Iar de dat bani pe sali si alte chestii, chiar nu sunt genul.

Deci merci mult vecina M, sper ca iti face placere la fel de mult ca si mie! :)

4 comentarii:

  1. ma "obligi" sa scriu... sper sa reusesc saptamana asta. :)

    Bravos, doamna!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Astept scriitura! :)
      Eu daca as fi in Buc, si cu copii asa mici, nu cred ca m-as putea tine de ce faci tu, nu stiu unde iti incap toate, doar o vointa imensa sa ai sa le ighesui :)

      Ștergere
  2. Tine-o tot asa!!! Si mie mi-ar place sa pot alerga, chiar as avea timp, dar ce ma fac ca nu-mi place sa alerg si nu ma simt bine alergand deloc :-((( Niciodata n-am suferit alergatul desi am fost sportiva de performanta (inot si ski, ca norocul ca nu prea trebuia alergat la niciuna), si ii admit tare pe oamenii care pot sa o faca. Ceva din natura mea e impotriva alergatului, cand incep sa alerg ma dor toate si ametesc. Cand eram tanara dadeam vina pe suflul sistolic pe care il aveam, dar ala intre timp s-a rezolvat si eu tot nu pot alerga :-(
    Dar daca imi mai povestesti, am sa ma ambitionez si mai tare sa-mi intru la loc in forma (am cam lasat-o pe tanjala, nu-mi merit laudele alea frumoase de la tine), decamdata cu zumba si om mai vedea mai incolo cu ce...
    Spor maxim, sa nu te lasi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incerc sa ma tin! Ma cam ingrijoreaza genunchii, au inceput sa ma doara, nu foarte tare dar constant, nu stiu ce or avea, ii iau la puricat sapt viitoare.

      Nici eu nu alergasem niciodata, la modul constant, mai facusem aerobic cate o perioada sau mai marunte, prin casa, statice.
      Am noroc cu vecina care ma mobilizeaza, din pacate a aparut surpriza asta f neplacuta cu genunchii ... Credeam ca ma dor asa ... doar de fitze, cand mai merg pe la munte, mai ales la coborare, dar vad ca de cateva zile s-a instalat o presiune ciudata pe ei.

      Mie imi place treaba cu alergatul, si ca activitate in sine (mai ales dupa ce am trecut de prima sapt, care a fost groaznica) si pentru contextul in care se desfasoara.
      La alergat asa putin (15-20 min pe seara) nu cred ca au timp sa inceapa sa ma doara prea multe :)
      Cred ca o buna "incalzire" te-ar ajuta, daca ai incerca, si inceput cu pasi mici. Ce buna sunt la teorie! :)

      Cand va mutati?

      Ștergere