vineri, 22 iunie 2012

Parul nedorit de pe corp si IPL-ul


Cum scapam de parul nedorit de pe corp, este un subiect despre care intentionam de foarte mult timp sa scriu.

M-a mobilizat doamna Cojocaru, printr-un post cu informatii detaliate si diverse.
Voi relua o parte din commnet-ul de acolo, plus completarile pe care le aveam de adaugat, nu am vrut sa-i scriu ditai pomelnicul acolo, dar, mai ales experienta cu IPL-ul trebuie relatata pe larg.

Precizare din capul locului ... posed un tip androgen, nu excesiv, nu am avut dificultati majore in viata datorita lui. Pilozitatea ... generoasa, a fost cam "inclusa in pachet" de cand ma stiu, acompaniata de seboree si mai nou (de vreo 10 ani) de usoara alopecie.

Cu pilozitatea am trecut prin diverse etape, de la ura atroce pana la tolerare si imprietenire, pe masura ce "am crescut". Evident ca intotdeauna am vrut sa scap de dansa, cosmarul meu cel mai frecvent era ca ma duc la o mare petrecere, imbracata impecabil, si cand ma uit in jos (in public) eram neepilata pe picioare!!!

Ma rog ... neimportant, probabil multe doamne sau domnisoare sunt in diverse faze din cele expuse mai sus, sper ca informatii de mai jos, mai ales cele de pe final, sa foloseasca cuiva.

In ordine, cateva impresii despre diverse metode de a scapa de parul nedorit, pe structura deja frumos organizata de Gabi Cojocaru:



Aparatul de ras este de super-urgenta, de doua, max trei ori pe an, mi se pare ca nu iese grozav la final, creste incredibil de repede si este neplacut in procesul de crestere, imi este deajuns ca ma rad la subrat, daca as face-o si pe picioare as lua-o razna.
Crema depilatoare idem, ultima data cand am folosit, acum cativa ani, m-am iritat f tare.

Jumulitul ... ma doare ca naiba, sau hai sa vorbesc la trecut, voi explica de ce. Si nu pentru ca as fi mai sensibila ci pur si simplu pentru ca era mult, si "sanatos" :)

Posed si un aparatel din acesta, One Touch Deluxe Electrolysis.
Lucreaza pe principiul electrolizei, este special creat pentru "uz casnic" si deloc scump. Mi l-am luat acum vreo 10 ani, de pe amazon, cu maxim entuziasm, omoara parul fir cu fir, este ca un creion care are in varf un ac fff subtire, il introduci pe canalul firului de par (o lupa si lumina buna ajuta), adaugi un curent electric foarte mic, din bateria incorporata, cateva sec, si gata, extrem de eficient.

Problema e ca ... firele de par sunt milioane, o iei razna pe parcurs. Credeti-ma, eram cea mai entuziasta persoana cand mi l-am luat, rezultatele exista, fara dubiu, insa trebuie sa fi incredibil de insistenta pe problema ca sa ai rezultate marcante, adica sa "cureti" zone mari.

Am si Brown Silk-epil, de vreo 12 ani (acelasi :) ) inca merge excelent, pe brate si epilat scurt mai ales. Pe zone sensibile nici gand sa-l pot folosi, nu rezist la durere si durata. Deci utilizare doar ocazional sau pe zone, plus ca necesita ras cu cateva zile inainte, daca parul este prea lung, si rasul nu imi place.

Benzi depilatoare nu prestez, pt mine e echivalent cu a ma face singura, nu pot, nu merge, ma "mozolesc" si nu mi se pare nici rentabil, nici cu rezultate.

Ceara  am folosit in ultimii ... 12-13 ani, cand m-am epilat frecven, la salon.
In primii ani cea la tub, de unica fol, este mult mai igienic si mai rapid iar cosmeticiana era super, avea viteza si macar scapam repede, durea ca naiba si efectele nu erau spectaculoase. Rupea firele, cresteau multe in piele si mult mai repede decat cu ceara clasica. In doua zile trece usoara iritatie de la epilat, si ma pot expune la soare/public, dar dupa doar 5-6 zile deja sunt fire de par vizibile.

Ceva mai tarziu am gasit un salon unde foloseau metoda clasica, cu ceara refolosibila, dar aveau o ceara deosebita, diferita de tot ce vazusem pana atunci, rozalie, mai moale, mai elastica, epila incredibil de bine si fara durere prea mare!!! Sau poate era de la faptul ca nascusem si mi se modificase mie pragul de durere!!! Putin probabil, la ceara de unica folosinta inca ma doare la fel de tare. Salonul acela s-a desfiintat din pacate, si nu am mai gasit pe nicaieri genul acela de ceara.

Mai recent (acum 6 ani cred) am revenit la ceara de unica folosinta de la salon, din lipsa de alternative mai mult, cunosteam si o cosmeticiana foarte simpatica, profesionista, tot respectul pt cat ne-am chinuit amanadoua cat am fost (eu) cu burti :) Daniela de la Salon Stephany din Valcea.

In mod paradoxal, tocmai ea, mi-a spus (acum doi ani si ceva) ca are o clienta care a facut cateva sedinte de IPL, cu rezultate foarte bune, mi-a dat datele de contact si am discutat cu tipa respectiva.
Am cautat informatii despre metoda, am gasit foarte multe, eram totusi neincrezatoare, dar suna mai bine decat laserul, de care recunosc, imi era teama.
Am hotarat sa merg la Buc, la salonul recomandat (pe ideea de recomandare directa, as fi avut variante si mai aproape ca distanta dar nu stii ce gasesti daca nu ai discutat direct cu un client), pretul era modic (destul de mare pt mine dar ok pt piata produsului respectiv).

Salonul la care am mers eu se numeste Top Aesthetic, am gasit acolo un personal deosebit de amabil si conditii extrem de placute.

Preturile vad ca nici macar acum, dupa doi ani, nu s-au modificat (precizare: la "bikini" de 50 euro, epilarea este completa, intreaga zona! speram asta, si am fost placut surprinsa sa mi se confirme, este un pret foarte bun, comparativ cu alte saloane).

Prima sedinta a fost prin martie 2010, am mers foarte entuziasta desi cu rezerve in privinta rezultatelor, ma asteptam sa ma doara, si m-a durut, dar suportabil, am trancanit pe tot parcursul sedintei cu Andreea (chiar o sa ma interesez daca mai lucreaza ecolo, extrem de simpatica). Am verificat diverse informatii pe care le aveam eu, referitoare la procedura si urmari, cred ca nu mai vazusera un client asa de informat :) Concluziile au fost foarte pozitive.

Am stabilit urmatoare sedinta pentru peste 10 sau 12 saptamani, nu mai retin, eu cu neincredere inca, nu eram chiar sigura ca am sa revin, facusem doar un epilat scurt sau ceva, nu mai stiu, asa de test. Au mai urmat 5 sau 6 sedinte, cu zone din ce in ce mai extinse de epilat :)

Rezultatele au fost foarte bune, la doua-trei sapt dupa procedura (dupa fiecare in parte se intampla acelasi fenomen), parul care aparent creste normal, incepe sa cada, pana cade cu totul (cel din zonele in care s-au aplicat flash-urile, nu altul :) ).

Este o perioada de pana la o luna in care nu mai e par deloc, mirific, mai ales prima data, nu mai avusesem in viata mea lipsa de par pt o perioada atat de indelungata :) Apoi reincepe sa creasca, dar mult mai firav si mai rar.

Mai ales dupa prima sedinta, rezultatele sunt incredibile, se pierde cam 20% din par. Un matematician entuziast, sa nu-i zic altfel, ar fi spus initial "pai ... in 5 sedinte am scapat de tot parul", nope, e nevoie de vreo 10 defapt.

Gluma proasta este ca eficacitatea scade pe parcurs, ceea ce nu e vina nimanui, asa functioneaza. Adica prima data pierzi 20% din ... 1000 de fire sa zicem, dar a doua oara pierzi 20% din 800 de fire, a treia oara din 640 de fire ... deci dureaza, si de fiecare data platesti pretul integral pentru a pierde din ce in ce mai putine fire. Repet, nu e vina nimanui.

Am mers la 5-6 sedinte, la intervale de 8-10 sapt (nu puteam ajunge mai des), cu interdictie de a indeparta parul prin jumulire, intre sedinte (parul trebuia prins intr-un anumit stadiu al cresterii, ca procedura sa fie eficienta si sa omoare cat mai multe fire). Asta m-a cam incurcat puțin, mai ales pe vara, dar personal nici nu ma omoram cu purtat fuste. Trebuie avut in vedere acest aspect daca va stiti doritoare de picioare la vedere, si nu agreati rasul&Co.

Trebuia sa ma rad pe zonele ce urmau a fi epilate, cu cateva zile inainte (ceea ce mi-a displacut f tare, nefiind un fan al metodei si neavand nici prea multa indemanare).

Am extins insa de fiecare data zonele de epilat, incluzand intr-un final: epilat lung, inghinal, brate și axilă(o singura sedinta). Un total de 390 eur - 1600 de lei cred ca am platit la ultima sedinta completa, daca imi amintesc bine. Devenise ca un drog, stiti ca uneori ajungeti intr-un punc in care spuneti "am mers prea departe ca sa ma mai opresc acum", insa nu, trebuie avut si ceva luciditate.

Rezultatele erau bune, acum posed mai putin de 40% din parul initial, mult mai rar si mai ... "firav", inghinal chiar mai putin, spre 20% a mai ramas, rezultatele au fost de-a dreptul socante :)
Dar am stopat, dupa 6 sedinte cred, din mai multe motive. Unul din ele a fost cel financiar, un altul a fost ca am vrut sa vad ce se intampla dupa o vreme, cum se comporta parul, pielea.

Am fost asigurata, de personalul clinicii, ca nu va fi, in nici un caz, nevoie de acele "sedinte de intretinere" despre care citeam pe la alte saloane, parul odata indepartat, ramanea pierdut. Acum ... posibil ca odata cu varsta sau cu modificari hormonale, sa mai apara par, dar nimic remarcabil. Am apreciat aceasta informatie.

Epilatul se poate relua oricand respectand regula cu "fara jumulit 10 sapt inainte de sedinta" si ras cu cateva zile inainte, interdictie de expunere la soare cateva sapt inainte si dupa (asta este valabil pt fiecare sedinta) si alte indicatii.

Doua mentiuni:

Mi s-a spus ca odata incepute sedintele, ele trebuiesc continuate, nu e bine sa intrerupi, pierzi din eficienta! Mi s-a parut cam aberant, si ca folosesc argumentul acesta pt a-si mentine clientii. Nu vad nici o problema in a face doar doua-trei sedinte pe an, cat timp jumulesti parul, cu radacina cu tot, cu două-trei luni inainte de sedinta, sa aiba timp sa ajunga in stadiul de crestere, necesar unei eficiente cat mai bune, la o sedinta. Dar oricum procedura este de durata. Pentru rezultate "definitive", se intinde pe doi-trei ani (10 sedinte, cu doua-trei luni intre ele...). Daca ti-ar spune ca poti face sedintele si la 6 luni ... poate ca ai lasa-o balta, asa ... te tin in "priza" :)
Pe de altă parte ... cine începe procedura vrea sa scape cat mai repede, deci daca nu există impedimente financiare, merge facut și o dată pe lună :)

Mi s-a mai parut ciudata si regula cu cele 10 sapt (la alte saloane doar 8!) intre sedinte (pt inghinal doar 4 sau 5), cand documentarea mea spunea ca fazele de crestere ale parului ar permite o sedinta si la 3-4 luni, cand prinzi mai mult par de omorat, intr-o sedinta, deci mai ieftin si mai eficient. Din nou, poate fi doar marketing, "sa facem mai multe sedinte ca nu strica!" pe banii clientului, evident.

Banuiala mea, cu inghinalul foarte eficient, este ca au fost rezultate asa de bune, tocmai pt ca am fost mai rar (adica odata cu restul, la intervale de 10 sapt, chiar nu puteam sa merg lunar, special doar pt treaba asta).

Nu am argumente complet documentate pentru aceste ultime doua "pareri", doar le-am gandit eu cu mintea mea, in urma a ceea ce mi s-a sintetizat in creier, in timp, este foarte posibil sa gresesc.
Inca o mentiune: in nici un caz nu ma refer la Top Aesthetic cu aceste precizari, toate celelalte saloane aveau aceleasi recomandari, poate unele chiar si mai dubioase. La Top Aesthetic, dupa cum spuneam, am beneficiat de servicii ireprosabile, asa cum bine ar fi sa fie in cat mai multe insitutii publice ori private.

Ultima data "ne-am vazut" in septembrie, anul trecut. Momentan am alte prioritati pe plan financiar, dar am fost foarte multumita de rezultatele obtinute la ei, am obtinut mai mult decat speram, insa nu stiu daca voi reveni cu sedintele. As mai astepta o vreme, inca este o metoda destul de noua si nu stiu ce efecte negative are pe termen mediu si lung, sa-mi creasca parul la loc ar fi grija mea minima (desi neplacut) fata de alte efecte de care mi-e mai teama.

De la un punct incolo nu mi se mai pare eficient sa platesti la acelasi pret o sedinta, cand mai ai doar 20% din parul initial, aici pot interveni metode mai "fir cu fir". Da, sunt saloane care presteaza treaba aia cu electroliza, pentu tine :)

Cam atat, daca mai sunt nelamuriri dupa toata polologhia asta ... raspund cu drag, la orice intrebare :)

5 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. :) o decizie inteleapta, as zice eu! dar ce fel de epilat, este intrebarea?
      Si pentru ce capitol este "a"-ul prelung? :)

      Ștergere
  2. Multumesc pentru post, bine documentat, si ma bucur ca ai expus si parerea personala, intotdeauna ajuta. Eu de foarte multi ani am ramas fana Philips Satinelle, am avut bafta ca inainte de a-l cumpara (in Romania) m-au lasat doua prietene sa le testez finutz (doar pe mana) epilatoarele, unul Braun Silkepil (scuze de ortografie) si unul Philips (nu mai stiu modelul), am sesizat diferenta de la cer la pamant. Cu Braun m-a durut de mi-au sarit ochii din cap si mi-a cam rupt parul, cu Philips m-a durut aproape la fel de tare, dar am vazut radacinile parului pe aparat. Deci in concluzie l-am cumparat pe Philips, se pare ca dispozitia si structura parului meu se impaca mai bine cu structura pe care sunt dispuse lamelele de la Philips (pentru ca alte prietene au sesizat taman pe dos). Si de atunci, sa tot fie aproape 20 de ani buni, am ramas prietena cu Philips. Aparatul care l-am avut in Romania, dupa aproape 10 ani de functionare perfecta l-am cedat celei mai bune prietene cand am emigrat. Cand am ajuns aici, a fost prima investitie mai serioasa, am inebunit barbatul pana mi-am gasit epilatorul. Asta era acum aproape 10 ani. Inca ne iubim la fel de mult si face treaba excelenta. Cu mentiunea ca in timp nu ma mai doare aproape deloc (am sesizat ca ma doare mai rau inainte de ciclu, si nu ma doare deloc dupa, dar iese mai greu), pe picioare am ramas cam cu 10% din parul pe care il aveam initial (desi blonda la nastere, am ajuns genul "maimutza" dupa pubertate, par mult, des si negru, peste tot, cel mai suparator pe maini si la axila cu niste radacini de imi dadea initial sangele la epilat...), si in restul de zone s-a rarit si subtiat sensibil. Si acum ma tine intre 2 si 3 luni un epilat, in afara de axila, unde trebuie sa repet treaba cam la 2-3 saptamani, ca nu-mi place cand iese "puful". Cred ca pe undeva, la fiecare functioneaza cel mai bine altceva, dar e tare bine sa ai unde sa te documentezi, sa-ti formezi pareri si sa vezi experienta altora. Si la capitolul cost, ce sa spun, nu mai stiu cat a costat cel din RO, dar asta de aici au fost cei mai bine investiti $110 :-)))
    Te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu palcere Simona!
      Nu stiu cat de bine documentat a fost postul, dar de pareri personale abunda cu siguranta :))

      Nu aveam idee ca ar putea fi asa diferente intre aparatele de epilat electrice!
      Eu sunt multumita de Braun, prin zonele mentionate isi face treaba f bine, chiar daca eu il folosesc rar, inca doare dar suportabil. De zonele sensibile nu am curaj sa ma apropii, o sa imi fac :D

      Mda, la axila si eu sunt cu dat sangele la epilat, l-am jumulit doar de cateva ori, apoi am renuntat. Poate ar fi fost sanse ca in timp sa fie din ce in ce mai bine (mai mult ca sigur) dar disconfortul din timpul, si cateva zile dupa epilat, ma facea sa visez urat, asa ca am considerat ca nu merita :)
      Poate ar trebui sa mai incerc, am impresia ca nu lam mai jumulit dupa cele douatrei sedinte de IPL, la care a participat. E posibil sa se fi schimbat situatia (fiind vag mai rar) si sa rezist mai bine acum.
      Tot respectul ca reusesti sa te faci singura si felicitari maxime pentru rezultatele bune!

      Si mie mi se pare bine sa fi cat mai documentat, de aceea am vrut sa scriu, sunt putine nformatii inca, despre IPL, desi nu mi-a fost un subiect chiar comod.

      Am sa caut forumul pe unde mai scrisesem acum doi ani, dupa prima sedinta de IPL, erau multe doamne care erau maxim entuziasmate dupa primele sedinte, insa nu mai reveneau sa scrie si continuarea (rezultatele finale), ceea ce m-a enervat groaznic, dar iata ca nici eu nu am mai revenit acolo :)

      Ștergere
  3. Buna,
    Aceleasi recomandari le-am primit de la salon si eu, dar pentru epilare cu laser..si am platit acelasi pret:)) la alt salon:)) intreb ca sa fiu sigura, tu te-ai epilat sigur cu IPL? sau era tot laser?

    RăspundețiȘtergere