luni, 11 iunie 2012

Kefir (de lapte) si kombucha

Detin aceste ciuperci de cativa ani, mi-au parvenit de pe la oameni binevoitori, fara bani, cum le donez si eu, suportati doar cheltuielile de transport.

Nu le folosesc in scopuri curative, chiar nu cred ca fac si dreg toate relele de pe lumea asta, nimic nu poate, nu are cum. Trebuie sa fie un cumul de factori care sa duca la o viata sanatoasa si armonioasa, nicidecum ceva ce inghiti (ocazional) nu te va repara de vreo afectiune majora.

Cert este faptul ca eu le gasesc foarte folositoare. Ce fac cu ele?


Din granulele de kefir caucazian (fermenteaza lapte) am iaurt/lapte batut zilnic, facut din laptele proaspat, adus de o mamaita din zona. Astfel evit lactatele fermentate din supermarket-uri, pline de tot felul de chestii pe care nu ai vrea sa (sti ca) le ingurgitezi, si ies mult mai ieftin evident.
Mai departe, folosesc produsul obtinut ori ca atare, ori in tot felul de combinatii, orice va trece prin minte.

Din ciuperca pe nume kombucha fac o bautura fermentata, din ceai verde si/sau negru + zahar. Nesanatoasa nu ar avea de ce sa fie, comparativ cu altele, o consumam cu masura, max 300ml pe zi de adult, si nu in fiecare zi.
Din nou, nu sunt adepta sucurilor de supermarket, nu mai consumam de multi ani, copiii nostri foarte-foarte rar, macar acum, cat ii mai putem tine sub control, sa-i invatam de bine, zic eu.
Este o bautura pe care o am tot timpul in casa, ca si kefirul, am observat ca face bine la digestie, este racoritoare, dulce-acrisoara, usor (sau mai mult, dupa preferinte) acidulata.

In rest bem sucuri de fructe sau compoturi, proaspete sau conservate, de preferat cat mai proaspete si mai "integrale".
Socata ne este pe plac tuturor, urmeaza cocozata (de la coacaze), zmeurata, visi ... nata (din aceeasi categorie de sucuri fermentate, nu alcoolic). Acestea suplimentar cand se potriveste sa avem surplus, altfel cele mai bune sunt evident fructele/legumele in starea lor naturala, cat mai proaspete/putin prelucrate.

Scurtam teoria si revenim la ciuperci.
Nu vreau sa comving pe nimeni de nimic, nici ca-s bune nici ca nu-s. Daca ati ajuns pe aici, presupun ca stii cate ceva despre ele.
Eu le folosesc, din multe motive, le consider benefice, de departe mult mai bune decat alternativele comerciale. Sunt zone pe pamantul asta, unde lumea stie de ele mult mai bine, si le apreciaza pe masura. Pe la noi s-a cam uitat, nu mai face nimeni nici bors in casa, braga, rejuvelac, si altele care ar aduce un imens beneficiu sanatatii, macar cat sa mai inlocuim din otravurile cotidiene.

Nu mai intru in detalii, voi mai scrie post separat, pt fiecare, despre ce aveti de facut, pe termen scurt si lung, cu anumita cantitate de care ma pot dispensa eu, daca voi avea solicitari.
Am tot trimis, cam in toate colturile tarii cred, in ultimii ani, este momentul sa centralizez niste "reguli de utilizare" publice pentru goangele astea, la care sa trimit solicitantii, atunci cand este cazul. Nu sunt ale mele (regulile), ele exista de cand exista si ciupercile presupun, sunt foarte simple, desi la inceput pot parea complicate.
Va ghidez pas cu pas, cu tot dragul.

Pentru informatii detaliate, despre kefir aveti aici, despre kombucha aici, ambele de pe www.culinar.ro. Subiecte cu multe informatii utile, de zeci de pagini, insirate pe ani de zile.
Nu va speriati de dimensiunea impresionanta a topicurilor, majoritatea posturilor sunt cereri sau oferte, printre ele gasiti si info despre ciuperci.
Am activat si eu pe acolo o vreme (Danutza_56), am cam spus ce aveam de spus, pe urma m-am "asezat la casa mea" :)
Sunt o multime de alte locuri cu informatii, unele cred ca le-am mai insirat si eu pe Culinar (anul 2010-2011), sigur acesta este un bun punct de pornire.
In esenta ... lucrurile sunt destul de simple, si este bine sa le pastrati simple, nu va complicati inutil.
Totusi, daca gasiti utilizari interesante pt cele doua ciuperci ... sunt si eu ochi si urechi, impartasiti! :)

Acestea fiind scrise ... ne vedem pe la postul aferent fiecareia dintre ciuperci, sper sa le scriu cat de curand.

(Nu inteleg de ce nu pot atasa acest post la pagina cu "Donez"!
In mintea mea era ca si cum pe pagina respectiva as fi putut scrie o mie de posturi, pe tema respectiva, deci sa se comporte ca si "Pagina de pornire" ...
Daca nu se poate asa, o sa ma reorganizez, vad eu cum, sa fie util si usor de urmarit.)

74 de comentarii:

  1. Hey, eu îmi doresc SUPER MULT aceste ciuperci și zilele trecute întrebam pe facebook. Am mai cerut și pe un forum dar nu am primis răspuns de un an cred. Deci, dacă ai putea să îmi dai și mie câteva aș rămâne recunoscătoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ca iti dau, cu toata placerea, Mama de Balaur :))
      da-mi un mail cu datele pt posta, pe UnGraunteDeNisip@gmail.com si discutam mai pe larg

      Ștergere
    2. vreau si eu aceasta ciuperca din tot sufletul

      Ștergere
    3. adresa de iml giginika@yahoo.com

      Ștergere
  2. Buna ziua! :) Zilele acestea am descoperit aceste ciuperci miraculoase! As indrazni sa va intreb daca mai donati, sau eventual sa-mi spuneti de unde pot cumpara... Ne dorim si noi aceste ciuperci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Eu nu le-as numi chiar miraculoase, nu le-am recomandat ca fiind astfel, desi ele ar putea chiar sa si fie :)

      Indraznesc sa mai donez, mai ales daca imi dai datele de contact pe mail :)
      Daca iti doresti, poti avea :)

      Cand nu va mai fi disponibila oferta voi inchide acest post (daca ma tine si memoria sa-mi amintesc asta :)) ) , pana atunci inseamna ca e valabila oferta.

      Deci indrazniti dragilor!

      Ștergere
    2. Va multumesc mult! Va scriu pe mail! :)

      Ștergere
  3. Simona Tandarica26 iulie 2012 la 22:48

    Draga Andreea, multumesc mult de tot pentru ciuperca si kefir.Au ajuns in buna stare si deja le-am pus la produs! Ceaiul are un gust delicios si ciuperca da semne de vrednicie adica pare sa se inmulteasca! Urmeaza sa incerc si masca pentru ten si clatiri cu ceaiul minunat pentru par.Te anunt daca se intampla ceva miraculos :) (poate ma intinereste cu vreo 10 ani! )
    Multumesc inca o data pentru gestul frumos si promptitudinea cu care ai actionat.Te pup dulce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iiii ... vreau si eu detalii despre masca de ten :D Mai ales daca apar chestii miraculoase, neaparat vreau sa stiu :)

      Cu ceaiul ... nu stiu f bine daca ar fi indicat pt clatit parul, eventual dupa ce se face otet, sa se mai consume zaharul, adica dupa minim 3 sapt in care nu s-a umblat la borcan. Recunosc, imi propusesem si eu sa fac clatiri si altele insa am ramas mai mult la consumat ceaiul ca atare si atat.

      Daca nu e cu suparare, o sa va pun in contact cu o doamna din Buc, careia nu i-a ajuns ciuperca in buna stare si nu a putut-o recupera (si a tacut malc timp de 3 saptamani :) ), sa nu mai trimit eu incaodata de aici, dar cand aveti disponibil de dat, una cat de mica, o directionez eu mai departe ce si cum sa faca. Vorbim pe mail.

      Mai astept vesti pe parcurs, Multumesc mult pt feedback d-na doctor! :)

      Ștergere
    2. Doresc urgent aceasta ciupercuta ma puteti ajuta ? adresa mia_drj @yahoo.com multumesc mult

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea,
    cu intarziere iti multumesc pentru ciupercutele de kefir daruite. Ele sunt acumm pe productie si deja am fericit si eu pe altii cu ele. Cumnata mea, care era bolnava, este foarte incantata de kefirul obtinut. Ea are acces la lapte proaspat muls, natural si bio ( cum zice fiica-mea), iar kefirul ei e de inalta calitate.
    Multumim din suflet si sa-ti dea dumnezeu dupa sufletul tau generos!
    Stanuta, Galati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba bucur mult de feed-back, chiar as vrea sa stiu constant cum se descurca lumea cu ciupercile :) Multi nu-mi mai scriu nimic dupa ce le primesc ...

      Si noi tot cu lapte proaspat si bio :) nu cred ca le-am pus niciodata lapte din magazin, deci nu stiu ce gust/consistenta ar avea, stiu doar "kefirul de inalta calitate" :)

      Daca apar probleme, de orice gen, nu ezitati sa-mi mai scrieti.

      Si multumesc pentru "citeala", chiar si asa din umbra, mi-ati facut o surpriza foarte placuta! :)

      Ștergere
  6. Sunt atât http://sotiesimama.wordpress.com/2012/07/23/pay-it-foreward/ de recunoscătoare că te-am găsit și mi le-ai trimis.
    Mulțumesc pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ciupercile astea merge mână în mână și o cură de afine în miere.
      V-ați gândit să macerați și cătină în miere?

      Ștergere
    2. SotieSiMama multumesc!
      Te-am trecut deja la "Oameni care au scris despre mine" :D

      Ștergere
    3. Mai doamna Mama de Marte si Venus ... pai se poate sa lasati audienta asa cu degetul in gura (pardon! :) ) asa cu numai o singura postare, unde e continuarea de poveste? ca inceputul era tare promitator cu blogul (sper sa fiu iertata daca fac vreo gafa minumentala cumva)

      Catina exista macerata in miere! doar pt consumul casei momentan, am observat ca totusi fermenteaza in beciul nostru, am impresia ca trebuie tinuta chiar ami jos de 10-15 grade sau stoarsa cumva catina, inainte de a o combina cu mierea, ceva sirop ...
      Deci nu am curag sa fac "reclama" unui produs pe care inca nu il stapanesc bine :) Na... nu-i frumos sa-mi dau singura cu firma-n cap in caz de reclamatii :D

      Ștergere
  7. Buna seara!
    Am vazut un documentar referitor la folosirea ciupercii kambucha in tratamentul sclerozei laterale amiotrofice- SLA - (o boala devastatoare fara tratament).
    Va rog confirmati daca aveti cunostinta despre acest aspect si va mai rog stabiliti modalitatea prin care pot primi o ciperca pentru a incepe prepararea bauturii miraculoase pentru sotia mea care sufera de SLA.
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare tare rau de afectiunea sotiei!
      Nu am nici o cunostinta de acest fel, am specificat faptul ca noi o folosim doar ca bautura racoritoare si atat. Nu este ca nu as avea incredere in puterile ei dar nici nu-mi permit sa o recomand ca si cum ar fi vre-un panaceu, pur si simplu nu stiu ...

      Dati-mi un mail pe UnGraunteDeNisip@gmail.com si va trimit cat de curand, daca considerati ca v-ar putea ajuta, sau va pun in legatura cu cineva care stiu ca are, in functie de orasul din care sunteti.

      Ștergere
  8. Bravo, pentru intentie. Nu stiu ce caut pe aici, presupun ca toate drumurile duc spre lapte sau orice alte chestii ce duc la lapte. In fine. Sanatate multa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai sus am vrut sa spun ca sunt de fapt un obsedat dupa lactate (deci si al kefirului). Dar cu siguranta exista cineva care are nevoie mai multa decat am eu...de data asta. Numai bine. modigliianni.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna seara.
    Caut kefir ...asa am ajuns aici.
    Daca oferta mai este valabila poate ma puteti ajuta.
    Numai bine!Luminita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Luminita!
      Oferta este valabila, insa mai peste doua sapt cred ca iti pot trimite. Nu stiu cum de s-a raspandit vestea, si am tot avut cereri in ultima vreme, deja am doua persoane "la coada" :)
      Trimite-mi datele, pe mail, si discutam acolo!

      Ștergere
  11. Buna seara, Andreea.
    Apreciez faptul ca nu atribui "puteri supranaturale" ciupercutelor, ca sa nu dai sperante acolo unde nu e cazul, dar sa stii ca noi "fabricam" si bem kombucha de mai bine de sase ani, si ...se simte. Nu pot nici eu (ca si tine) sa bag mana in foc ca de la kombucha ni se trage, dar sotul meu nu mai stie ce inseamna sa fii racit (si asta in situatia in care numai gandul la anotimpul rece il facea sa stranute si sa i se umfle amigdalele), iar mie medicul nu mi-a mai gasit (la ecografie) nodulii de pe glanda tiroida....Bem zilnic, fara sa ne masuram cantitatea pe care o bem, si "reactii adverse" inca n-am observat (dupa sase ani...) Poate nu este o bautura miraculoasa, dar in mod sigur "face bine". O recomand tuturor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uau, deci chiar beti zilnic, de 6 ani, si nu ati observat nici un efect negativ. chiar dimpotriva? Asta e chiar de retinut! Nu poti fi niciodata sigur, oricat ai citi, pt ca sunt totusi informatii impersonale, dar e mare lucru sa vina cineva si sa-ti spuna asta.
      Noi nu am mai baut atat de constant, partial pt ca ma ingrijora oarecum cantitatea de zahar, si pt ca ne vedeau copiii band, la masa, si ne cereau si ei, si am zis sa nu exageram ca nu se stie.
      O sa o reactivez si eu, la partea cu protectie anti-viroze ar fi de mare folos, chiar avum am una care pare sa vrea sa dea in otita, tare neplacut :(

      Ștergere
  12. Buna, as vrea sa fac o precizare mai ales ca cam incep sa ma satur cum tot mai multi se tem de nivelul de zahar, in loc sa se documenteze un pic. Prin urmare, in produsul final nu o sa gasesti zahar, pentru ca zaharul folosit este consumat de ciuperca producand la randul ei multe substante benefice rezultand o "bautura vie". Fermentare alcoolica se numeste, daca mai stie cineva! Adica exact ce se intampla la alte fermentari de genul ca socata, mustul, etc..numai ca aici se simte clar ca tot zaharul a fost consumat de ciuperca, de aia se si aciduleaza.
    Si apropo, cand vorbim de fermentare glucidelor (zahar sintetic sau natural din plante) vorbim de fapt despre fermentare alcoolica asta insemnand ca contine alcool intr-o masura mai mica sau mai mare.
    Zic asta ca am vazut mai sus in articol ca "Socata ne este pe plac tuturor, urmeaza cocozata (de la coacaze), zmeurata, visi ... nata (din aceeasi categorie de sucuri fermentate, nu alcoolic)".
    Sper ca nu va suparati ca am intervenit, dar vazand peste tot atatea dezinformari, am simtit nevoia sa corectez de data asta mai ales ca imi place acest blog. :)
    Exact acum beau kombucha (zilnic, de cateva saptamani) si ma simt mult mai bine.


    Uite si link: http://ligiapop.com/2012/05/28/ligias-kitchen-ceaiul-de-kombucha/

    P.S.:

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La treaba cu "visi ... nata ne-alcoolica" ma refeream ca nu este varianta facuta cu fructe in alcool (tuica) ci in apa, deci iese un ... suc de fructe(gen socata), nu alcool cu aroma de fructe (visinata, afinata si altele).
      Acool desigur contine, in urma fermentarii, dar intr-o masura neglijabila, comparativ cu bauturile alcoolice cu aroma de fructe. Dar nu am nici o retinere sa le dau copiiilor, asa cum nici la socata sau cidru de mere nu am retineri. Nu exageram dar nici nu ne stresam f tare.
      Zaharul ma streseaza pt ca reteta dupa care fac eu ceaiul este cu 100gr zahar la 1L de apa, nu o lingura, cum am citit pe site-ul Ligiei (pe care o citesc ocazional si o apreciez f tare). Si oricat zahar ar consuma ciuperca, in timpul fermantatiei, din moment ce eu simt bautura ca fiind destul de dulce, inseamna ca are inca o cantitate destul de mare de zahar in ea. Nu am masurat ca nu am prea avut cum dar este destul de dulce, chiar daca o las sa fermenteze cat de mult se poate (dar sa fie totusi baubila, nu otet). Aici imi e grija mea.
      Nu ma supar deloc pt interventie, informatiile de acest gen sunt intodeauna apreciate, m-as fi bucurat de un stil mai putin ... condescendent.
      Multumesc pt aprecieri, domnule/doamna anonim! :)
      Si ma bucur foarte tare ca este inca un consumator fericit de ceai de kombucha!
      Mergea si PS, acum o sa ma zgandare multa vreme ce vroiai sa mai scri si te-ai abtinut :D

      Ștergere
  13. scuze, fara P.S.: pana la urma :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua!...As dori si eu o ciuperca Kombucha,in caz ca mai aveti...Adresa mea de mail este dacian.mihail@yahoo.com...Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc mult Andreea.Azi am ridicat ciupercutele de la posta si deja o tura de kombucha este pusa la fermentat.

    RăspundețiȘtergere
  16. Si eu vreauuu!!! Serios acum...dupa ce am incercat kefirul de apa sunt doritoare sa incerc si ceaiul de Kombucha. Numai lucruri bune-am auzit pana acum de el! Adica n-am auzit sa se planga pana acum cineva .Asa ca,spuneti-mi va rog,daca este posibil sa-mi trimiteti si mie o ciuperca Kombucha! Mi-ati face o mare bucurie! (do_natela@ayhoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua , vreau si eu o ciuperca Kombucha daca se poate. Multumesc!! Adresa de mail este bortun_daniela@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc pentru Kombucha. Bautura este foarte interesanta si deosebita la gust. A inceput sa faca deja o pelicula deasupra, semn ca se pregateste un nou puiut.:) Sunt foarte bucuroasa. Va multumesc din suflet. Oana

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna,as vrea si eu kefir de apa daca se poate.Adresa de email raresmatiuta@yahoo.com. Mersi

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna,as vrea si eu kefir de apa daca se poate.Adresa de email raresmatiuta@yahoo.com. Mersi

    RăspundețiȘtergere
  21. buna andreea! ma bucur ca team gasit! as dori si eu ciuperca de chefir, daca se poate! tiam trimis si un mail. multumesc si sarbatori fericite! sunt pop buia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aaa ... in ultimele zile am intrat mai rar pe mail :) oricum ar fi ajuns destuld e greu in perioada asta, ar fi inghetat probabil pe drum :)
      Lasa-mi, pe mail, si nr de tel, pt curieri, si luni dimineata iti trimit, platesti doar curierul cand iti ajunge pachetul.

      Ștergere
  22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Doamne ce repede trece timpul citind aici. Trec de la una la alta si iata sunt 5 ore...
    M-ati convins cu bunatatile facute. Indraznesc sa va rog, daca nu acum macar sa ma treceti pe lista, sa imi trimiteti si mie kefir!
    Cu stima Dana
    Adresa de email dana.i.moraru@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna seara,
    Ma numesc Mihaela si as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta sa intru in posesia acestei ciuperci kambucha sau unde as putea s-o gasesc.
    Adresa mea de email este ena_miha@yahoo.com.V-as ramane indatodarata sa ma puteti ajuta.
    Va multumesc din inima.

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua, ma numesc Claudia si sunt din Cluj. M-ar interesa si pe mine Kombucha daca mai aveti disponibil. Adresa mea de e-mail: claudia.mizar@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna ziua,
    Cautand date despre painea de la Vatican am ajuns la dumneavoastra si astfel am aflat multe alte lucruri noi si de interes pentru mine.Am primit ieri maiaua cu pricina, despre care , spre rusinea mea,nu stiam nimic si aveam foarte multe indoieli .Citind mesajele dumneavoastra am decis sa incerc.Nu se stie niciodata ce se poate intampla.Totodata , va rog mult sa ma ajutati sa intru in posesia celor doua ciuperci, KEFIR si KOMBUCHA despre care am auzit numai de bine.Adresa de email este : mariana.cucoreanu@gmail.com.Va multumesc pentru bunatatea dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre aluat ma abtin, am scris cam tot ce aveam de scris, in cele 3 postari, acum doi ani :)
      "Ciuperci" va pot trimite, sa-mi lasati toate datele pe mail (UnGraunteDeNisip@gmail.com), si vedem cum facem sapt viitoare.

      Ștergere
  27. Buna,
    Caut de vreo saptamana si eu kefir de apa, dar cu toate e plin netul de retete, donatori nu prea se gasesc :)
    E cineva care doneaza? Sunt din Iasi. Multumesc!
    0747360603

    RăspundețiȘtergere
  28. Aici vedeti cumarata toate cele trei ciuperci pt --- Kefir de lapte // Kefir de apa // Kefir de kombucha -- AIci video >> https://www.youtube.com/watch?v=RQjHwg7ZkgY

    RăspundețiȘtergere
  29. Aici VIDEO cum arata cele 3 ciuperci --- kefir de lapte // kefir de apa // kefir de ceai Kombucha -- -- https://www.youtube.com/watch?v=RQjHwg7ZkgY

    RăspundețiȘtergere
  30. Buna AndreeaG te rog frumos vreau si eu kefir de lapte caut de mult timp ma poti avuta cum pot lua legatura cu tine multiumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am vazut mesajul acesta!!! :)
      Daca nu s-a rezolvat pana acum, scrie-mi pe mail: UnGraunteDeNisip@

      Ștergere
  31. Doresc mult sa primesc kefir de apa . Locuesc in Timisoara . Adresa mea este :dioder42@gmail.com . Multumesc si pt un raspuns macar .

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna, sunt Octavian;cum se poate pastra ciuperca de Kefir pe o perioada mai indelungata, avind in vedere ca incepem Postul Craciunului ? Se poate prepara si cu lapte de soia ? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut!
      Se poate pastra in frigider, cu lapte ca si cum ar fi pregatita pt fermentat. Sta perfect si peste o luna de zile, pt siguranta se poate schimba laptele de doua-trei ori (fara a se consuma, evident) pe perioada postului.
      Din cate stiu merge si cu lapte de soia, cel putin o perioada (cateva sapt ), dupa care nu mai coaguleaza, nu am aprofundat. Pt siguranta poti pastra in frigider, in lapte animal, o parte din bobite, si o parte sa le fol/testezi cu lapte vegetal.

      Ștergere
  33. Buna ziua!

    M-as inscrie si eu pe lista pentru 1 Kombucha si o ciuperca de chefir. Email: vero.gritto@gmail.com. (V-am scris si un email). Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua! Am aflat si eu nu demult de aceasta ciuperca minune kombucha,vreau si eu sa aflu de unde pot sa o iau.
    Va rog foarte,foarte mult sa ma ajutati.V-asi fi foarte recunoscatoare daca ma ajutati sa o am si eu.

    RăspundețiȘtergere
  35. tot eu las adresa daca va decideti sa ma ajutati si pe mine danu_veronica@mail.ru va rog din suflet

    RăspundețiȘtergere
  36. V-am trimis un mail in care am solicitat si eu o ciuperca kombucha. Nici un raspuns . . .

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna Andreea.Ma numesc Ionela si acum cred,vreo doi ani,mi-ai mai trimis o ciuperca de kefir si o kombucha pe care la randul meu le-am distribuit doritorilor atunci cand s-au inmultit si iti multumesc inca o data pentru gest.In perioada in care am consumat kefir facut in casa, s-a vazut o imbunatatire majora a digestiei si multe alte beneficii.Intre timp le-am pierdut pe amandoua si,desi am impartit-o cunoscutilor,nici ei nu mai au aceste ciuperci.Daca te rog,imi mai poti trimite o ciuperca de kefir?Promit sa am mai multa grija de ea.Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a fost bine cu kefir! Inca mai exista, pot trimite prin curier. Lasa-mi datele pe mail: UnGraunteDeNisip@gmail.com

      Ștergere
  38. Buna Andreea,
    In mai 2015 mi-ai trimis o cultura de kombucha care a avut nenumarate efecte pozitive asupra mea (scapat gastrita, cosuri, caderea parului,insomnii,etc) si ti-am urmat exemplul si am trimis in diferite localitati din tara. Iti multumesc pt ceea ce faci si iti doresc energie debordanta pt cat mai multe activitati minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Victoria,
      Ma poti ajuta si pe mine cu o cultura de kombucha? Astept raspuns. Multumesc!

      Ștergere
    2. Lasa-mi datele de contact pe ungrauntedenisip@gmail.com si iti trimit eu.

      Ștergere
  39. Buna seara , vad ca nu a-ti mai pus nimic aici de ceva timp. Sper ca sunteti bine , sa va ajute Domnul.

    RăspundețiȘtergere
  40. Bună seara Andreea.Sper ca aceste cuvinte să te găsească sănătoasă atât pe tine cât și pe cei dragi ție.Am citit cu mult interes despre efectele terapeutice ale acestor ciuperci.Aș îndrăzni să te întreb dacă mai ai cumva ciupercă de kefir și dacă mai pot să solicit și eu.Bineînțeles,dacă da,când vei avea timp.O să aștept cu răbdare.Mulțumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  41. Pentru comentariul anterior,am uitat să precizez că sunt din Alba Iulia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Alba Iulia (frumos pe la dumneavoastra)!
      Suntem toti sanatosi,multumesc asemenea!
      Exista kefir inca, expediez dupa Anul Nou, lasati-mi datele de contact pe UnGraunteDeNisip@gmail.com!

      Ștergere
  42. Buna Andrea! As dori si eu din ciuperca kombucha daca mai ai si se poate. Precizez ca sint din Arad si astept cu rabdare vesti din partea ta. Adresa mea este bell.iza51@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare,

      Din pacate nu mai am kombucha de multi ani (7-8), nici nu stiu unde sa te indrept ca n-am mai tinut legatura cu domeniul. Dar sunt sigura ca vei gasi!

      Kefir este. Daca vrei, cu mare drag!

      Ștergere
  43. Bună seara,ma numesc Margareta,vroiam sa va întreb dacă în rândul celor ce le-ati donat kombucha,mai are cineva?

    RăspundețiȘtergere