Laptele in sine, mi se pare groaznic, dar poate sunt eu prea obisnuita cu laptele "integral", adus de o mamaita, de 3 ani deja, de la vacutele crescute in varf de deal ... Recipientele insa, au fost ochite de Bunica (mama soacrei), si a spus ca sunt perfecte pentru rasadurile de primavara pe care incepe sa le pregateasca. Asa a inceput campania de adunare, acum vreo 3 saptamani.
Am rugat educatoarea Luanei sa ne adune si noua recipiente, daca poate, stiind ca si sora si mama acesteia sunt tot educatoare, iar numarul paharelor a crescut incetisor dar exponential :) Sper ca nu presupune un efort prea mare, pt dumneaie, sau pentru doamna ingrijitoare, care s-a alaturat, noua ne folosesc grozav.
Ieri, cand Mosu' (tata-socru) a adus copiii de la gradinita, mi-a inmanat o punga, cu nu mai putin de 40 de paharute :) Le-am spalat si aliniat frumos, si deja gandurile mele de reciclare au luat-o razna. Am o multime de idei, poate cateva se si materializeaza, ca tare ma ingrozesc muntii de gunoaie, cu pahare dinastea in varf.
De multa vreme ma tot bantuie ideea asta, de a folosi la ceva, pe scara larga, paharele astea, pe care le vad aruncate prin tot orasul. Inca nu am cercetat daca se pot strange si duce la un centru de reciclare, care chiar sa faca ceva cu ele. M-as baga intr-o campanie de genul asta, sa motivez parintii sa le aduca la gradinita, dupa ce le folosesc, si sa le ducem undeva.
Poate mai destupam putin lumea, despre ce inseamna reciclare. Sau poate le vin idei, de a utiliza, in scopuri folositoare, cat mai mult, aceste recipiente.
La fel de tare m-am ingrozit, la inceputul anului, la o sedinta cu parintii, cand tanara directoare a propus sa aduca dozator de apa, la gradinita, pentru ca nu era deacord cu sticlutele de apa, care erau insirate pe un dulapior din clasa.
Ne-a expus pretul, care era acceptabil, dar numarul de pahare folosite si aruncate mi s-a parut inspaimantator. Erau cam 3 pahare de copil, pe zi, inmultit cu vreo 60 de copii, cat are gradinita asta mica, ieseau 180 de pahare, aruncate, doar intr-o singura zi !!!
Pana la urma am rezolvat altfel treaba cu sticlutele de apa. Nici ideea de a consuma apa imbuteliata, cine stie de unde, nu ma incanta deloc. Pana la urma e responsabilitatea mea, ce pun in sticla/pachetul copilului. Daca unii sunt atat de ingusti la minte, sa le puna sticle cu suc din magazin, treaba lor, eu le explic alor mei de ce nu e bine si de ce nu consumam, si asta este.
Revenim la pahare ...
Pana sa ajunga la bunica, le-au luat copiii in primire, impresionati de numarul mare. Pana acum se adunau doar cate 10-15, si nici nu le insiram eu peste tot. Cum le-au gasit pe masa, le-am dat liber sa se joace. Si astfel le-am ocupat, creativ zic eu, o seara si dimineata. Azi au avut liber de la gradinita, nu am inteles exact de ce.
"Castele"
"Sarpe"
"Sotron"
"Popice"
si "mingea" :)
Alte idei? Nu neaparat de jocuri, sau si asta, dar si de treburi folositoare, ce se pot face cu ajutorul acestor recipiente.
Ca reciclare nu au valoare decat daca le refolosesti direct intr-un scop apropiat, adica pahare, ghivece, etc. Plasticul din ele este nesemnificativ, trebuie adunate cateva sute sa faci un kilogram, iar un kilogram de granule de plastic noi este sub 10 lei (doar gandul ca vreun parinte ar veni cu masina la gradinita sa aduca 100 de pahare ma ingrozeste, chiar daca fumul de la masina se vede mai putin decat gunoaiele, tot combustibil fosil se strica).
RăspundețiȘtergereCa idee, acest gen de ghivece de rasaduri (similare paharutelor) se vand noi pentru 0,1 lei/buc., atata vreme cat vor fi atat de ieftine nu vom scapa de muntii de plastice...
Tu aduni pahare, eu colectionez dopuri de pluta de la sticlele de vin; sper sa le folosesc intr-o zi la ceva decorativ, inca nu stiu la ce.:)Si galetusele de smantana le-am vopsit in diferite culori si le-am folosit ca ghivece pentru petunii agatate de un gard.Si uite asa curatam noi planeta!Go, Planet!:))
RăspundețiȘtergere