miercuri, 13 februarie 2013

"Ciocolata belgiana" de la Gorj

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!

Vroiam sa postez pt "Miercurea fara cuvinte", insa am google-it, sa vad si eu ce-i cu ciocolata asta, pe care o tot ... gust :) de cateva saptamani, dintr-un supermarket valcean, si am descoperit mai multe informatii interesante. Din moment ce nu ma pot abtine sa le impartasesc ... nu se mai potriveste la rubrica respectiva :)

Ciocolatele acestea, le-am gasit, prima data, in lantul de  supermarket-uri "Diana", cam de Sarbatori. Am luat, de curiozitate, un baton mic, de 30 de grame, cred, pt ca mi-a placut firma simpla, fara briz-briz-uri si mentiunea cu "ciocolata belgiana", pt ca nu am consumat, de foarte multe ori ciocolata de o calitate extraordinara. O data din pricina preturilor piperate, a doua din cauza locatiei (in provincie nu se bat totusi sa intre f multi distribuitori "de fitze"), a treia pt ca ... la noi in casa nu rezista f mult ciocolata :) si asta e f daunator siluetei si nu numai, asa ca evit sa ma destrabalez f des desi poftesc. Nu neaparat in ordinea asta.

Ciocolata asta e ... intr-un mare fel! Si imi place ca vine in doze mici, una e sa mananci o data o tableta de 30gr, alta ar fi sa contina 100gr, iar mie mi-ar fi greu sa ma opresc din mancat, pana nu o termin, indiferent cat ar cantari :) M-a impresionat, foarte placut, si aspectul, cand am desfacut-o din folie :)

Cum nu as putea jura ca am mai mancat vre-odata ciocolata belgiana veritabila (pt ca pe unele poate sa scrie dar atat) deci nu pot compara, pot spune ca aceasta este cea mai buna ciocolata pe care am mancat-o de cand ma stiu :)

Tot cercatand pe net, sa vad ce-i cu ea, am descoperit ca se fabrica in zona, la 100 si ceva de km, la Crasna (Buzesti), Gorj, avand principalul magazin de desfacere in  Tg Jiu. Ia sa-i spun eu socrului, cand mai merge spre Targul lui, sa treaca pe acolo, sa ne mai doteze si pe noi! Sau mai bine nu, raman la dozele de 30gr/sapt :)

Spune ca foloseste fructe locale si lapte, si cele mai bune ingrediente aduse din Belgia, si ca aici poate produce ciocolata, la preturi mai mici decat ar fi facut-o in Belgia. Probabil intentioneaza sa si exporte, daca nu a facut-o deja. Oricum, mi se pare ca are o piata destul de buna si aici. 

Pretul (100ron/kg) nu mi se pare grozav de mare, pt o ciocolata atat de buna. Si probabil pretul acela este pt fineturile de praline sau alte delicatesuri, ce presupun mai multa bibileala, prezentate pe site-ul lor. Batonul pe care l-am luat eu (30gr), costa 2,19 lei. Au si la 50, si cred ca si 100gr, cu mai multe tipuri de compozitie, dar nu sunt prezentate pe site. Probabil au omis sa mai actualizeze site-ul, sau au pus accent mai mult pe figurine sau produse mai aratoase. 

Cea care a demarat afacerea, recent, este o belgianca, impreuna cu sotul ei: Marie Carels şi Boris Weyssow (de unde si "Chocolaterie Carels Co") ce locuieste Romania, din 2007, daca am inteles corect. Pe la inceputul lui 2012, au pornit fabrica si magazinul, si spera sa vanda 5 mii de tone de ciocolata pe an! As fi curioasa daca si-au indeplinit planul :)

Gasiti un articol destul de complet pe "GorjExclusiv", un altul, in engleza, pe "Romania-insider", unde apare o mica ... inadvertenta :) Site-ul romanesc spune ca ei au investit 40 de mii eur, in fabrica, cel strain spune ca 150 de mii :) Daca mergeti pe cel in engleza, cititi si comentariul de la sfarsit, are un punct de vedere f pertinent! 
Mai gasiti un reportaj scurt, pe Antena1, sau alte informatii pe site-ul lor, care, datorita limbajului folosit, am impresia ca este "tinut" chiar de doamna :)

Eu m-am atasat de ei, sper sa le mearga bine! Chiar as vrea sa-i vizitez, la un momentdat, daca voi fi in zona.
Desigur ca nu am nici o legatura cu "afacerea", si nici un alt imbold, decat acela produs de multumirea papilelor gustative :)

8 comentarii:

  1. Arata bine, ambalajul, e produsa in Romania, deci e bine, sper sa ajung si eu sa gust, curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, stimulam produsul in Romania, si asta a fost o surpriza placuta :)

      Ștergere
  2. 100% unt de cacao?
    Eu inteleg unde au vrut sa bata, ca au pus unt de cacao adevarat si nu alte minuni, dar...
    Dar de gustat as gusta cu siguranta. M-ati convins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e cam sumara lista de ingrediente, dar pun mult accent pe treaba cu untul de cacao, este minim 28% in toate sortimentele. Si la cum am vazut eu ca se exprima doamna (este totusi o doamna care a invatat romana dupa 50 de ani, nu acum mult timp), cred ca a vrut sa spuna totusi "unt de cacao 100%" :)
      De bune sunt bune tare, iti trimit cand ne mai "conversam" prin posta :)

      Ștergere
    2. Am descoperit si noi cu drag produsele D-nei Marie si chiar le comercializam in Ciocolateria noastra din Arad.
      Sintagma "100% unt de cacao" se refera la faptul ca ciocolata e fabricata doar din unt de cacao, nu din alte grasimi vegetale si pudra de cacao, cum sunt majoritatea ciocolatelor de pe piata, iar procentul de 28% pt. ciocolata alba, 34% la ciocolata cu lapte sau 54%/74% pentru ciocolata neagra se refera la continutul de cacao.
      I-am spus si noi d-nei ca aceasta exprimare "100% unt de cacao" naste confuzii, pt. ca am vazut si reactiile clientilor care nu inteleg la ce se refera si i-am sugerat d-nei Marie sa o inlocuiasca cu "100% DIN unt de cacao". Ideea e ca e o cioclata naturala, fara conservanti, fara coloranti si e cea mai buna ciocolata pe care am mancat-o vreodata.

      Ștergere
  3. Nu mai vorbi de ciocolata! Ma silesti sa il trezesc pe Mihai din somn, sa il trimit la magazin. :)) Pe la noi nu am vazut "ciocolata belgiana", dar la cat de bine vorbesti despre ea, daca gasesc imi cumpar o sacosa. Si nu la 30 g, ci la 100 g. :))

    RăspundețiȘtergere