Foto "imprumutata", dl ap foto e in deplasare |
Dap ... a inceput sa bulbuceasca :)
Sade in borcan de vreo 5 zile, sabotata de temperaturile scazute, basca soare ... ioc, abia azi incepe sa fie vag efervescenta.
Si de cand tot tropaim pe langa dansa!Si de cand tot tropai eu pe langa minunatii copacei cu florile aferente! :))
Ca un facut, cand mai-mai ca incepeau sa se deschida stelutele albe si parfumate, a inceput sa toarne ... si tot ploua, in reprize mai lungi sau mai scurte, zilnic, parca de 100 de ani :)
Prea ne invatasem cu vremea caniculara, care evident nu ne placea nici dansa, ca prea venise de timpuriu, dar parca nici cu ploaie asa multa nu e bine.
Ba chiar m-am suparat crunt, caci doamna ploaie, mi-a sistat abrupt, drogul care imi placea enorm, si anume: parfumul de salcam. Se pogora peste noi, mai ales pe inserat, o mireasma ... absolut divina. Era dealul plin de flori de salcam.
A tinut bucuria doar cateva zile, apoi au venit ploile, florile s-au pleostit, nu mai reuseau, de atata ploaie, sa-si imprastie in multe zari, parfumul minunat.
Socul pare ca a scapat oarecum. Desi l-am asteptat (ca pe ciresele de mai) cu nesat, sa-l transform in lichidul fermecat, abia e la inceput, mai are de inflorit multa vreme inainte, daca va fi lasat mai ales. Asteptam, cu interes, si teiul :)
Am reusit, printre picaturi (la propriu) sa culeg ceva flori timide, le-am inghesuit intr-un borcan (de 10L :) ), alaturi de lamai dodoloate (fara coaja ca are multe chestii naspa in ea) si mult zahar (din pacate).
Acum asteptam ... sa fermenteze, deja am pus si al doilea borcan la facut, caci prima doza va disparea subit, cunosc bine povestea :)
Si astept sa mai treaca ploile sa pot culege, in voie, flori de soc, si pt uscat, pentru ceaiurile de peste iarna geroasa si lunga. Si apoi mergem la munte, la cules de muguri de brad, pt minunatul sirop, si apoi flori de bujor. Si deja acasa ne va astepta minunata duda, ciresele, si coacazele, si zmeura ...
Ahhhh ... ce bine e sa fie timpuri calde, propice vegetatiei :)
hmmm..vreau si euuu...
RăspundețiȘtergerePai ... la CT nu creste dl Soc? :)
ȘtergereAhhhhhhhh - pot sa salivez?! Dar rau de tot... N-am mai vazut/mirosit/gustat bunatate de-asta de peste 10 ani :-((((((
RăspundețiȘtergereHai maaaa ... pai sunt sigura ca si la tine ar putea creste un copacel dinasta, in curtea viitoarei casute :)
ȘtergereDa' lasa, prea mult zahar, mai bine tine tu de frumoasa ta silueta, eu la asta salivez :)
Asa de frumos vorbesti de socata si mai ales de soc, ca stau si ma gandesc de ce nu mi-o fi placut niciodata cand eram copil.Si cum n-am mai baut de un secol, nici macar n-am cum sa mai probez gusturile,sa vad de nu s-or fi schimbat intre timp.Ma intreb si eu, ca zici de zahar, cu miere nu se poate face?
RăspundețiȘtergereFlori de soc pe aici pe la mine inca n-am vazut, desi pe undeva trebuie sa existe,acum vreo 2 ani am vazut cum faceau copiii la gradinita,cu educatoarea, clatite cu flori de soc.
Scuze ca iti raspund cu atat de multa intarziere dar m-am delectat cu minunatele-ti bloguri :)
ȘtergereMie mi-a placut socata dintotdeauna, dar evident este subiectiv asa ca ... poti doar sa incerci, daca iti iese in cale.
Socata cu miere nu poate iesi pentru simplul motiv ca mierea este antiseptica deci inhiba inmultirea bacteriilor care ar produce fermentarea, eu asa stiu, recunosc, nici macar nu am incercat dar parca mi-ar fi si mila de valoroasa miere, sa o galgai asa pe nerasuflate, in combinatia asta :)
Suna bine treaba aia cu clatitele, o sa mai cercetez si eu despre alte utilizari ale florilor de soc. Din pacate ploaia nu prea ne lasa mai mult de cateva ceasuri, intre doua reprize, si atunci sunt atat de multe lucruri de facut pe afara incat nu mai am timp si de adunat floricelele astea, sunt si pline de apa si scuturate de tot polenul.
Dar n-am ce ma plange eu de ploaie, ce sa mai zic de Danezia ta atunci? :)
Well, n-am vazut soc in Danemarca, dar nu vad vreun motiv sa nu fie, temperatura e destul de potrivita si ploaie ar avea destula... ;-) Poate doar daca nu este considerat arbustul "optim" care sa creasca pe marginea drumurilor, caz in care probabil ca a fost jumulit fir cu fir si inlocuit cu ceea ce "trebuie". Si a fi toate ingrijite si la locul lor poate avea dezavantaje...
RăspundețiȘtergere