vineri, 26 aprilie 2013

Kefir: ce se face cu el

Am postul acesta in minte de niste luni bune, insa tot mereu imi apare altceva mai urgent sau important de comunicat :)
Este gandit ca un set de "instructiuni" generale, pt cei carora le trimit ciupercute de kefir. Daca nu ati mai auzit de dansul, si vreti sa stiti ce-i cu kefirul asta, am scris mai pe larg de el in trecut, atunci cand am si oferit intregului popor. Aveti info aici si aici.

Singurele lucruri pe care vreau sa le readuc in prim-plan sunt: 
Nu am nici un interes in treaba asta, donez  foarte bine-intentionata (pana acum ceva vreme trimiteam si gratuit, platind eu taxele postale, acum s-au cam inmultit cererile, si tot merg saptamanal la posta, asa ca-mi recuperez si cheltuielile). 
Atitudinea mea fata de acest produs nu este cum ca ar fi vre-un panaceu, ci un mod de a-mi prepara singura, in casa, lactate fermentate, la un pret infim, si fara a mai consuma si toti conservantii+alte porcarii care sunt continute de lactatele fermentate din magazine. Daca altii care il consuma, il considera panaceu si-l venereaza de nu mai pot, e treaba lor, eu nu spun ca este dar nici ca n-ar fi. Din principiu, evit sa cad in extreme.

Acestea fiind spuse, purced la polologhie, ca sa am un link de dat in loc de ditai carnatul pe mail, atunci cand vreau sa-i spun omului ce are de facut, pe termen scurt si mediu. Pe termen lung se prinde si singur, nu-i greu deloc :)

Pachetul contine, de regula, un recipient gen sticluta/borcanas inchis etans in care se afla o cantitate oarecare de conopidute de kefir (o lingura sau doua) plus lapte in care baltesc dansele, ca sa nu stea pe uscat.
Chiar! Daca detineti recipiente potrivite, m-as bucura mult sa-mi mai trimiteti, deja nu prea mai am idei, nici surse. Orice recipient la 100 max 200ml, sticla sau plastic, cu inchidere etansa, este foarte potrivit.
Se scoate din sticla, se clateste putin cu apa de la chiuveta intr-o strecuratoare, se pun granulele in borcan, laptele proaspat peste ele, un servetel legat deasupra cu un elastic, si depozitat intr-un loc caldut (20-25 grade), aerisit, ferit de soare. 

In prima zi, dupa ce se extrag din sticla de la mine, se clatestc si se lasa intr-o ceasca cu cateva linguri de lapte (care nu se consuma, ci se arunca) pentru cateva ceasuri. Se repeta operatiunea de doua-trei ori, sa se "invioreze" ciupercutele, de pe drum. Apoi se fermenteaza si consuma in mod normal, ca si un iaurt/lapte batut.

Cam in 24 de ore ar trebui sa fie fermentat, mai departe se hotaraste, dupa gust, daca e mai gustos mai putin fermentat (20-24 ore, mai lichid si mai dulceag) sau mai mult (24-30 de ore, mai gros si mai acidulat/acrisor), mai vorbim pe parcurs daca e cazul. Dupa "24 de ore" se strecoara, se clatesc granulele, se spala borcanul, se pun la loc granulele, cu lapte proaspat peste ele, se depoziteaza pt o noua fermentare.

In primele zile de baut kefir, e bine sa se inceapa usurel, in sensul ca poate produce purgatie mare sau usoare dureri stomacale, corpul nefiind obisnuit cu bautura. Este bine sa se inceapa cu cate o cescuta, neaparat cu o felie de paine sau ceva pe langa, nu gol sau pe stomacul gol. Dupa cateva zile se poate consuma si 1L,  nu mai e probl. Aceeasi probl daca este foarte fermentat, acrisor tare, cu grija ca ... "deconstipa" foarte bine :)

Se poate folosi si extern, este foarte hidratant. Se unge piele iar dupa 10-15min se spala.

Am mai multe doc, despre a caror sursa nu-mi mai amintesc f multe, cu info despre cum trebuie administrata ciuperca, poate folosesc. Eu am observat, pe parcurs, ca niciuna din ciuperci (kefir sau kombucha) nu este foarte pretentioasa, merg si "ochiometric", deci nu crede chiar tot ce scrie acolo. 
Nu va bateti capul cu ghestii de genul "sa nu strecori cu strecuratoare metalica/ nu atingi cu lingura de metal/nu pui mana pe ea daca esti la mensruatie" si alte baliverne. O igiena corespunzatoare si niste reguli de bun-simt sunt mai mult decat suficiente, orice exagerare nu-si are rostul. 

Kefirul este foarte prietenos si e greu sa-l "strici", eventual sa-l adaptezi gusturilor tale, altfel nu e mare bataie de cap cu el, dupa ce-i prinzi mersul. Plus ca se inmulteste ca nebunul, acum ai o lingurita de granule, peste doua sapt ai doua linguri, si creste exponential. Evident ca si cant de lapte adaugata trebuie sa creasca tot exponential. Nu milimetric dar din cand in cand se creste. 
Astfel, daca acum ai o lingurita de granule, ii pui doar 100-150 ml lapte. Peste o sapt, cand se vor face doua lingurite (se inmultesc sau cresc doar in dimensiune) se pun 200-250ml lapte. Peste doua sapt, de la momentul primirii, se pot pune 300ml iar peste 4 sapt se creste la 5-600, in conditiile in care toate granulele raman in borcan, nu se arunca sau imparte din ele.
Cand este prea mult kefir pt consum, sunt doua variante: se pune la rece sa fermenteze mai incet sau se mai scoate din granule, diminuandu-se totodata si cand de lapte, care trebuie sa fie proportional cu cant de granule ramase.

Daca vrei sa-ti fermenteze mai incet, deci sa consumi mai rar kefir, se pastreaza intr-un loc mai racoros (10-15 grade) sau chiar in frigider, si vei avea kefir odata la 3-4 zile, in loc de doua zile.

Daca pleci pe undeva si nu sti ce sa faci cu kefirul, se pune in frigider, cu lapte din abundenta. Sta cuminte si o luna de zile. Desigur ca nu se mai consuma bautura. Se clateste, de mai multe ori cu lapte  inainte de a-l pune din nou la produs. 
Se poate usca, se pastreaza asa sau la congelator. Recunosc ca n-am incercat, singura data cand am incercat sa-l usuc, mi-a mucegait si apoi nu mi-am mai batut capul.

Si ... n-ati scapat, urmeaza polologhia pe care mi-o structurasem eu la inceput, din tot felul de surse. Acum nu o mai consider necesara pt ca deja sunt 3-4 ani de cand am kefirul si mi-am dat seama ca se poate si fara tone de informatii, dar poate intereseaza pe cineva. Inca imi aduc aminte ce debusolata eram eu si nu ma calmam deloc cand mi se spunea ca e f usor, ba chiar dimpotriva :)
De departe, cele mai complexe informatii, le-am gasit intr-un pdf al lui Silvian Guranda, in romana, iar in engleza, pe la happyherbalists.com. Verificati si pe sursele acestea, daca considerati ca aveti nevoie.


KEFIRUL – ciuperca tibetana de lapte
1. Generalitati:
  • Vasele folosite sa fie foarte curate, igiena personala atent pastrata; se folosesc vase de sticla, acoperite cu capace ne-etanse.
  • Se poate folosi aproape orice fel de lapte, nu este pretentioasa cultura, dar calitatea produsul depinde mult de calitatea laptelui folosit;
  • Daca se doreste incetinirea obtinerii de lapte fermentat, borcanul cu bobitele in falpte se poate pastra la frigider, dar nu la o temperature mai mica de 4 grade.
  • Pentru transport la distanta mare, se poate congeal in pungute curate, si folosi la sosire; primele culture nu vor fi de consum, ci doar pentru revenirea bobitelor la starea lor de normalitate.
  • Este o cultura probiotica foarte sanatoasa si poate fi consumata in orice combinatie doriti: cu fructe pasate pentru copii; ca adaos peste legume, in locul smantanii; cu cereale… etc.
  • Foarte bine clatite, bobitele de galodium se pot folosi la prepararea unei lemonade, este foarte util de stiut pentru cei cu intoleranta la lactoza, care nu pot consuma produse lactate!
2. Preparare:
  • Intr-un borcan de sticla se pune laptele (cel nefiert, de la tarani este cel mai bun dar se poate folosi absolute de oricare)
  • Se adauga bobitele de galodium in cantitate de 2 lingurite la 300 ml de lapte;
  • Se pune capacul(sau servetel, panza cu elastic), dar nu se inchide si se lasa sa fermenteze intr-un loc cu temperatura constanta, fara a fi expus la soare sau la diferente de temperature;
  • Dupa 12-24 de ore, in functie de temperature(cu cat este mai cald cu atat fermenteaza mai repede) si de calitatea produsului lactate(la inceput este mai subtire apoi se ingroasa ca iaurtul), se poate strecura continutul borcanului;
  • Se lasa pe un vas curat sita cu bobitele, se scurge bine borcanul, se spala si se toarna alta cantitate de lapte; se adauga cu grija, manevrand cu degetele curate sau cu o lingurita curata, bobitele in lapte, iar procesul reincepe;
  • Dupa 4-5 preparari din acestea bobitele vor fi spalate cu apa plata imbuteliata, clatindu-se prin scuturarea sitei sub jetul de apa;
  • Laptele se lasa la fermentat cat timp doriti, dupa gust, cat de acru va place;
  • Daca este manevrata cu grija si macar 1-2 preparari se face cu lapte natural, neimbuteliat industrial, bobitele se inmultesc si trebuie sa cresteti cantitatea de lapte, pentru ca se va acri prea repede si prea tare;
KEFIRUL – ciuperca tibetana sau caucaziana de lapte, ciuperca yoghingilor indieni,
ţara de provenienţă – India
  • Cu mulţi ani în urmă, Kefirul a fost adus din Asia în Europa de Est, peste Marea Neagra, şi de aici în restul Europei. Înainte, in fosta URSS, ruşii foloseau kefirul în spitale şi sanatorii, ca tratament pentru vindecarea unor maladii ca de exemplu ateroscleroza, alergiile diverse, cancerul, deranjările gastrointestinale, etc.
    Bulgarii au adoptat Kefirul transformîndu-l într-o băutură tradiţională. Bineînţeles că bulgarii sunt cunoscuţi de mulţi ani ca cei mai buni producători de produse lactice acre (sunt cunoscutele bacterii de tip Lactobacillus, Lactobacillus Bulgaricus). De asemenea, turcii îl adora aşa de mult, încît i-au dat un nume care, tradus, înseamnă „sănătate”. Europenii au dat uitării multi ani această „băutură a centenarilor”. Acum, insa o caută din nou. Chefirul din comert este produs cu ajutorul unor „culturi”, fermenti, produse uscate şi produse gata sterile, deoarece fabricile de lapte au dificultăţi enorm de mari de a lucra cu „ciuperca Kefir„ din cauza productiei mari.
  • Granulele de kefir sunt o combinatie de bacterii si drojdii (ciuperci) intr-un amestec de proteine, lipide si zaharuri . Kefirul este o colonie de peste 30 de microorganisme care fermentează în lapte dulce. Aceste miroorganisme includ: bacterii producătoare de acid lactic, Lactococcus Lactis, Streptococcus thermophilus, Lb (lactobacili) delbrueckii subspecia bulgaricus, Lb helveticus, Lb casei subspecia pseudoplantarum şi Lb brevis, o multitudine de ciuperci precum Kluyveromyces, Torulopsis, şi Saccharomyces, şi chiar bacterii producătoare de acid acetic (oţet). S-a dovedit că acestea inhibă dezvoltarea atât la Salmonella, cât şi la Escherichia Coli.
  • Ciuperca are aspect albicios, cu aspect de muguri de conopidă, cu forme neregulate şi dimensiuni de 5-10-15 mm, ajungând la maturitate uneori până la 20-30 mm lungime. Mugurii de dezlipesc şi separă singuri. In zilele noastre, kefirul devine din ce in ce mai apreciat datorita noilor cercetari privind foloasele pe care le aduce sanatatii
  • Kefirul traditional este fermentat la temperatura camerei, de obicei fiind lasat peste noapte. Datorita fermentarii lactozei rezulta o bautura acrisoara, carbogazoasa si usor alcoolica cu o consistenta asemanatoare iaurtului diluat.
  • Exista tipuri de kefir care se dezvolta si in alte lichide. Ele pot fi diferite de kefir si prin aspect si prin componenta microbiana. Kefirul de apa se dezvolta in apa cu zahar (uneori se adauga fructe uscate cum ar fi smochinele si zeama de lamaie), sunt lasate o zi sau mai mult la temperatura camerei.
Beneficii - la ce foloseşte Kefirul?
  • reglează activitatea intestinală
  • ajută la menţinerea unei digestii sănătoase
  • ajută la curăţarea colonului şi la menţinerea unei flore intestinale bune
  • stimulează sistemul imunitar
  • creşte longevitatea (Bulgaria e recunoscută pentru centagenarii săi, din pricina consumului mare de produse lactate fermentate)
  • aduce în organism un aport de substanţe nutritive, enzime şi vitamine, fermenţi naturali şi microorganisme benefice care ajută organismul şi îl întăresc
  • are efect uşor laxativ, dar totodată ajută la formarea scaunului
  • îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi calitatea sângelui
  • vindecă boli ale inimii, ale vaselor coronariene şi dizolvă colesterolul depus pe vasele sanguine (a se consuma ulei presat numai la rece şi seminţe de dovleac, in, floarea soarelui crude, neprăjite)
  • ajută ficatul şi pancreasul, colecistul şi splina
  • curăţă canalele prin care circulă fierea şi dizolvă în timp calculii biliari
  • vindecă stomacul, intestinele, duodenul şi închide ulceraţiile
  • ajută rinichii şi uretrele
  • ciuperca produce singură antibiotice, vindecând astfel zonele inflamate din organism
  • reglează tensiunea arterială
  • împiedică şi frânează producerea metastazelor
  • ajută în depresii şi stările de oboseală a organismului
  • normalizează procesele metabolice din organismul uman.
  • ajută în bolile alergice
  • eficientă şi în bolile de plămâni
  • eficientă în boli ale ficatului şi bilei – dizolvă ţesuturile bolnave şi înlesneşte eliminarea lor
  • curăţă organismul de toxine – elimină rezidurile metabolice, colesterolul, sărurile metalelor grele, etc.
  • în tratamentul diabetului – normalizează glicemia
  • întareste organismul - încetineşte îmbătrânirea celulelor
  • acidul lactic din chefir regleaza valoarea pH-ului pielii si stabilizeaza stratul natural de protectie al acesteia. Vitaminele B, impreuna cu mineralele precum calciul, caliul, fosforul si iodul din chefir dau prospetime pielii si intaresc unghiile. Tenul profita si de efectul de racire si calmare a mineralelor mentionate. Un alt avantaj il reprezinta consumul chefirului: calciul reduce cantitatea de sulfati din cavitatea bucala si improspateaza respiratia. Alte surse de calciu: branza, laptele si legumele verzi. Reteta pentru o baie de ingrijire a mainilor(si nu numai): incalziti 500 ml chefir si topiti in el 1 lingura de miere. Cufundati mainile in acest amestec timp de 15 minute. Intre timp masati atent unghiile si buricele degetelor. (Revista Ioana “Bioenergie pentru piele si par”)
  • Probioticele sunt bacterii vii, foarte benefice pentru sanatatea organismului tau si in special pentru sistemul digestiv. Le poti gasi in lactatele fermentate (in special in iaurt si kefir), dar si ca suplimente alimentare la farmacie. In ultimul timp, au aparut pe piata bauturi imbogatite cu probiotice, care iti va ajuta digestia si organismul tau va putea sa sintetizeze mai bine alimentele, absorbind nutrientii de care are nevoie. Daca iti menti organismul sanatos in interior, efectele se vor vedea imediat si la exterior si le vei simti pe pielea ta! Studiile recente au demonstrat ca probioticele sunt o adevarata sursa anti-imbatranire si previn aparitia ridurilor, imbunatatind aspectul pielii. Pentru efecte sporite, aplica din cand in cand o masca cu iaurt pe pielea curata. Proprietatile antibacteriane si antifungice se vor face simtite si tenul tau va fi mai luminos si mai sanatos! Cea mai importanta sursa de probiotice este kefirul, care este considerat un aliment „minune” pentru sanatate si frumusete. Kefirul contine mai multe probiotice decat iaurtul obisnuit si iti furnizeaza necesarul de calciu. Este optiunea ideala pentru persoanele care au intoleranta la lactoza si nu pot consuma lapte. (www.idieta.ro “Dieta pentru piele”)

9 comentarii:

  1. Sticluțele de la iaurtul cu prebiotice din Kaufland au filet etanș. Nu le cumpăr copiilor de obicei dar când am de donat cumpăr doar pentru sticluțe. Am trimis și în bidonașe de kefir sau iaurt din comerț pentru că oczaional mai cumpăr. Suculețele naturale de la LIDL au sticluțe bune, bune.
    Mulțumesc mult, și pentru a doua oară, pentru ciupercuțe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, am granule de kefir si le prepar cu lapte de vaca de la tarani , dar de la un timp nu mai fac kefirul ala cremos si gustos ci un fel de zar , ati putea sa imi spuneti ce as putea sa ii fac sa isi revina ? mentionez ca au aceasi culoare , alba si majoritatea au aceasi forma, sunt unele granule mai mari care si-au desfacut forma de conopida , pe acelea le-am ales si le am aruncat. multumesc

    RăspundețiȘtergere