sâmbătă, 2 februarie 2013

Reproducerea, la 5 ani

sursa
Adica despre cum, si ce, am discutat cu domnisoara Lu.
Da, a venit momentul, si prefer sa o fac, cinstit, corect si mai ales cu adevarul in fata, chiar daca usor cosmetizat, sau mai corect: adaptat varstei.


Ideea de a scrie postul a fost data de faptul ca doua doamne, pe care le citesc de ceva vreme, si le apreciez f tare, au abordat recent subiectul (este vorba mai mult despre reproducere si organe genitale, decat despre sex), respectiv Ada Demirgian si Laura Frunza. Incepusem defapt sa scriu un comentariul la postul Laurei, dar am realizat cat de kilometric va fi, asa ca am zis sa ma destrabalez la mine :)

Cum acest subiect este intotdeauna dificil de discutat, cu copii mici (si vad ca incep sa fie din ce in ce mai mici, cand incep sa puna primele intrebari), o sa incerc sa povestesc despre cum am gestionat noi situatia.


Cum spuneam, posed dra de 5 ani si-un sfert.
Acum cateva luni m-a luat foarte tare (nu mai stiu care era contextul) si m-a intrebat "dar cum am ajuns exact-exact acolo, in burtica la tine?" Am zis "hopa, avem de transpirat!" Am luat sotul de mana si am zis ca trebuie sa o facem si pe asta.
Ne mai intrebase si-i mai raspunsesem la diverse amanunte separate, plus citit diverse mini-enciclopedii, printre care si despre corpul omenesc (recunosc, la partea cu reproducerea am cam dat pe fast-forward :) ).

Stia ca bebelusul creste in burtica la mami, pana nu mai incape, si e suficient de mare ca sa poata trai singur, deci trebuie extras (preferam partea stiintifica, nu Doamne-Doamne, barza sau magie, si absolut intotdeauna adevarul, chiar daca usor cosmetizat, in prima faza).

Stie ca e de preferat sa fi "om mare" (gradinita, scoala, facultate, serviciu, casatorie :D ) ca abia apoi sa faci copil :) Inainte de asta sunt alte preocupari, si oricat ar fi de simpatic, nu ne gandim la facut copii, cat suntem mici (gaselnita ei a fost ca sa mai fac eu un bebe, ca tare mult i-ar placea sa mai fie un bebe in casa, mda ... :) )

Stie ca se merge la spital, unde dr scoate copilul "pt ca el este specialistul si stie cum". Initial am balbait-o ca noi nu stim cum il scoate, dar ni s-a parut ca nu e cinstit, nu a tinut multa vreme. La indemnul sotului, am preferat sa-i spunem ca face o taietura mica, pe burta, sa-l scoata.
Vom reveni, la un momentdat, asupra subiectului, mai ales ca ei amandoi s-au nascut natural, nu prin cezariana (nu consider ca va ramane traumatizata, mai traumatizant mi s-ar fi parut sa-i spun ca bebele iese prin ... pasarica :) n-ar fi inteles ce are sula cu prefectura).
Partea cu nasterea vaginala ... mi se pare cam brutala pt a fi asimilata de un copil asa mic, inca nu am gasit o cale sa i-o explic, dar urmeaza probabil.

Stie ca fetele si baietii au organe genitale diferite, ca doar are un fratior mai mic, care nu se sfieste sa-si arate podoabele, in anumite momente :) Nu am intrat in detalii, pentru ca nu am vazut rostul. Asa cum si pe noi ne vede des pupandu-ne sau imbratisandu-ne (decent, nu ... porno), dar nu am vazut vre-un motiv sa corelam asta cu explicatii despre sex sau reproducere.

Si intrebarea de maxim interes "exact cum ajunge acolo" ... am tot dat din colt in colt, ca nu-mi era comod deloc, dar am optat pt adevar, cu oaresce conotatii preventive.
Adica i-am spus foarte calm si frumos ca atunci cand doi oameni
sunt casatoriti (casatoria folosita ca orientare temporala)
si dorm impreuna,
si vor copil,
=>se atinge pasarica mamei, de cocoselul tatalui (astea sunt denumirile pe care le stie, chiar daca sunt cam penibile, mi se pare cam devreme pt cele stiintifice, si nu mi se pare un motiv de cramponare),
si atunci cand un ou mic-mic, din cocoselul tatalui coboara si intra in pasarica mamei, se intalneste la mama in burtica cu un ou al mamei,
acolo se formeaza un ou mai mare, care creste si se face bebe.

Huh, m-au trecut transpiratiile, din nou, doar sa o scriu, as fi vrut sa ma inregistreze cineva cand am spus-o, cred ca aratam interesant :D
Deci atat m-am priceput eu sa spun "pe limba ei", si atat am spus. Mi s-a parut important sa fie adevarul, pt ca ... este adevarul, de ce sa-i spunem o minciuna? Nu o facem in rest, cu atat mai putin intr-un domeniu atat de important, in care as vrea sa stie lucrurile corect, si de preferat de la noi.

Nu am simtit nevoia sa fim foarte expliciti, nici nu ni s-a cerut si nici nu-si avea rostul. Pe ea o interesa ceva foarte punctual, si i-am satisfacut nevoia. Ce va veni mai tarziu, ne vom ocupa la momentul respectiv. Dar clar nu avea rost sa dam o amploare mai mare decat era cazul.
Domnisoara este la fel de inocenta ca si pana acum, nimic nu s-a schimbat, nu a mai revenit asupra subiectului, in nici un caz nu cred ca ii va dauna, iar "cunoasterea inseamna putere" (eu as completa si cu "incredere in sine" si greu de "prostit" :) )

Apoi am continuat cu faptul ca nu e voie sa se atinga nimeni de pasarica ei pana nu creste mare (adica "om mare"), si ca daca cineva incearca, nu e in ordine,  si trebuie sa ne spuna, sau sa spuna cuiva apropiat. Presupun ca se va prinde ea, peste vreo, hm ... 12-13 ani, ca zona foloseste si la alte lucruri, si ca "interdictia" poate fi fentata :)
As fi scris 10-12 ani, ca dadea frumos, dar ar fi avut 15 ani(peste 10 ani), si am facut un BRRRR! Mai bine nu vreau sa stiu! Sau vreau defapt, dar sa fiu luata cu blandete macar :)
Sa traim noi pana atunci!

Nu mai retin, au mai fost alte cateva avertizari, pe care probabil o sa i le repetam constant, cand vine vorba. De genul:
nu bagam nimic in pasarica/fund, fara acordul parintilor, pt ca nu e nevoie, asa cum nu bagam chestii in nas sau in urechi :) ,
daca ai vreo problema/discomfort, de orice fel, vi si spui la mami sau la tati,
in general, daca se intampla chestii deosebite "pe acolo", sau cineva iti povesteste/cere chestii legate de zona aceea, am vrea sa ne spui.

Ideea de a discuta cu noi, orice, oricand, este de baza, si nu ma astept la surprize majore.
Gata, astept bolovani! :) Dar nu cred sa fi gresit prea mult.
Se mai baga cineva sa povesteasca? :)

4 comentarii:

  1. Pai atunci io zic...da' Mara avea 3 ani cand a vazut impreuna cu mine documentar explicit pe Reality cu nastere live :)) Si mi-a zis fericita "aaa deci bebele iese pe acolooo" Dap! Pe acolo iese. Si intra tot pe acolo, de la tati a' lu' bebe. Si gata. Si pe la 4 ani m-a intrebat despre tampoane caci eu nu ma ascund de ea deloc. Si cand m-a intrebat, i-am explicat de ce le pun si ca o sa le puna si ea.

    Si noi umblam in pielea goala prin casa. Adica asta nu e tabu. Si ne si pupam pe gura. Si stie demult ca pupatul pe gura e pentru oameni care se iubesc si fac o familie. N-am folosit "casatorie" pentru ca stiam (si asa a fost) ca o sa vada si oameni de acelasi sex ca se pupa pe gura.

    Si atunci i-am zis ca da, unii oameni fac familii asa, si se iubesc asa, si ca totul e ok sa fie si asa. Nu e nici o problema! Cam atat pana acum, la 5 ani si 10 luni maine. Nu a intrebat inca cum ajunge in burta mamei copilul. Cand o sa intrebe, o sa ii zic adevarul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si eu i-am spus adevarul, nu? :)
      "Nasterea live" mi se pare destul de ... traumatizant de vizualizat, chiar si pt un om mare. Sau poate e asa tocmai pt ca nu am fost expusi de mici, nu stiu, dar am considerat ca e mai bine sa ma abtin.
      Cu tampoanele mi se pare prea devreme, ii va veni timpul si va fi probabil integrat intr-o discutie mai ampla, despre corpul feminin.
      Noi nu umblam in pielea goala, nu ne vine, si ne consideram la fel de normali ca cei care umbla :) Ca face baie, cu frate-su, in cada, se pune? :) Oricum, as prefera sa invete anatomie pe noi, umbland mai dezbracati, prin casa, decat la plaja, pe dudui topless, sau copile cu tanga.
      Cu pupatul da, ne pupam, mami si tati, cu copiii nu (nu stiu daca tu te-ai referit si la asta), mi se pare cam aiurea, si le-am specificat ca pe gura se pupa oamenii mari, care se iubesc/sunt casatoriti. Adica nu neaparat ea cu frate-su sau cu vre-un prieten/prietena pe la gradinita.
      Si "casatorie" este folosit doar ca un termen orientativ. O sa vina vremea sa-i explic si toate celelalte.

      Ștergere
    2. Da, mami si tati e un soi de pupat, copiii alt soi. Despre tampoane ea m-a intrebat deci i-am raspuns sincer. Nu exista "prea devreme" atunci ca COPILUL intreaba. Inseamana ca stie, si ca vrea informatie.
      Nasterea nu e traumatizanta la televizor. E dureroasa pe viu iar o fetita trebuie sa stie de mica asta si sa se invete cu ideea, ca apoi sa nu ceara "cezariana programata la rece" cand nu are de ce. Nasterea e nastere. Cand te intreaba de unde a venit ii spui. :) Si orice ar intreba, ii spui sincer. Iar televizorul cu documentare e o unealta foarte buna!

      Ștergere
  2. Iulia stie de mult timp(nu stiu cand i-am zis prima data, dar acum are trei ani si 2 luni) ca a fost la mine in burta si pe unde a iesit. NU a pus inca intrebari cum a ajuns acolo, dar cand o sa puna are sa primeasca adevarul, mereu adevarul.
    Articolul bazat pe experienta ta e bun, l-am bagat la cap, mai ales ultima parte.

    RăspundețiȘtergere