marți, 24 iulie 2012

Vand miere!

Yap, chiar eu, si o sa trec treaba asta la sectiunea cu "Donez" pentru ca o dau ieftin tare :)
Produsele stupului, foto de aici

 Socrul meu se ocupa de albinarit de aproape doi ani, Cocheteaza insa cu ideea de mai multa vreme. Fiind om trait mare parte in mediul rural, a avut cam toata viata in jur cel putin un om care a desfasurat o activitate conexa cu problema asta.
Acum doi ani si-a facut curaj si a achizitionat primele familii de albine si primii stupi (eu asa le spun la cutii, se poate ca ideea sa se numeasca altfel). Cred ca doar 5 stupi a avut in prima faza, acum are aproape 30 parca (nu prea discutam cifre).
A fost atat de motivat de acest subiect, care a devenit o pasiune ce creste de la zi la zi, incat s-a mobilizat si a invatat sa umble pe Internet, in cautare de informatii despre subiect, pe langa teancurile de carti pe care le studiase, om la 50 si ceva de ani! :)
Iar calculator exista in casa de peste 10 ani, si soacra stie sa-l foloseasca de mai bine de 20 cred :)
Sa revenim!

Anul acesta nu a inceput tocmai bine, desi iarna a trecut foarte bine peste stupii vizitati si bibiliti aproape saptamanal, in primavara au fost ploi in perioada de salcam, iar rapita ... cam pauza, din cauza secetei prelungite de anul trecut. Incepe sa recupereze la floarea-soarelui, a fost la Corabia, la Dunare, in ultima luna, in "pastoral" :)

Este "asociat" cu un prieten cu mai multa experienta in lucrul cu albinele si cu mai  multi stupi si se ajuta reciproc, fac schimb de informatii. Este extrem de mandru sa aduca informatii noi in metodele si practicile folosite de stupari mai vechi, traditionali, informatii care ajuta la imbunatirea activitatii. Este producator inregistrat (nu ma intrebati unde ca nu stiu :) ), a fost si pe la diverse intruniri si conferinte cand au fost prin oras.
L-am oprit de la a se inscrie la subventii la APIA, care promit marea cu sarea, pentru ca preferam sa-l stim in siguranta (nu suntem fani la treaba asta cu imprumuturile financiare, oricat de bine ar suna ele), si preferam sa continue sa faca cu placere ceea ce face, sa nu se intinda mai mult decat poate duce, si ... sa nu se transforme intr-un "scarbici" stresant :)

Isi face singur ramele, si-a confectionat si ceva stupi, la inceput, dar inca era prea "nou" in domeniu si a concluzionat ca ii "mananca" un timp mult prea pretios :)
Acum deja isi pregateste scandurile pentru a le transforma in stupi la iarna, cum face orice om gospodar, cand albinutele vor hiberna si nu ii  vor mai solicita atentia atat de mult :)

El este foarte fericit cu aceasta activitate ce ii ocupa o parte din timp, noi aveam miere si pana acum de la acest prieten, acum o avem "pe a noastra" :)
Este de o calitate exceptionala, nu o sa-i spun "extra-mega-bio-eco-fancy-shmensi" ca nu sunt cu reclame bombastice si nici nu am interes.
Este doar mierea pe care noi o consumam constant in casa, supravegheata si recoltata cu cea mai mare grija, fara chimicale, fara "extra-help" la albine, ca ele stiu sa se descurce si singure, mai ales daca le duci in zone curate, unde gasesc ce sa culeaga, daca le dai si apa, si mai ales daca le ingrijesti informat si cu pasiune.

V-o ofer cu toata increderea, este ceea ce ofer si copiiilor mei, fara nici un dubiu in privinta provenientei sau a calitatii. Eu am inceput sa folosesc mierea in multe alte scopuri, in casa, in afara de a o manca pe paine, la propriu :) Dar asta este o alta discutie ...

Acum avem ceva surplus si socrul a spus ca este bataie de joc pretul oferit de "intermediarii en-gross-isti", nici nu vrea sa faca "afaceri". Stie ca mierea este un bun valoros, ce poate fi pastrat vreme indelungata, fara a-si deteriora prea mult calitatile de netagaduit, si este dispus sa o si pastreze decat sa isi dea munca pe "nimic".
Am ajuns la un acord, am spus ca voi posta despre miere si vedem ce iese. Nu am trafic foarte mare, dar nici nu vreau sa ma agit pe site-uri "de specialitate", il ajut doar sa-si mai recupereze din cheltuieli. Ba nu, gresesc! Suntem asociati, am contribuit si noi :) financiar doar, cand a pus bazele, si ceva pe parcurs.

Din pacate nu aveam foarte mult cum sa-l ajutam fizic, in afara de cate o contributie financiara ocazional si sa-i oferim bucuria ca-i apreciem enorm munca.
Mie imi este groaznic de frica de albine, desi nu am avut niciodata vre-un incident, iar cand se recolteaza mierea si le vad zburand cu miile ... mi se inmoaie genungii, la propriu. Sotul ... este cu serviciul si treburi pe langa casa, trebuie sa-l inlocuiasca cineva si pe socru, cat este plecat cu "amantele" lui :)

Ocazional mai gasesc informatii care il bucura enorm, cum ar fi si acest interviu extrem de complex si util (va rog mult sa-l cititi!) cu un Lector al Asociaţiei Naţionale pentru Terapii Complementare din România şi profesor de istorie la Târgu Jiu, Vasile Andriţoiu. Cred ca socrul meu va dori sa il intalneasca si sa ii adreseze intrebari, atunci cand va mai calatori la Targu Jiu, zona in care s-a nascut :)

Am mai scris despre miere, in iarna aici, am fost foarte incantata de informatii cand am gasit filmuletul din postul respectiv, cand i l-am aratat si socrului a spus ca este apa de ploaie pe langa cunostintele pe care deja le-a asimilat el, in timpul de cand se ocupa de stuparit :))

Net-ul abunda in informatii, nu are rost sa va dau eu link-uri, mai ales ca majoritatea informatiilor le-am gasit pe site-uri care si vand, nu vreau sa fac reclama, sau mai rau, anti-reclama :)
Ce am gasit, si mi-a placut modul in care au fost scrise, sunt doua articole din Formula-As, acesta cu informatii generale(articolul integral aici), si acesta cu o trecere in revista a tipurilor de miere.

Este un produs natural (daca este din sursa sigura) cu o mare valoare pentru sanatate. Deocamdata alte produse, in afara de miere, nu oferim. Ba parca avea si ceva ceara, capaceala si faguri disponibil, ia sa-l mai trag eu de limba :)
Nu are rost sa laud in fel si chip, nici sa combin mierea cu tot felul de nuci/seminte/fructe ca sa v-o vand la pret triplu, puteti face singuri combinatiile preferate, si va asigur ca sunt o multime.

Momentan se afla in butoaie mari, de peste 20kg, in beci, este fluida dar o vom "trage" in recipiente de 2L si 5L probabil, pana sa se solidifice.
Va atrag atentia ca orice miere naturala se "zahariseste" dupa un anumit interval de la recoltare, chiar si cea de salcam, in 6 luni-1 an, acesta este un indice ca este cu adevarat naturala.
O alta explicatie pentru care si mierea de salcam se solidifica este cea conform careia nici o miere nu este 100% dintr-o singura planta, inevitabil mai este polen cules si de pe alte plante, si acest polen ar duce la "zaharisirea" mai rapida a sortimentului de salcam, despre care se spune ca ar putea fi fluid, in conditii optime, chiar si cativa ani.

Mierea de rapita este cea care se solidifica cel mai repede, in interval de cateva zile, dar cat este de benefica si delicioasa ... mama-mama :) Mie chiar imi place mai mult solida, este fina, ca o untura si o manipulez mai usor decat pe cea "curgatoare".
Recent am desfacut un borcan pe care scria rapita dar avea un parfum de tei si o aroma de innebuneai, nu stiu cum de s-au incurcat "borcanele" :)

Am fost extrem de dezamagita, in primavara, cand s-a desfasurat in Valcea un mare targ apicol, sa vad ca toata mierea, dar absolut toata, era fluida, indiferent de provenienta sau recipient. Parca am vazut la cativa producatori si solida, de rapita, dar restul ... si sigur era cel putin din anul precedent, inca nu incepuse "productia" pe anul in curs, deci dubios cum de o "pastrasera" lichida!
De cea de pe rafturile magazinelor nici nu mai zic, nu-mi amintesc sa fi cumparat vre-odata, am mai multa incredere in micii producatori decat in productia industriala.

Deci ziceam ca ceea ce avem acum este predominant miere de floarea-soarelui, cu marunte alte urme de polen, ca e greu sa setezi cateva milioane de albine astfel incat sa-ti culeaga 100% dintr-un singur soi de planta.

Urmatorul "cules" si ultimul de pe anul acesta, presupun (pentru ca mizam pe calitate nu pe cantitate), va fi de miere din floarea-soarelui combinata cu miere de "flori de camp", miere de menta (este acum in floare, pe unde umbla el) si miere de mana (sau de padure-foarte "cantata" de cunoscatori).


Va atrag atentia supra catorva aspecte extrem de importante:
-mierea nu se incalzeste, mai mult de 40 de grade. Aceasta procedura este frecventa, pentru a o face sa-si recapede fluiditatea, o faceam si eu in trecut. NU faceti acest lucru, prin tratarea termica, mierea isi pierde enzime si vitamine. Inteleg ca poate deveni chiar toxica (inca nu am gasit suficiente informatii ca sa judec cat de toxica, comparativ cu alte produse pe care ingeram constant). Dar este mare pacat sa o "stricam" prin aceasta practica, o "omoram" pur si simplu, este ca si cum am cumpara zahar (care este foarte daunator sanatatii) cu 20 de lei kilogramul. Mergand pe acelasi principiu, nu adaugati mierea nici in ceai, cand acesta este fierbinte.
-mierea nu se expune la soare, din nou, ii distruge proprietatile benefice.
-mierea are aplicatii nenumarate, atat intern cat si extern. Nu voi spune acum ca va va face mai sanatosi decat erati cand v-ati nascut, dar este un inlocuitor perfect pentru multe lucruri daunatoare pe care le folosim in prezent, pentru simplul motiv ca am "uitat de  ce este bun pentru noi" fiind atat de bombardati sa fim o societate de consum.
-mierea si produsele stupului sunt un aport extrem de valoros in dezvoltarea copiilor. O prefer oricand, cu ochii inchisi, oricaror "vitamine" sintetice. In ea am conservat catina si le-am dat siropul iarna trecuta. Am incercat si cu zmeura dar a fermentat din cauza samburilor, am scos, am stors, pasta a mers la congelator, siropul inapoi in sticle, crud, un deliciu, ambele. Afinele parca au mers conservate astfel, nu mai retin exact.
-puteti folosi mierea in casa, in cosmetica, pentru a va produce propriile masti, creme, paste, tot felul de combinatii, voi mai posta "retetele" descoperite de mine, in timp :)
-si ... ma opresc aici, pentru moment :)

Ultimul aspect, si cel mai important :) 15lei/kilogram. De la 10kg in sus mai negociem :)
Sper sa gasim impreuna si o varinata de transport care sa nu duca foarte departe costul total al produsului.

LE: pt Buc s-a gasit varianta, veti prelua miere de la cumnata mea, deci taxe 0 :D

Va astept la "comenzi" si mai ales sa facem schimb de informatii despre subiect.
Daca doriti sa impartasiti si altora oferta noastra ... va multumesc!

Gata! o scrisei si pe asta, acum ma duc sa mai pun de un ceai de sovarf, am un domn deranjat la stomac si planta asta e mai buna decat toate doctoriile la un loc :)

LE: uitati ce am surprins in gradina, o zi mai tarziu, nu ca-s simpatice "lucratoarele" :)



Mai multe imagini, cu gradina, nu cu albinute, gasiti in postul urmator :D

LE: editia 2013

37 de comentarii:

  1. Buna Andreea, cum putem comanda miere de la tine? Bebeii mei sunt mari iubitori si o prefer in locul zaharului ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Irina, si bine ai venit pe la mine!
      Scrie-mi pe ungrauntedenisip@gmail.com si de acolo discutam mai detaliat in privat.

      Ștergere
  2. foarte frumos articol si sunt sigura ca ai o miere minunata , tocmai ce am cumparat , dar vorbim :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! ma bucur ca folosesti acest produs. Daca ai sursa de incredere aproape de tine este un lucru foarte bun.

      Ștergere
  3. draga Andreea, nu gasesc postarea pregatita de tine pentru Miercurea fara cuvinte :(
    Daca doresti sa participi, cu placere esti binevenita pâna la ora 24 a acestei zile de miercuri :) Trebuie doar sa copiezi de aici de la tine linkul postarii, sa-l introduci în tabelul de pe pagina mea - în casuta a doua, pentru ca în prima trebuie sa-ti scrii numele. Simplu, asa-i?! :) Te astept :)
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/07/miercurea-fara-cuvinte30-meniu-estival.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru promtitudine si primire Carmen! inca nu era gata postarea, doar imi ... "turam motoarele" si ceream permisiunea sa ma alatur :) acum este gata si am lipit si link-ul :)

      Ștergere
  4. Buna Andreea, ma bucur sa gasesc o sursa de miere curata si de incredere.Noi suntem mari consumatori de miericica mai ales in dulciurile raw vegane f. mult apreciate de toata familia.Stiu cat esti de prompta si as vrea sa comad cateva kg.Cum fac? Iti scriu un email?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut si aici! :)
      Pt Buc e deja rezolvata problema transportului, am rude acolo care vor distribui (tata si cumnata) deci fara taxe de transport :)
      Discutam pe mail detalii.

      Mai vreau si eu retete, in special de dulciuri raw-vegan :) sau surse de unde te inspiri. Si eu fac multe dar nu am mai ajuns sa scriu despre ele.
      Cel mai nou desert raw-vegan, pe care l-am facut chiar ieri, a fost: afine cu miere :) 1kg, azi nu mai e nici o boaba :)

      Ștergere
  5. Andreea, m-am răzgândit, vreau 2 litri. De fapt, de dimineață mă gândeam să revizuiesc comanda. Pot pune banii în card sau se poate trimite mierea ramburs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 2 litri sau doua kilograme? :D
      Vorbim pe mail.
      Detaliile vor contine si un cont de Reiffeisen, unde am fost asigurata ca operatiunea va fi extrem de simpla si necostisitoare.

      Cu ramburs nu vreau sa ma complic, creste mult taxele de transport si eu sunt egoista tare, nu vreau sa imparta banii cu altii :D nici sa va coste cat nu face, pe voi, cei ce aveti incredere sa faceti comenzi aici.

      Ștergere
    2. Super! Abia așteptăm mierea. Mierea e grea, nu? Și doi litri nu fac două kg. Cred că kg era corect :D.

      Ștergere
    3. Da, mierea este grea. Un recipient de 1L, care contine miere, cantareste 1,4kg, ceva de genul asta. Un pet de 2L va contine aproape 3kg de miere.
      Deci atunci cand cumperi un borcan de 800ml cu miere, defapt continutul cantareste 1kg, aprox. Volumele difera.

      Este mai simplu sa vorbim in kilograme, altfel apare problema aceea clasica, ce-i incurca pe copiii mici "ce este mai greu, 1kg de fier sau 1kg de vata?" :)

      Gasesc eu un recipient in care sa inghesui fix doua kg, daca atat doresti :)

      Ștergere
  6. Andreea G, dacă aș avea o sursă de miere cum ai tu aș face turtă dulce de casă în fiecare week-end la copii. Cu câțiva ani în urmă făceam o rețetă simplă, dar nu multă miere și ieșea delicioasă. După ce ne ajunge mierea am să fac chiar cu ghimbir niște „ginger bread men”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa-mi dai numele ca sa te pot identifica (adica sa "lipesc" mailul cu comanda, de autorul commnet-ului) :) in cazul in care mi-ai scris si pe mail.

      In capul meu e cam varza momentan, nu credeam ca va trebui sa accesez excell-ul asa curand, ca sa pot tine sub control "afacerea" :))

      Astept cu nerabdare ambele retete, daca vrei sa mi le dai si mie :)

      Cat despre turte si prajitureli ... ai un post dedicat in care ti-am raspuns mai pe larg, altfel devenea kolometric aici :)
      (Foarte) Pe scurt despre ideile mele despre alimentatia benefica trupului.

      Ștergere
  7. Tandarica Simona8 august 2012 la 16:51

    Draga Andreea, multumesc pt. miere. A ajuns repede si bine. Abia astept sa incep sa fac bunatati raw vegane cu ea!Am gustat si este intr-adevar delicioasa! Totul a decurs asa usor ca precis mai repetam figura :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect! Ii mai dau cumnatei din Buc, sa mai aibe stocuri, daca mai e nevoie :)

      Ștergere
  8. Tandarica Simona8 august 2012 la 17:25

    Am uitat sa-ti spun de unde ma inspir pentru retete. Am strans un caiet din diverse surse de 2 ani de cand m-a apucat aceasta manie dar aici gasesti o mare parte dintre ele: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/2011/03/carte-de-bucate-raw-vegan-vegetarian.html
    http://floridecires7.blogspot.ro/p/carte-de-bucate.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Fata asta e o Zana!!!! si are o miere buna, buna, buna .... Andreea esti Zana noastra mica sa stii, mierea e delicioasa, capaceala (care e "guma facuta de albinute") e grozava si deja si-a demonstrat calitatile in niste dimineti cu gaturi un pic dureroase de la dormit cu toate geamurile deschise :)).
    Suntem tare incantati, eu am mai anuntat mamici in dreapta si in stanga, desi nu as vrea sa ramai prea repede fara miere pt. ca sigur mai vrem ;), cele 4 kg se vor "topi" foarte repede .... Sa stii ca visez la afinele alea in miere ... :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei! a ajuns deja pachetul?!! doar ieri dimineata l-am pus la posta!!!
      Pardon, era vorba despre primul pachet, cel impartit cu Mona :) ei ... las ca vine si al doilea pachet, maine :)

      Saru'mana de aprecieri! Dar nu ma cheama nici Marin, nici Banica :D
      Ma bucur mult ca v-au placut toate sortimentele!

      Cu afinele inca studiez, se pare ca tin doar la frigider pe termen lung, peste 10 grade fermenteaza, deci tot cu zahar trebuiesc conservate :(
      Am desfacut borcanele care mi-au fermentat, bobitele le-am pus la congelator iar sucul l-am reimbuteliat cu extra-adaos de zahar(doua linguri la 500ml).
      Deci pana nu gasesc o varianta buna de imbuteliat (incerc sa evit totusi conservantii, sau hiper-utilizata aspirina) ma abtin de la produs pt vanzare, ramane doar pt casa.

      Ștergere
    2. oooo, comparatia era cu Zana Fibrio, Cornelia Marin (ea e Zana Cristelei Georgescu ;) ), cum noi nu suntem din Bucuresti si nu ne putem bucura de bunatatile de la Fibrio, tu esti zana noastra ;).
      Al doilea pachet inca nu a sosit, il astept cu nerabdare .... Si ca tot vorbeam de zane, eu cred ca daca ii scrii Corneliei Marin sigur iti raspunde si iti da vreo idee de conservare a afinelor in miere (poate e vreo smecherie). Oricum eu voi pune (ca si anul trecut de altfel) catina in mierea de la tine, dar fac doar cate un borcan pe care il pun la frigider, iar restul bobitelor la congelator si scoatem de acolo cand se termina borcanul si facem iar altul ;)

      Ștergere
    3. E o idee buna, cu intrebat pe CM, o sa ma gandesc cum formulez un mail frumos, merci de pont! :)

      Comparatia nu incape, inca sunt mult prea dezorganizata si incepatoare intr-ale alimentatiei, dar facem pasi, chiar daca mici ... :)
      Fibrio e si pe lista mea de locuri de vizitat, cand mai ajung la capitala.

      Sa te duci neaparat la posta dupa-amiaza, chiar daca nu primesti avizul, sigur ajunge pachetul.
      Am sa merg si eu azi, vine iar un pachet "cu Craciun" :D

      Catina tine la frigider, testat. In beci nu imi tine, am doua borcane care fasaie, dar nici nu-mi vine sa o congelez, cam asta va fi solutia, dar tot aman :)

      Ștergere
  10. Buna, m-a intrebat o prietena de propolis si de laptisor de matca...daca stiu pe cineva care are. Ii trebuie destul de urgent. O puteti ajuta voi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi sigur nu.
      Inca nu ne-am "diversificat" asa de tare. Daca te ajuta, pot sa intreb prin zona, dar nu cred ca stiu pe nimeni, deocamdata.

      Ștergere
  11. ITI MULTUMIM MULT PENTRU MIEREEEEEEEEEEEE! E chiar delicioasa! E super ca mai sunt oameni ca TINE care ofera atat de multe celorlalti!!! Bravo Andreea!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ualeeeeu ce mi-ai spart urechile, mai tinere! :D
    Ma bucur ca va place mierea, da' vezi ca ai pus ciubuc in plus in cont, nu era nevoie, saru'mana :)

    Sa nu ma uiti cu festivalul te rog, da?

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am in plan un site cu donatii si anunturi .Sa imi lasi pe email parereataconteaza1@yahoo.com o descriere a activitatii tale in legatura cu aceasta tema sa pot sa te adaug la noul site .Gby Andreea :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,
    te rog sa ma contactezi pe e.dumitrescu1@gmail.com.ma intereseaza o cantitate mai mare de miere,pt Spania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contactez, dar nu stiu exact ce intelegi prin "cantitate mai mare" :)

      Ștergere
  15. Am trimis o cerere de miere pe mail si ... nici un raspuns.(macar de politete).
    Si uite asa ajungi la concluzia ca ce e bun si ieftin de fapt nu e.
    Victor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze, am dat forwand la cumanata de acum 3-4 zile, am crezut ca v-a contactat. Eram pe fuga si nu v-am mai raspuns sa va instiintez, pe urma am neglijat aspectul, tratandu-l ca fiind rezolvat.
      O sa o trag de urechi, si va suna cel tarziu maine.

      Ștergere
    2. Buna ziua Andreea,
      Luat mierea.Foarte buna.
      Multumesc si.. tinem legatura.
      Victor

      Ștergere
    3. Mi s-a spus :)
      Scuze, inca o data, pt hibele de comunicare!

      Ștergere

  16. aveți nevoie de un împrumut gratuit de urgență, timpul este acum Contactati-ne azi pentru un împrumut rapid cu o rată scăzută a dobânzii philipyoung63@yahoo.com. noi suntem aici pentru a vă ajuta financiar

    RăspundețiȘtergere
  17. Va oferim o varietate de pachete financiare la o rată foarte scăzută a dobânzii, am sta deoparte de la alți creditori pentru că noi credem în servicii pentru clienți, oferim solutia potrivita pentru needs.In generală dumneavoastră financiară ne FINANCE COMPANY, Oferim împrumut la 2% rată a dobânzii variind de la 3.000 dolari la 5,000,000 dolari. Credite comerciale, împrumuturi de afaceri, împrumuturi de origine, credite auto si credite de consolidare a datoriilor sunt disponibile pentru tine. Contactati-ne pentru mai multe informații prin e-mail: grackub@outlook.com

    RăspundețiȘtergere