joi, 26 iulie 2012

Painea cea de toate zilele!

Nu, nu este nici o trimitere religioasa sau ceva de genul, este pur si simplu vorba despre painea pe care o mancam zilnic, majoritatea dintre noi.
Am o reteta geniala. E o paine extrem de simplu de facut, fara framantat, foarte gustoasa si spornica, flexibila in ingrediente si timp.

Eu am faina de la mamaia mea de la tara, din zona Buzaului, imi aduc parintii cand mai vin pe la noi. Mai pun in ea diverse alte boabe sau cereale, altele decat graul din care este facuta faina: faina de mei, de roscove (doar o lingura, cat sa o colorez putin, miroase fenomenal cand e la cuptor), secara, tarate de grau, hrisca, in, quinoa, mac, susan, seminte de floarea-soarelui, orice mi se arata, de preferinta cat mai integral, in principiu dat prin rasnita de cafea inainte de a fi pus in compozitie. Totul in cantitati mici, pana in 10-20% din cantitatea totala de "faina" si evident, nu toate deodata.

Secretul pe care l-am descoperit eu, ca sa capat o paine extrem de gustoasa, frageda si cat de cat afanata, a fost acela de a pune lapte in loc de apa :D si cu ceva caimac adunat de pe deasupra oalei.
O coc la cuptor seara, ca sa pot racori peste noapte bucataria, astfel incat sa nu mi se faca in casa si mai cald decat este de obicei vara. Asta ajuta si sa nu mananci (prea mult) din ea seara, cand simti cum te scurgi pe langa cuptor, de cat de frumos miroase :) Stim cu totii ca nu face bine la stomac sa mananci paine calda, poate doar cate o cojita crocanta ... de jur-imprejurul painii rotunde, ca soriceii ... deviez, sa revenim! :)
Iarna o lasam la crescut de seara, pe calorifer, o bagam la cuptor dimineata, primul lucru cand ma trezeam, sa si profitam, peste zi, de caldura de la cuptor, si pana ne impachetam de plecat care pe unde avea treburi, era deja facuta, o lasam in stergar, la racit si la pranz sau dupa-amiaza era numai buna de mancat.

O fac de prin toaman trecuta, de doua-trei ori pe saptamana, macar porcariile continute de painea din comert sa le mai evitam. Teoria mea e ca putine lucruri te omoara daca le mananci ocazional, dar ceva ce mananci atat de frecvent ... mai bine cautam inlocuitori de o calitate mai buna. Mie mi se pare deja atat de fada painea de cumparat, si afanarea ei ma omoara, parca mananc burete.

Alte secrete nu sunt, gasiti detaliat mai jos, am lasat scris exact asa cum i-am trimis mailul, foarte explicit, unei prietene, in seara asta. Este exact la persoana a doua, pentru ca ... nu mai stau sa-l bibilesc, este luat exact de pe mail :)

Reteta de paine o gasesti aici. O reteta foarte buna, care merita popularizata.

METODA DE BAZĂ

Ingrediente:
  • 750 gr. făină normală (tip 55)
  • 2 linguriţe de drojdie uscată (sau echivalentul în drojdie proaspătă ~30 gr.) eu pun un cubulet de 25gr drojdie proaspata, il cumpar deja ambalat la cant asta si nu ma mai complic
  • 2 linguriţe rase de sare
  • 600 ml. de apa caldă (dar nu fierbinte) eu fac cu lapte, iese muuult mai gustoasa :)
Într-un castron mai mare se amestecă faina cu drojdia şi sarea.
Eu pun cubul de drojdie intr-o ceasca, zaharul peste el si putin lapte cald, las cateva minute, pe urma il "frec" cu lingurita. Apoi torn peste laptele din ibric, lapte in care am pus sarea, si amestec totul, sa se dizolve sarea si zaharul. Pe urma torn peste faina in timp ce amestec cu o lingura/spatula rezistenta. 
Dacă utilizaţi drojdie proaspătă, dizolvaţi-o în 100 ml. de apă caldă din cei 600 ml. prevăzuţi iniţial, şi adăugaţi-o în faină odată cu restul apei. 
Se amestecă vîrtos ingredientele pînă la omogenizare. Nu se frământă!
Aruncaţi puţină făină peste aluat şi acoperiţi castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ.
Eu pun capac, apoi bag totul intr-o punga mare si il leg, sa stea caldura si umiditatea acolo. Pun castronul uneori in cuptor (cuptorul stins) ca sa nu ma incurc de el prin bucatarie, pe pervaz, in soare, daca este vara (punga opaca evident, sa fie doar caldura soarelui care ajuta la fermentat, nu sa bata soarele direct in maglavais) sau pe calorifer, daca este iarna si caldura pornita. 
 
Se lasă la crescut aluatul 2 ore. Dacă temperatura ambiantă e mai ridicată de 20°C, 1 oră jumătate e suficient, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult. Aluatul e moale, lipicios şi plin de bule de aer.
Merge oricat la crescut, intre doua ore si ... 10 ore :) Sa fie castronul destul de incapator, isi cam ... tripleaza volumul, cel putin.

 
După ce aluatul a crescut, încălziţi cuptorul la 240-250°C. Dau focul la maxim, nu am termostat ca sa verific temp.
Dacă cratiţa, tava, tuciul, în fine, recipientul pe care-l veţi utiliza, are tendinţa să lipească, puneţi hârtie de copt înainte de a pune aluatul, sau încingeţi vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Pui vasul in cuptor de la inceput, cand aprinzi focul, il lasi 10 min, la maxim, pana se incinge bine, si vasul si cuptorul, 
Eu utilizez de preferinţă recipiente cu teflon, iar pe celelalte le încing (vedeţi diferite recipiente utilizate şi cum, la explicaţii detaliate, şi la fiecare din reţetele de pâine fără frământări).
 
Cu o lingură, dezlipiţi aluatul din castronul în care a stat la crescut şi răsturnaţi-l în recipientul în care îl veţi coace.
Scoti oala dupa 10 min, rastorni maglavaisul in el, fara sa-l presezi cu lingura, sa ramana aluatul aerat), de preferinta fara sa mozolesti peretii cratitei, o sa sfaraie putin :) Si oala trebuie sa fie destul de incapatoare, la fel, isi tripleaza volumul, cel putin :)
 Puneţi un capac adaptat vasului, şi coaceţi acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Capac etans, sa pastreze caldura si umiditatea inauntru. Verifici dupa 40 min, trebuie sa arate cat de cat coapta, adica nu cruda pe deasupra. Daca pare necoapta, mai lasi 5-10 min, cu capac pus si foc mare.
 
Apoi se scoate capacul şi se mai coace descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°C. 
Deci dupa 40-50 min, daca pare cat de cat coapta pe deasupra, lasi oala la cuptor dar fara capac, si in acelasi timp dai focul la mic, inca vreo 10 min. Dupa inca 10 min, max 15 ar trebui sa fie coapta
Pâinea se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor. Eu nu am lasat niciodata pe gratar, nu a fost necesar.

Dupa ce e gata, o rastorni, o infasori bine intr-un servet curat de bucatarie (textil) si o lasi sa se raceasca in linste, se poate manca si calda, daca nu rezistati, dar sa o lasi minim o ora in servet, sa intre aburii in coaja, sa se inmoaie, altfel e posibil sa fie coaja cam tare. Daca iti place coaja tare poti sa o lasi sa se raceasca la aer.
Daca cumva nu se desprinde de pe oala, cand incerci sa o rastorni, ii pui capacul deasupra si o mai lasi in oala o ora (afara din cuptor), aburii care se vor forma, ar trebui sa o faca sa se desprinda. Si data viitoare, lasi oala la incins mai mult timp :D sau o schimbi cu alta :)
Imi dai de veste cand o faci :)
pîine cocotă (etape) 


2 comentarii:

  1. Ești grozavă! Eu sunt o puturoasă și mi-am luat mașină de pâine în care fac până și cozonacul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta de paine e atat de simpla si eficienta incat nici nu mi-a trecut prin cap sa-mi iau masina de paine, plus ca eu sunt ceva mai ... zgarcita cand e vorba de ustensile mancatoare de energii ne-ecologice :)

      Cozonacul il face soacra, la el presteaza si baietii nostri, macar de doua ori pe ana sa mai faca muschi in bucatarie si ei, daca de treaba cu painea cotidiana i-am scapat :)

      Si stai calma, nu te subestima, nici eu nu faceam foarte multe chestii pana sa implineasca si aldoilea copil macar 1 an. Ai tot timpul inainte, acum esential e sa te ocupi de micuta, de amandoi, cat de mult.

      Ștergere