miercuri, 1 august 2012

kefir (de lapte) - detalii despre cum se creste, si analiza de laborator

M-am bucurat tare mult sa gasesc informatii pretioase, despre kefir, la "Femeia fericita" :)
Am scris si eu despre kefir, am scris si ca ofer oricui doreste, dar ramasesem restanta cu informatii suplimentare, pe care se pare ca nu mai ajung sa le scriu, asa ca le voi "fura" de la ea:)

Primul set de informatii (articolul complet este aici), sunt info generale, care se gasesc prin mai multe surse. Voi incerca sa mai aduc si eu completari, in timp.


La ce foloseste KEFIRUL?
- regleaza activitatea intestinala
- indeparteaza colita si crampele stomacale
- ajuta la obtinerea unei digestii sanatoase
- ajuta la curatarea colonului si la mentinerea unei flore intestinale bune
- stimuleaza sistemul imunitar
- creste longevitatea
- aduce in organism un aport de substante nutritive, enzime si vitamine, fermenti naturali si microorganisme benefice care ajuta organismul si il intaresc
- ajuta in curele de slabire
- ajuta la curatarea colonului si a vezicii biliare
- actioneaza ca un laxativ usor, ajutand la evitarea constipatiei
- imbunatateste circulatia
- Reglează mecanismele de apărare ale organismului.
- Vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul din vasele sanguine.
- Vindecă ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina.
- Vindecă fierea, curăţă canalele prin care circulă fierea şi dizolvă calculii biliari.
- Vindecă stomacul, intestinele, duodenul şi face să dispară ulceraţiile.
- Vindecă rinichii şi uretrele.
Ciuperca produce singură antibiotice, vindecand astfel zonele inflamate din organism.
Reglează tensiunea arterială.
Impiedică şi franează producerea metastazelor.
Franează formele de deprimare şi obosire a organismului.
Ciuperca conţine toate vitaminele vieţii.
Asa ca ma gandesc sa o folosesc strict preventiv.
Deocamdata am adminstrat-o doar adultilor din familie.
Luand informatii din mai multe parti am vazut ca unele se completeaza, altele se contrazic. Voi alege ceea ce cred ca se potriveste.
De exemplu, nu peste tot se precizeaza ca ciuperca nu are voie sa intre in contact cu metalul. Trebuie utilizate ustensile din sticla, portelan, plastic sau lemn.
Am gasit precizarea ca laptele trebuie sa fie nefiert si la temperatura camerei. Am folosit si lapte fiert in lipsa primului. Sper ca ciupercuta mea sa nu pateasca nimic pana maine dimineata cand voi primi laptele crud. Apoi, nu am respectat recomandarea privind temperatura laptelui. Promit sa o fac maine.
KEFIRUL obtinut contine urmatoarele bacterii BUNE :
Lactococcus lactis subsp. lactis
lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. diacetylactis,
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Lactobacillus Kefyr (thermophilic)
Klyveromyces marxianus var. marxianus
Saccaromyces unisporus
Dextroza ca si purtator (consumat in timpul fermentarii)
Nu are calorii, grasimi, colesterol, sodiu, zero carbohidrati, nici o proteina!
Cum procedam?
1.Luam un vas din sticla( eu folosesc borcande de 800 gr) pun 2 linguri de mancare din ciuperca kefir si adaug 250-300 ml lapte. Am gasit si reteta ca la o ciuperca aproape cat o lamaie sa adaugi 1 litru de lapte (lapte de vaca, lapte de capra, lapte de nuca de cocos sau lapte de soia) care a fost incalzit in prealabil la temperatura corpului adica ~33.3 grade celsius). Eu l-am scos si direct din frigider si l-am pus peste ciuperca. In alta zi l-am incalzit si apoi m-am gandit daca are influenta faptul ca am folosit o oala de inox ? Gandesc prea mult, stiu asta. Imi complic singura existenta cand ar putea fi totul de atat de simplu! Dar aceasta ciupercuta nu are voie sa atinga metalul pentru ca moare. De aici grija mea pentru ea.
2. Amestecati usor continutul cu o lingura din lemn sau plastic.
Eu nu amestesc. Pur si simplu torn laptele peste ciupercuta, acopar borcanul cu un servetel si cam atat.
3. Lasati amestecul la fermentat timp de 18-24 de ore (24-48 de ore pt laptele de nuca de cocos/soia) la o temperatura camerei.
4. A doua zi, nu mai mult de 24 ore incepem operatiunea  de strecurare. Este bine sa folosim un castron din portelan peste care punem o sita mai mare din plastic. Gaurile sa fie cu un diametru de 2-3 mm. Daca sita este prea mica obositi strecurand kefirul. Exista recomandarea sa agiti bine inainte de strecurare. Dar eu nu o respect . Mi se pare ca ciuperca s-ar fragmenta in bucati prea mici, ela ar trece prin sita larga sau pe cea mica ar bloca-o.
5. Strecuratoarea o punem sub jet de apa rece( atentie iarna sa nu fie mult prea rece!) si spalam frumos ciuperca fara sa o atingem cu mana. Daca e nevoie o miscam putin cu lingura de lemn sau plastic. Apoi, intr-un borcan curat, pregatit dinainte, punem cu lingura, masurand, ciuperca.
O tinem in acest fel sub observatie pentru ca ea ar trebui sa creasca iar in 17 zile sa isi dubleze volumul. Este clar ca are nevoie si de lapte proportional cu volumul ei. Este simplu. Cand o punem in borcanul curat, cu lingura masuram. Daca este prea multa fata de cat kefir dorim putem da la altcineva sau pur si simplu o aruncam. Dar nu ar fi pacat?
6. Kefirul obtinut se poate pastra in frigider daca nu il consumam imediat.
O informatie pe care am gasit-o in limba maghiara: kefirul se foloseste timp de 20 de zile si apoi 9 zile se face pauza!
Daca se doreste incetinirea procesului de fermentatie, ciuperca de kefir se poate pastra la frigider in putin lapte.
Si un articol deosebit de interesant, pe care l-am descoperit astazi, tot la Dana, este despre analizele de laborator, care s-au facut asupra granulelor de  kefir, analize ce releva faptul ca intr-adevar ar face cate-ceva din "si pe mama si pe tata" :)

Eu sunt reticenta, recunosc, la ideea de "panaceu universal".
Kefirul il folosesc pentru a fermenta laptele din dorinta de a inlocui o mare varietate de produse pe care altfel ar trebui sa le cumpar, si nu ma incanta ideeea, din considerente de chestii daunatoare, care se afla in compozitia produsului de baza pe care il cumperi. Asta presupunand ca produsul chiar contine vre-o urma vaga de ce ar trebui sa fie el :)

Cert e ca noua ne place, pare sa ne faca bine, sau cel putin nimic rau, vizibil pe termen scurt sau mediu :) Il consumam ... neregulat :) si fara vreo schema anume, nu e cu vre-un scop, altul decat ideea de aliment.
Este foarte versatil, serveste la multe combinatii, stiu ce lapte bag in el, nu stiam extrem de multe despre structura chimica a ciupercutelor, nici acum nu stiu dar ma bucur sa stiu ca s-au facut analize pe el si sunt si mai sigura ca e ceva folositor, nu doar inlocuitor mai bun pt ceva foarte putin bun :)

Deci analizele releva faptul ca el chiar este de mare folos sanatatii, nu spune nimic despre ceva daunator sanatatii :) hai sa o lasam asa ... :)


Pe un site din Australia am gasit ceea ce cautam de mult: referinţe la studii stiinţifice, analize facute de biochimisti care sa confirme tot ceea ce am gasit circuland pe internet, in limba romana, despre kefirul obţinut pe baza granulelor de kefir.
Nu eram mulţumita doar de enumerarea componenţilor. Uneori parca nici nu se facea referire la toate vitaminele, enzimele si bacteriile conţinute de acea bautura acrisoara pe care o obţinem in casa ingrijind “conopida” vie.
Drojdiile din kefir pot face rau? Auzisem ca acele drojdii sunt candida, stiam ca aceasta candida este la baza multor forme de cancer. In articolul gasit nu se face referire la asa ceva. Se precizeaza insa cu totul altceva. Am considerat ca acest articol raspunde si intrebarii legate de calciu. Am ales sa expun traducerea integrala a articolului chiar daca unele aspecte sunt deja cunoscute.
“Kefirul este o bautura fermentata din lapte. Cuvantul kefir se spune
ca ar fi originat din cuvantul turc “keif” care inseamna “sa te simţi
bine”. Kefirul dateaza cu multe secole in urma, fiind intalnit la
ciobanii din Munţii Caucaz ce carau lapte in burdufuri de piele, in
care fermenta in iaurt acidulat acrisor.
In 1908, Elie Metchnikoff, un biolog laureat al Premiului Nobel de la Institutul Pasteur, a fost primul sugerand ca lactobacilii ar putea contracara efectele de putrefacţie din metabolismul gastrointestinal.
Acest cercetator atribuia longevitatea locuitorilor din Munţii Caucaz pe seama consumului de lapte acru.
In timpurile moderne se manifesta un interes crescut in cercetarea probioticelor si in particular a proprietaţilor curative ale diverselor forme de lapte fermentat, precum ar fi kefirul.
Exista doua tipuri de kefir: kefirul de apa – granule mici,  transparente care fermenteaza in apa indulcita; kefirul de lapte -
granule de culoare alba sau a smantanii, care arata mai degraba ca o conopida, fermentand in lapte.
Kefirul este o cultura vie, o simbioza complexa formata din mai bine de 30 de microflore ce formeaza granulele in conglomerate asemanatoare structurii unei conopide (numite uneori plante) din lapte. Acestea cresc pe masura ce cultura fermenteaza laptele, generand noi granule in proces. Kefirul adevarat din cultura vie este un proces autopropagandu-se la nesfarsit.
Micro organismele prezente in granule cuprind bacterii de acid lactic,
Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus, Lb
delbrueckii subsp. bulgaricus, Lb helveticus, Lb casei subsp.
pseudoplantarum and Lb brevis, o varietate de drojdii, precum
Kluyveromyces, Torulopsis si Saccharomyces, bacterii de acid acetic,
printre altele. Asigurand kefirului excelente calitaţi de conservare
oprind bacteriile de putrefacţie care altfel ar coloniza laptele. In
teste de laborator, s’a dovedit ca acestea inhiba atat salmonella cat
si E.coli.
Kefirul si sanatatea
Kefirul are numeroase bine cunoscute beneficii pentru sanatate.
Deţinand proprietati antibiotice si antifungale. Fiind folosit la
tratamentul unei varietaţi de boli, incluzand desordini metabolice,
aterioscleroza, alergii, tuberculoza, cancer, digestie slaba,
candidoza, osteoporoza, hipertensiune, HIV si boli cardiace. Vi s’ar
parea straniu ca o bautura conţinand drojdii ar fi buna la tratarea
candidozei 
insa s’a dovedit de ajutor pentru numerosi oameni, atat
prin restaurarea unui mai bun echilibru in flora intestinala cat si
datorita faptului ca unele elemente de microflora distrug Candida
Albicans. Nu toate drojdiile fiind daunatoare.
Pe langa bacteriile benefice si drojdii, kefirul contzine multe vitamine, minerale, amino acizi si enzime. In particular calciu, fosfor, magneziu, B2 si B12, vitamina K, vitamina A si vitamina D.
Triptofan, unul dintre amino acizii esentziali care abunda in kefir,
este bine cunoscut pentru efectul sau calmant asupra sistemului
nervos.
 Deoarece kefirul are de asemenea calciu si magneziu in
abundenţa, minerale importante pentru intreţinerea unui sistem
nervos sanatos, kefirul in dieta poate induce o deosebita calmare a
nervilor.
Abundenţa enzimelor aduce inca si mai multe beneficii sanataţii, in
special in cazul oamenilor cu intoleranţa la lactoza, dintre care
mulţi pot tolera kefirul fara dificultate, atata vreme cat kefirul
este crud si nu gatit (procesul de gatire distrugand enzimele).
Sursa:
Referintze:
Lactic acid bacteria and yeasts in kefir grains and kefir made from
them. J Ind Microbiol Biotechnol 2002 Jan;28(1):1-6 .
Inhibitory power of kefir: the role of organic acids. J Food Prot 2000
Mar;63(3):364-9
Antibacterial activity of milk-fermenting bacteria. Vet Med (Praha)
1990 Mar;35(3):187-92
The Caucasus Kefir. Dr. Lee Lorenzen, Biochemist
Un studiu publicat în “Journal of Medicinal Foods”, în anul 2007, spune despre kefir că poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase de la sân
Deci ... multumim Dana, sunt foarte valoroase informatiile!

LE: Daca ati citit pana aici ... felicitari! :) Oferta inca este valabila!
       AndreeaG, 20 iunie 2017

122 de comentarii:

  1. Multumesc si eu pentru informatii!
    Sunt fan kefir si-i multumesc Andreei ca mi l-a trimis!

    Stanuta, Galati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, si eu sunt din Galati. Ai putea, te rog sa imi dai si mie din cultura ta de kefir? Dana 0745065665

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      De ceva timp consum si eu kefir, si imi place foarte mult, il beau simplu, sau cu cereale, l-am folosit si in loc de smantana cu diverse mancaruri.
      Am totusi o intrebare, poate stiti cat timp se poate pastra kefirul in frigider? uneori nu il consum pe tot, ciuperca a tot crescut si am facut cam mult, asa ca l-am pus in frigider, insa nu stiu cam cat ar fi maximul de zile in care sa il pot pastra.
      Va multumesc

      Ștergere
    3. De unde ai cumparat kefir cristale?

      Ștergere
  2. Interesante rezultatele cercetatorilor. Avand o microferma de capre Saanen am cumparat si eu ciuperca de pe net, prepar kefir si il consum sistematic si intradevar ma simt mai bine din toate punctele de vedere. Problema e ca si clientii care cumparau lapte de capra acum vor si kefir.In felul acesta m-au pus la treaba.O alta problema este aceea ca ciuperca a inceput sa se inmulteasca spectaculos si sunt nevoit sa o vand.
    Alte detalii pe capresaanen.sunphoto.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pt reclama(pe care v-ati facut-o), sper sa va gasiti clienti, eu o dau gratis!

      Ștergere
    2. Sa stiti ca ciuperca se da cadou nu se vinde! Este o fiinta vie se trateaza ca atare cu multa dragoste si se da cadou la fel , cu multa dragoste!

      Ștergere
    3. Doresc si eu ciuperca de kefir. Atat de lapte cat si de apa. Eu, sotul meu si copii bem kefir si tocmai de aceea vreau sa-l prepar in casa nu sa-l mai cumpar petru ca nu stiu cat de natural este. Daca imi puteti da raspundeti-mi pe adresa de mail anigusatu@yahoo.com. Multumesc anticipat

      Ștergere
    4. Vreau sa stiu daca se congeleaza ciupercile ? Si timpul de pastrare congelate care este?

      Ștergere
  3. Foarte interesant articolul!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea, kefirul de la tine e de viata lunga. Am gasit recent sursa de lapte de vaca de la sat si nu ne mai trebuie alt produs lactat.Am dat multor persoane conopidute , asa ca iti multmim inca o data!
    Stanta, Galati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur de vestile bune, si mai ales ca va foloseste in continuare!
      Si eu tot expediez, cel putin un pachetel pe luna :)

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      Sunt din Galatisi as dori daca se poate sa le fac cadou parintilor mei kefir. Daca mapoate ajuta cineva 0748185570 imi puteti da un bip sau mesaj si sun eu.

      Ștergere
    3. Bună seara. Aș dori si eu ciuperci de kefir

      Ștergere
  5. Buna seara, mai donati grranule de kefir? Am avut timp de cinci ani o cultura de kefir, insa din necesitate am schimbat laptele si am intrat pe lapte din comert....din pacate unul din ele, nu stiu exact care, mi-a omorat ciuperca. Se comporta ciudat, face o chestie mult prea lichida, imi doresc sa incep din nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Scuze pt raspunsul intarziat!
      Scrie-mi datele (nume complet, adr, tel) pe mail (ungrauntedenisip@gmail.com) si iti pun la posta.

      Ștergere
  6. Buna Andreea,ai si granule de kefir de apa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, im pare rau, de apa nu am.

      Ștergere
    2. Kefirul de apa(se pare ca e mai bun ca cel de lapte avand proprietati mai benefice.asa am citit in Italia)se produce usor din kefirul de lapte.Se foloseste reteta celui de apa,se pune ciuperca si se arunca rezultatul(continutul fara ciuperca bineanteles) de 3_4 ori.Probanil ii trebuie si ei timp de acomodare cu noul mediu.La 1 l apa se folosesc 3 linguri granule kefir,2 linguri zahar,jumatate lamaie preferabil bio si 2 fructe deshidratate de smochine sau prune.Mai bune insa sunt smochinele.Eu am incercat si cu caise dar avea un miros greu si am schimbat.Probabil au si ele preferinte gastronomice.Dupa doua zile se repeta operatia si se stoarce continutul lamaiei.Fructele se reanoiesc.Eu pot dona cui doreste,doar ca stau in Roma.Va trimit adresa mail,cine vrea ma poate contacta si va daruiesc cu drag granulele'cum di mie mi le-a daruit o cunostinta.Id.marianabaraneschi@yahoo.it

      Ștergere
    3. Am o intrebare pt am cautat zile intregi informatii si nu gasesc nimic pe internet.poate ma puteti ajuta. Kefirul poate fi daunator femeilor insarcinate?

      Ștergere
  7. Buna Andreea,
    Daca mai ai, as dori si eu niste ciupercute. Imi doeresc demult sa la incerc, iar de ceva timp am o caprita de la care imi ramane mereu lapte si cateva ciupercile de chefir m-ar ajuta sa mai diversific felul in care consumam laptele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uaaaa, ai lapte de capra, ce suuuuper! :)
      Am kefir, dar sapt viitoare pot sa trimit, tocmai am de dus astazi un pachet, si s-a cam subtiat stocul. Deci rog bazaiala de luni incolo, ca altfel sigur uit! :)
      Pana luni, sa-mi lasi adresa pe mail
      ungrauntedenisip@gmail.com

      Ștergere
    2. Esti o draguta!
      Multumesc, las chiar acum adresa.

      Ștergere
  8. Donez kefir de lapte Baicoi, jud Prahova, Ploiesti 0244262125

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu as fi cerut macar politicos voie sa las datele de contact, asta presupunand ca anuntul este unul adevarat si bineintentionat.
      Nu stiu cine este si nu incurajez contactul. Cei care contacteaza aceasta persoana o fac pe propria raspundere.

      Ștergere
  9. Buna ziua,
    As dori si eu niste granule de kefir daca se poate.
    Va multumesc si va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Momentan mai am doar doua granule mici-mici. Te rog sa imi reamintesti peste vreo doua saptamani (eu probabil o sa uit :) ), si iti trimit cu toata placerea. Mai sunt cateva persoane "la rand" care asteapta.

      Ștergere
    2. Ciorascu Catalina Barlad20 septembrie 2014 la 16:44

      As dori si eu cateva granule de kefir...Multumesc si numai bine!

      Ștergere
  10. O sa va reamintesc atunci peste vreo doua saptamani si daca mai aveti miere de salcam vreau si eu sa cumpar vreo 2 kg. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect asa, sa nu uiti! :))
      Este si miere. Vrei si kombucha?
      Sa-mi lasi nume complet si adresa pe UnGraunteDeNisip@gmail.com!
      Si fara dvs! Eu-s tanara, iar politetea nu sta neaparat in formula de adresare :)

      Ștergere
    2. Cred ca nu mi-ai scris! Azi imi programasem sa merg la posta.
      Mi-a scris, in aceeasi zi, cineva si am crezut ca esti tu, dar apoi am realizat de greseala cand mi-a spus ca vrea doar ciuperca, fara miere. Nu te numesti Georgiana sau Florenta, nu? :)

      Ștergere
  11. Buna Andreea,
    Mi-as bucura enorm daca ai putea sa-mi trimiti si mie cateva firisaore de kefir.Crezi sa este posibil sa ajunga in bucuresti fara vatamare?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, sunt destul de sigura ca ar putea ajunge fara vatamare, doar trimit aproape saptamanal si n-au fost probl :)
      Astept datele de contact pe mail: UnGraunteDeNisip@gmail.com

      Ștergere
  12. Dragă Andreea,
    Văd că ai întrebat pe cineva dacă vrea ciuperca Kombucha. Deci o ai și poți da?
    Mulțumesc încă odată pentru ciupercile de chefir. Încă le mai am (nu le-au mai aruncat părinții la câini) și sunt minunate. Acum începe postul așa că le mai dau o pauză și de aceea întreb de kombucha, îmi doresc de mult timp să le am!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cred ca am uitat sa-ti trimit, daca nu m-ai mai tras de meneca :)
      Da-mi pe mail, din nou, adresa, si incerc sa trimit sapt viitoare!

      Ștergere
  13. Buna Andreea, am si eu aceasta ciuperca de kefir dar acum nu stiu de care este ca am inteles ca ar fi 2 tipuri (Caucaziana sau Tibetana). A mea este alba ca laptele, dar nu se prezinta sub forma aceea compacta de bulgarasi mari aproape cat o nuca care apar in pozele unor site-uri care trateaza subiectul "kefir" , la a mea granulele sunt mici si stau rasfirate, iar cand tind sa devina mai maricele au un aspect zdrenturos - dantelat, daca le presez intre degete au consistenta gumos-colagenoasa. Spune-mi te rog, a ta ce caracteristici are?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!
      Ciupercutele mele arata exact cum le descrii tu, ca niste conopidute mici, unele mai compacte, altele mai ... dezmembrate :) Unele-s cat un varf de bat de chibrit, altele se fac si cat o boaba de fasole sau chiar mai mari.
      Ele se pot face si mari, cat o nuca dar la mine nu prea ajung pt ca mi se cere destul de mult si atunci le tot rup ca sa se inmulteasca mai repede, pt mine nu am niciodata mai mult de o lingura de bobite :)
      Daca dai cautare dupa imagini pe google, indiferent ca scri chefir sau kefir, imaginile sunt destul de concludente, evident ingnorandu-le pe cele cu cristalele transparente de kefir de apa sau bauturile imbuteliate de kefir. Deci dimensiunea nu conteaza, parerea mea :)
      Nu mai stiu despre tipurile de kefir (C sau T), a trecut ceva timp de cand imi faceam informarea despre subiect si nu mai retin, nu stiu daca are vreo importanta.
      Eu il am de mai bine de 3 ani, si inainte am mai avut, din alta sursa, inca vre-o doi ani. Daca-si face treaba, eu sunt multumita. Restul mi se par mai mult detalii ... de marketing :)

      Ștergere
  14. La multi ani! Si multumesc de raspuns.
    Pai nici eu nu stiam ca ar fi 2 tipuri de kefir de lapte, informatii in aceasta privinta nu am gasit, decat pe Youtube la un tip care zicea ca avea ambele specii de ciuperca, dar ca pe cea Tibetana iar fi mancat-o cainele dupa ce a scapat borcanul pe jos, in rest alte detalii cum ar fi caracteristicile acestui tip de ciuperca nu dadea, o prezenta doar pe cea din Caucaz, care din filmare se prezenta cat o nuca mai mare (zici ca o tinuse in steroizi:)
    Deci a ta din cate am inteles, daca nu ai rupe din ea ar ajunge cat o nuca, dar la mine nu este asa, ciupercile nu cresc compact in dimensiuni, cel mai des se dezvolta in alte granule mici si separate, iar cele maricele (banuiesc ca alea mai vechi) se destind si capata un aspect de zdrente de oua. Nu am complexe in legatura cu dimensiunea :) toata treaba e sa aiba aceleasi propietati (culturile de bacterii lactice, vitaminele etc.) in rest asa observ ca isi face treaba, acreste laptele, daca il las mai mult de 24 h apare fenomenul de separare, iar de 3 luni de cand o am s-a inmultit la greu, acum si eu donez la alte persoane dar datorita caracteristicilor pe care le-am descris ca le are ( faptul ca nu da semne sa se comprime in bulgarasii aia pufosi) la mine nu a fost nevoie sa ciupesc din ea ca s-o impart.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum ca am citit, mi-am amintit ca prima data cand am intalnit kefirul, la soacra mea acasa, acum 6-7 ani, era exact cum spui tu, ca niste boabe de orez (zdrentuit) intr-un castronel. Personal reuseam cu greu sa-l consum pt ca era f acru, avea f multe bobite fata de lapte, probabil nu stia f bine cum si ce se face cu el. Avea cam 5 linguri de bobite in ... hai sa zic doua cesti de lapte. Dupa o vreme, vazand ca doar ea se "chinuia" cu el, a renuntat :) Apoi nu mai stiu ce m-a determinat sa caut din nou, dupa cativa ani, si am dat de acesta de care sunt f multumita.
      Daca vrei sa experimentezi/compari, iti pot trimite dar peste cateva sapt, acum nu prea mai am si am deja cateva cereri "pe fir".
      Asta cu separat laptele poate fi si din cauza ca sta prea mult timp in borcan, poate ai mai cald in casa, ai incercat sa-l gusti mai devreme de 24 de ore? Poate iti place mai putin fermentat. Sau poate e prea mult kefir, proportia ar fi cam de o lingurita de boabe la 2-300ml lapte, poate si mai mult lapte. Mai schimba, mai experimenteaza, nu stiu ce sa-ti spun ca nu sunt acolo ca sa observ toate detaliile manipularii :) Nu spun ca e ceva gresit, poate doar diferit si duce la alte rezultate sau poate e pur si simplu altceva, nu stiu.
      Ia da-mi si mie link la nenea ala de pe youtube! :)
      Nu-s ca niste cristale mici, nu? :) Ma gandeam ca poate, din greseala, ai kefir de apa si-l tratezi cu lapte :))

      Ștergere
  15. Buna Andreea,
    M-as bucura tare mult daca ai putea sa-mi trimiti si mie o ciupercuta Kombucha sau cateva granule de kefir de lapte.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ciao Andreea! Scuze de raspunsul tarziu dar serviciul m-a tinut departe de lumea virtuala. Sigur nu este kefir de apa, deoarece ciuperca este alba ca zapada, chiar si dupa ce o clatesc cu apa de laptele in care a stat. I-am facut si o poza dupa o astfel de baita, din care poti sa-ti dai seama cum ea mai mult are o crestere "expansionista" si nu creste compact in volum, sper sa mearga link-ul:

    http://s7.postimg.org/5t2g5beu3/20140117_231313.jpg

    il pun si pe al doi-lea sa ma asigur:
    http://postimg.org/image/d91pr42jb/

    Si aici e nenea de pe Youtube care zicea ca a detinut ambele tipuri de ciuperci:
    http://www.youtube.com/watch?v=TRCxQB4eyZw

    Acum nu stiu, o fi celalalt tip de ciuperca cea pe care o detin eu, sau poate este aceeasi si sunt anumite operatii in plus la care trebuie supusa ptr. a creste astfel...ca in alt videoclip, tipul isi lauda ciupercile care au ajuns asa gigantice datorita unor "puteri magice" pe care promitea ca le va dezvaluii in viitoarele videoclipuri, dar se pare ca intre timp a uitat ori nu a mai vrut sa impartaseasca secretul si la altii, sau poate i le-a sters Youtube-ul dupa ce a aparut dansand dezbracat in jurul borcanului cu kefir, strigand incantatii ca un saman :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Il stiu pe tipul acela, gasisem si eu filmuletul cand cautam despre kefir, nu te poate lasa indiferent un asemenea personaj :D
      Ce arata el in filmulet este chiar o ciuperca de care trebuie, mult mai mare decat ce am eu, evident, dar am lasat una sa cresca mare, fara sa o mai rup, vedem cat se face. Am si eu prin pozele primului post despre k, parca, o imagine cu conopidute destul de mari, deci nu am dubii ca se pot face asa, iar eu sigur nu le-am dat nici magie nici steroizi :)
      Link-urile nu merg, niciunul, cel putin la mine, in afara de cel cu youtube.

      Ștergere
  17. Multumesc mult doamna Andreea. A ajuns kefirul si la Galati.
    Suneti-mi, va rog, in ce cantitate de lapte pot pune pentru inceput cantitatea de kefir pe care mi-ati trimis-o?
    Va sunt datoare cu plata transportului!
    Multa sanatate, Dana.

    RăspundețiȘtergere
  18. Apropo de tipul kefirului. Inca nu stiu asta al dumneavoastra cum e.... dar stiu cu siguranta ca exista 2 tipuri. Acum vreo 10 ani am primit kefir care arata ca si conopida. Face un kefir gros, foarte putin acru intr-un cuvant, grazav. Il tineam 24 ore pe masa in bucatarie si apoi vreo 12 ore la frigider.
    Insa l-am pierdut....
    Acum vreo 3 ani am cumparat de pe net kefir. Se prezenta asa cum spuneti voi. Ca niste boabe de orez alungite, care aderau usor unele la altele, unele parca erau o paturica care se rula, cam ca in pozele lui D427ZI. Ala facea un kefir acruuuuuu, mai subtire. Nu ne placea... L-am dat la colege, dar nici ele nu se intelegeau cu el. procesul de fabricatie, la fel.
    Am cautat noi pe net atunci, si am descoperit ca acest al doilea kefir avea mai multe specii de drojdie decat de bacterii lactice, iar bacteriile lactice erau din cele care faceau preponderent acid acetic (adica gustul ala acru) si nu acid lactic. Uitandu-ma pe youtube, vad ca toti au din cel care arata ca si conopidele/popcornul. Sa vedem Andreea asta trimis de tine, cu multa dragoste-apropo ca unii fac o afacere din asta, ce tip e. Sper sa nu iasa foarte acru. Tu cum il faci? Il acoperi cu un tifon sau cu capacul-adica fermentare fara aer. Cate zile la temperatura camerei si cate la frigider.
    Inca o data MULTUMESC, Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Al meu e o combinatie intre cele doua tipuri :)))
      Serios acum, este sub forma de conopidute dar uneori apare si "desfasurat" :) Dupa cum spuneam mai sus, am avut si eu din cel care facea cru tare dar am presupus ca este probl de manipulare (ceea ce inca sunt sigura ca era, bobitele era fff multe, cam jumatate din vasul in care era laptele).
      Acesta face kefir f gustos, iar aciditatea si densitatea se pot regla din timpul si temperatura la care fermenteaza. Respectiv daca in casa este mai rece (sub 20 grade) fermenteaza cam in 48 ore, adica este numai bun de baut dupa gustul meu, ceea ce este evident subiectiv. Daca in casa sunt peste ... 25 de grade, atunci fermenteaza cam in 24 ore, daca se vrea mai acru se lasa mai mult timp in oricare din cazuri. La frigider, kefirul strecurat, se pastreaza excelent cateva zile, fara sa-si schimbe gustul sau consistenta.
      Asa ... eram tocmai in scrierea unui mail catre tine, ca am uitat sa-l scriu cand am trimis, ai colo toate detaliile, in principiu nu sunt mai multe decat ce e pe aici, prin cele cateva posturi pe care le-am scris despre subiect.
      Pe scurt: la o lingurita de bobite se pun cam 300ml lapte (ochiometric) si se creste cantitatea de lapte pe masura ce se inmultesc (sau cresc in dimensiune) bobitele. Nu-ti face griji, dupa o sapt oricine este expert in kefir ... ologie :D
      Borcanul il acoper cu un servetel pe care il leg cu un elastic de bani, si-l las linistit sa fermenteze in functie de conditiile de mediu. Daca intr-o seana n-am timp sa-l schimb si mi se pare ca s-ar acri prea tare pana am timp, atunci il pun cu totul in frigider, acolo fiind mai rece se incetineste procesul de fermentare, si poate sta si doua zile fara sa se acreasca f tare, pana am eu timp de el.
      In caz ca nu se mai doreste consumarea de kefir pt o perioada, se pune la rece, ca si cum ar fi pregatit pt fermentare, doar ca se pune o cant mai mare de lapte (dubla sa zicem), si sta linistit si o luna de zile pana se reia procedura.

      Ștergere
  19. Cat despre "afacere" ... nu e cazul :)
    Din cand in cand mai cer cate un ramburs de 20-30 lei, sa mai scot bani de cumparat recipiente sau taxele postale, asta cand ajung la posta (ceea ce e rar si de regula ma enervez de mor). Cand trimit prin curier mi-e si jena sa cer bani, isi plateste omul transportul si e destula cheltuiala, ar fi culmea sa mai plateasca si retur si bani pe ciuperci.
    Noi sa fim sanatosi, bine ca se inmultesc ele ca nebunele, eu nu consider ca ies deloc in paguba :)

    RăspundețiȘtergere
  20. PS: ramene valabil sa-mi trimiteti recipiente (100-200ml cu inchidere etansa) daca aveti disponibil, prin posta, e 3 lei pachetul pana intr-un kg, facem un soi de reciclare :) Recipientele sterile pe care le cumpar de la farmacie nu se inchid f bine si ajung cu surprize la dest, si alte idei deja nu mai am.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna Andreea,
    M-as bucura enorm daca ai putea sa-mi trimiti si mie cateva firisoare de kefir.
    Daca crezi ca poti, sa ajunga in siguranta in Jud.Bihor, le astept cu nerabdare si bucurie.Avand in vedere faptul ca i-am cerut unei cunostinte sa-mi dea(m-a luat cu...pai sa vedem cand o sa faca vreun puiut ciuperca,ca e foarte scump un puiut) si i-am zis til platesc nu-l vreau gratis si de atunci tot astept(din toamna)"sa creasca acel puiut",vreau sa-i demonstrez ca sant oameni buni,oameni painea lui D-zeu dupa cum vad ca esti si tu Andreea,care pe multi nu ne cunosti personal doar prin indermediul acestui site, dar poti si vrei sa sari in ajutorul semenilor tai.
    Multumesc anticipat si i-ti doresc multa sanatate si numai bine. Felicia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. HA! sigur de kefir e vorba? :) se inmulteste ca nebunul, probabil s-au facut bobite de 2kg din toamna pana acum :)
      Trimite-mi pe mail datele si vedem cum expediez zilele urm
      ungrauntedenisip@gmail.com
      era sa scriu ungrauntedekefir :)))
      plata nu e cazul, iti platesti doar curierul cand ajunge

      Ștergere
    2. Multumesc Andreea,i-ti trimit adresa mea pe mail si te rog frumos sa-mi trimiti si instructiuni de preparare. Stau la tara ,deci am si lapte de vaca proaspat tot timpul. I-ti doresc un weekend placut. Felicia.

      Ștergere
  22. Buna Andreea,
    M-as bucura tare mult daca ai putea sa-mi trimiti si mie o ciupercuta Kombucha sau cateva granule de kefir de lapte. Locuiesc in Constanta si am intrebat o multime de oameni care l-au avut dar din pacate nu mai gasesc. V-as ramine indatorata daca macar mi-ati raspunde la mesaj. Elena

    RăspundețiȘtergere
  23. Ori una ori alta sau amandoua? :)
    Trimite-mi datele, pe mail (ungrauntedenisip@gmail.com) si discutam acolo, parca am mai trimis recent la CT, sa vedem daca mai gasesc persoana, si are disponibil sa imparta, daca nu, trimit eu.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna Andreea,
    Tocmai adineauri am primit coletul prin posta si i-ti multumesc tare mult. Acum sunt la servici,am desfacut doar coletul sa vad daca totul e ok. In punguta unde e recipientul s-a scurs un pic de zer.Sper sa nu fie nici o problema.
    Acum te rog frumos sa-mi zici cu ce cantitate de lapte incep ? (laptele sa fie fiert si racit sau nefiert?!). A !!! si era sa uit sa-ti zic,ca spre culmea fericirii mele,la sfarsitul saptamanii am primit si ciupercuta cea mult asteptata.Era vorba de puiut de ciuperca Kombucha.Tocmai aseara am pregatit ceaiul negru,am pus ciupercuta si astept sa fermenteze. Sunt foarte entuziasmata,in carand o sa am si kefir de lapte si ceai kombucha.
    Ica o dada i-ti multumesc tare mult Andreea,sa-ti dea D-zeu sanatate si tie si familiei tale. I-ti raman datoare cu plata transportului.
    I- ti doresc o saptamana frumoasa si sper sa mai vb. Felicia din Bihor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca n-ai spus ca vrei si kombucha, ti-as fi trimis si dinaceea! :)

      Nu-i probl ca a curs, am tot spus ca sunt in criza de recipiente :) Cele sterile, pe care le cumpar de la farmacie, nu se inchid grozav, dar alta varianta nu am, nu-mi vine sa pun totusi in PET de 500ml :)

      Le clatesti bine, intr-o strecuratoare, cu apa normala, apoi pe pui intr-un borcan, cu lapte proaspat peste. Pt cele cateva fire pe care le ai deocamdata (n-am avut mai mult) pui o cescuta de lapte, 150-200ml. Vei vedea ca se inmultesc, sau cresc in dimensiune (poti sa le rupi, se inmultesc mai repede) si poti creste cant de lapte constant. Vine cam o lingurita de boabe la 400ml. E la ochi, o sa devi experta f repede :)

      Laptele nu are importanta, daca ai incredere ca e "curat", atunci nefiert, altfel fiert.

      Temp are importanta doar daca vrei sa fermenteze mai repede, context in care e bine sa fie mai cald (la temp camerei sau incalzit max 30 grade).
      Parca ti-am scris si mail totusi! :)
      Multumesc pt urari!
      Nu e cazul de transport, este 2,5lei pachetelul, mai pun ramburs uneori cand se aduna mai multe dar tot mi se pare aiurea sa stau sa completez tidule pe acolo, si pe tine sa te coste de 3 ori mai mult decat pe mine :)
      Sa le folositi sanatosi, sunt prin zona daca ai nevoie de info despre oricare dintre ciuperci!

      Ștergere
  25. Donez chefir de apa în Cluj. 0753336746-Marius

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Mai aveti cumva chefir de apa? Si eu sunt din Cluj. Multumesc.

      Ștergere
  26. Si eu donez kefir de apa , in Bucuresti. alyce_z@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  27. Si eu donez kefir de apa , in Bucuresti. alyce_z@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim!
      Tocmai ma intrebase o doamna, zilele trecute, am directionat-o catre dumneavoastra.

      Ștergere
  28. Donez/Ofer gratuit ciupercute de kefir de lapte celor din orasul Constanta.
    Adi-0723.610.992

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim!
      Sper ca e ok sursa, nu cunosc posesorul, nici detalii!

      Ștergere
  29. Mai puteti dona chefir de lapte si de apa?
    Sunt din Bucuresti.
    mircex2000@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apa nu am, contactati comentatorul de mai sus, care oferea pt Buc.
      De lapte ... gasim prin Buc daca nu ati obtinut inca.

      Ștergere
  30. Bine ati venit la Adewale Spitalul vrei să-și vândă rinichi sau alte organe, dacă da, se aplică pentru o vânzare astăzi și vi se va da satisfacția maximă de care aveți nevoie să mă contactați prin e-mail: dradewalehospital@outlook.com

    RăspundețiȘtergere
  31. Pentru cei care isi doresc ciuperca de chefir de apa sau lapte, exista pe facebook un grup "Chefir Romania" creat special pentru a-i pune in legatura pe cei care doneaza cu cei care doresc. Intrati acolo si sigur veti gasi pe cineva care doneaza in orasul vostru, oricare ar fi acela.

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna mai ai chefir,deoarece as dori si eu.Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista, lasa-mi datele de contact pe mail!

      Ștergere
    2. As vrea si eu kefitr de lapte.Mai aveti?Va multumesc anticipat!

      Ștergere
  33. Buna ziua mai aveti va rog chefir de lapte si de apa?Va multumesc pentru raspuns.Adresa mea de mail este trandafirc_2007@yahoo.com.Daca mai aveti imi platesc transportul .

    RăspundețiȘtergere
  34. As dori si eu niste chefir de lapte, am citit mai sus ca se poate transforma cel de lapte in cel de apa. Sunt curioasa, a incercat cineva!
    Va rog sa imi spuneti cat ma costa:
    adresa mea: doinaporumb@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna, Andreea! Este grozav ceea ce faci tu si felul in care ajuti! Eu am ajuns aici si ma bucur ca am gasit atatea informatii de ajutor. Eu am doi copii si m-as bucura sa le pot face kefir in casa. Te rog mult, daca ai timp, spune-mi cum sa procedez sa pot beneficia de un pui, in ce conditii. Iti multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt pui, trebuie doar sa-mi dai un mail (UnGraunteDeNisip@gmail.co) cu datele de contact, pt curier. Nu sunt criterii eliminatorii :)
      Te rog doar sa-mi amintesti pe la sfarsitul saptamanii viitoare, acum mai am putine bobite si trebuie sa se mai inmulteasca!

      Ștergere
  36. Bravo Andreea, felicitari! Am si eu ciuperca, am adus-o din Spania de la un prieten. De aprox o luna fac kefir si a inceput sa se iinmulteasca. Eu fac cu lapte de vaca de la tara, il fierb si la temp camerei il pun peste ciuperca. Dar mi-as dori sa-l fac mai gros mai dens , cum se face ai idee? Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As vrea si eu raspuns la intrebarea asta :)
      Iese mai degraba ca un lapte batut.
      In borcan, la fermentat, inainte sa strecori, pare destul de ferm, dar cum nu se poate manca direct de acolo (si cu conopidutele de kefir cu tot), trebuie strecurat, si se fasaie tot aspectul :)
      Eu am renuntat sa mai sper la ceva dens si cremos, incercand sa-mi conving creierul ca asa ceva se obtine doar prin agenti de ingrosare, lucru de care ma lipsesc.

      Ștergere
    2. Continui sa impartasesc din experiente...
      Ieri cand l- am scos am fost f bucuros pt ca era jumatate zer clar si jumatate chefir gros. Asa ca l.am luat cu multa grija si dragoste si l.am lasat in strecuratoare unpic pana cand apa

      Ștergere
  37. Pana cand appa s.a sarat un pic de kefir. Asa kefirul iese mai gros. Se poate proba la 8, 12, ,48 ore pt a vedea ce gust ne place mai mult. Eu vreau sa incer si varianta asat.
    Am o intrebare... Lapte fiert sau nefiert? De ce?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideal ar fi sa bem laptele nepasteurizat, insa nimeni nu mai are incredere in a consuma astfel, inclusiv eu, asa ca ... fiert, chiar daca astfel i se distrug si o multime de chestii benefice.
      Am mai pus si nefiert din cand in cand, n-am observat vreo diferenta nici la gust nici la consistenta.

      Ștergere
  38. Aveam de gand sa imi cumpar, pt ca un doctor mi l-a recomandat,dar am inteles ca e mai bine sa primesti ... doneaza cineva kefir?Va rog sa imi raspundeti ca sa stiu ce sa fac...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu prea cred neaparat in treburi dinastea ... ca are o influenta daca se cumpara sau se primeste ... desigur, daca este donat, parca am o multumire mai mare (despre bunavointa umana) si imi merge mai bine :)
      Deci eu donez, ca nu stiu cati bani sa cer, si mi-e aiurea :) va platiti doar transportul, prin curier, cand va ajunge (ca nu mai stau pe la cozi la posta, decat in cazuri exceptionale).
      Rog date contact, pe mail, pe la inceputul sapt viitoare, acum mai am f putin, trebuie sa mai astept sa se inmulteasca.

      Ștergere
    2. Va rog sa imi spuneti care este adresa de email,ca sa va pot trimite datele unde trebuie sa ajunga kefirul de lapte...multumesc!

      Ștergere
    3. ungrauntedenisip@gmail.com :)

      Ștergere
  39. Buna ziua,
    Imi doresc foarte mult aceasta ciuperca de lapte pentru a-mi pregati kefirul.
    Imi permiteti sa va deranjez la adresa mentionata "ungrauntedenisip@gmail.com" ?
    Multumesc din suflet,

    Ruxandra

    RăspundețiȘtergere
  40. Rugaminte! Am nevoie de cateva granule de chefir de apa. sunt in bucuresti. ma poate ajuata cineva, va rog? adresa de mea: alyssondevi@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  41. Am tinut ciuperca in congelator 17 zile. Apoi am lasat-o o zi in frigider dupac care am pus o portie de lapte . am repetat 2 zile la rand dar inca nu cred ca si-a revenit ! Stie cineva ce este de facut?

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna, e cineva din Cluj, as dori va rog niste granule de kefir....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, oare ati facut rost de granule de kefir ... ??? si eu sunt din apropiere si poate ma imprumutati si pe mine. Luciana

      Ștergere
  43. Buna ziua!
    Mai are cineva de oferit ciupercuta de kefir de lapte? Eu stau in Bucuresti dar sunt dispusa sa platesc curier daca locuiti in alte zone. Adresa mea de mail este ursachi_ bianca@yahoo.com, telefon 0745272963
    Va multumesc din suflet si va doresc multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare ati facut rost de kefir ... ? puteti, va rog sa ma imprumutati si pe mine ? Astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra. Va doresc multa sanatate.

      Ștergere
  44. Buna Andreea,
    M-as bucura tare mult daca ai putea sa-mi trimiti si mie o ciupercuta Kombucha sau cateva granule de kefir de lapte. Locuiesc in Blaj, judetul Alba si am intrebat o multime de oameni care l-au avut dar din pacate nu mai gasesc. In acest moment am ceva probleme de sanatate cu sotul meu si stiu sigur ca aceste mici minuni, sunt foarte bune si sanatoase.
    V-as ramine indatorata daca macar mi-ati raspunde la mesaj. Luciana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasati-mi datele de contact pe UnGraunteDeNisip@gmail.com!

      Ștergere
  45. Buna Andreea,
    Daca mai ai, as dori si eu cateva granule de kefir , pentru care ti-as recunoscatoare. Mi-as dori tare mult sa incerc prepararea kefirului acasa datorita multiplelor beneficii.In plus doream sa iti spun ca te afli printre oamenii demni de admirat pentru ceea ce faci, pentru binele ce-l raspandesti si altora.
    Iti multumesc anticipat si iti doresc numai bine,
    Alexandrina

    RăspundețiȘtergere
  46. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna ziua, sint Marcel din Alba Iulia si .......doresc si eu chefir de lapte din partea cuiva care doneaza.Multe multumiri si repect pentru cei ce isi "pierd"timpul facind bine celor din jur.
    rsmarcel68@yahoo.es sau 0765 248 580

    RăspundețiȘtergere
  48. Buna ziua!
    Mai există kefir de apa? in Craiova ?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua!
    Mai există kefir de apa? in Craiova ?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna Andreea,
    multumesc din nou pentru cipercutele de kefir am facut cateva ture si le merge foarte bine desi pana acum am folosit doar lapte din comert de 3,5% grasime si rece de la frigider ...

    Asa cum ti-am promis mai jos voi posta reteta pentru un kefir consistent

    RETETA PENTRU UN KEFIR CONSISTENT!!!!

    Se pune o ligurita de graunte de kefir in 2,5 litri lapte *secretul este sa aveti un lapte cat mai gras minim 3,5 si natural crud (nepasteurizat, nefiert) ideal ar fi de capra pentru ca acesta poate ajunge si la 5% grasime, cu cat este mai gras cu atat mai gustos si consistent va fi kefirul asadar gasiti o sursa de increde de unde sa va procurati laptele.

    Pasul 1. se lasa la fermentat in recipient de sticla cu o panza curata sau tifon deasupra pentru 24-48 de ore depinde de temperatura ambintala, vara poate dura si mai putin de 12 ore dar veti putea observa cand a fermentat pentru ca vor aparea mici bule in interiorul recipientului..

    Pasul 2. cand au aparut bulele in recipient este momentul optim sa scoateti grauntele de kefir, se strecoara iaurtul obtinut prin sita de plastic (NICIODATA METAL) va puteti ajuta de o lingura tot de plastic pentru a strecura mai repede. Bobitele de kefir se pot pune din nou in lapte proaspat pt a fermenta o alta tura de kefir sau se pot acoperi cu lapte si depozita in frigider pana la maxim 3 saptamani (la rece fermentatia se opreste) Se spune ca se pot depozita si la congelator pana la 3 luni dar eu NU RECOMAND aceasta metoda pentru ca in multe din cazuri ciupercutele au murit!!!!
    Pasul 3. iaurtul astfel strecurat se pune iapoi in recipientul in care a fermentat se acopera si se lasa pana a 2 a zi afara la fermentat pana in momentul in care se separa zerul de iaurt in acel moment se strecoara din nou pentru a scoate zerul ramanand astfel cu un kefir mai consistent.
    Optional pentru a il face si mai cremos il puteti bate la blender acum ar trebui sa fie consistent ca o smantana lichida, il puteti depozita la frigider pentru 3-4 zile dupa racire ar trebui sa aibe consistenta iaurtului grecesc

    Sfaturi utile pt aceasta reteta:
    Nu amestecati iaurtul cat sta la fermentat pt ca in final nu se va mai separa zerul de iaurt, pentru a scoate ciupercutele din recipient le adunati doar de deasupra astfel jumatatea de jos a iaurtului ramane intacta...
    Mie personal cel mai mult mi a placut cand am fermentat 1, 5 litri de lapte...
    dar este o chestie de gust jonglati cantitatile pana descoperiti ce va place mai mult (mai putin lapte va da un kefir mai acru mai mult unul mai dulce)
    Aici aveti link-ul cu filmuletul de unde am luat reteta in lb. engleza
    https://www.youtube.com/watch?v=ebXCGyeFaQs

    Pentru cei din Bucuresti ofer gratuit asa cum l-am primit de la Andreea in limita stocului disponibil...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Stiam eu ca e destul de coagulat cand scoteam granulele din el, dar se "strica" in timp ce umblam prin el, iar la frigider nu se "refacea", dar nu m-am gandit sa-l mai las la temperatura camerei dupa ce il strecor, e geniala ideea! :)

      Ștergere
  51. Buna Andreea! Te rog frumos sa-mi spui daca ne poti ajuta si pe noi cu o ciupercuta Kombucha si niste kefir .... avem mare nevoie de ele in mod special pentru tatal meu care tocmai se reface dupa o boala teribila cu Clostridium Difficile.... multumesc mult! Maya

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua! Ma numesc Maria si as dori daca se poate sa imi dea si mie cineva niste kefir de lapte, locuiesc langa BUC. dar lucrez in BUC. Tel. de contact 0733018502.
    MULTUMESC ANTICIPAT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O adresa de mail ar fi mai folositoare decat nr de tel.
      Sau ma puteti contacta, cu datele pentru expediere, pe UnGraunteDeNisip@gmail.com

      Ștergere
  53. buna ziua, tuturor! as avea nevoie de granule de kefir din lapte pentru cineva care este internat in spitalul arsenie bagdazar din bucuresti. este cineva in zona care ar putea ajuta? tel 0766813313 va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  54. Vreau si eu o ciupercuta de kombucha , se poate? Plătesc cat e nevoie! Va rog frumos. Locuiesc in Bucuresti, Madalina Staicu .

    RăspundețiȘtergere
  55. Buna ziua! Este cineva din Constanta care ofera ciupercute de kefir?? Caut pe cineva din orasul Constanta care aresurplus de ciupercute. Va rog ajutati-ma cu informatii! Va multumesc anticipat! Nr meu de telefon este 0723.610992

    RăspundețiȘtergere
  56. cine ma poate ajuta cu granulele de apa la schimb donez cele de lapte.0745985286

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va dau eu kefir de apa, as dori si eu de lapte daca mai aveti.
      Donez oricui doreste kefir de apa. 0724727625

      Ștergere
  57. donez ciuperca tibetana de lapte sunt din brad judetul hunedoara 0745985286

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Credeti ca puteti trimite ciuperca tibetana de lapte si la constanta? Multumesc frumos

      Ștergere
  58. doneaza cineva o portie micuta de kefir de apa, va rog? in targu mures as avea nevoie.. bineinteles, eu platesc transportul, daca ar fi dispus cineva sa imi trimita. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  59. doneaza cineva o portie micuta de kefir de apa, va rog? in targu mures as avea nevoie.. bineinteles, eu platesc transportul, daca ar fi dispus cineva sa imi trimita. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  60. Donez ciuperca tibetana .Dorina 0727354969 .Buc

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna ziua cine are de donat kefir in Galați?

    RăspundețiȘtergere
  62. Email: iulianastefan1988@gmail.com
    Va multumesc pentru raspuns. Sunt din Galați

    RăspundețiȘtergere