marți, 2 aprilie 2013

Ciordeli

Ieri dupa-amiaza, veneam agale spre casa, calare pe bicicleta, soare, pasarele, primavara.
Pedalam incetisor, pe trotuar. Tocmai ocolisem niste babușcas si eram deja in apropierea casei.
In dreapta mea, 20m mai in fata, era o trecere de pietoni pe care vad alergand doi politisti, 35+
Sursa
Nu tocmai echipati corespunzator pt jogging, nici cu vreo forma fizica deosebita. Chiar vreo doua masini parca i-au si claxonat pt viteza pe care o aveau si pt ca se angajasera in trecere destul de brusc.

"Contemplarea" politistilor alergand mi-a fost intrerupta de faptul ca-mi simteam ruxacul tresaltand in spate. O secunda m-a amuzat gandul ca pedalez atat de repede incat vantul imi misca ruxacul, dar nu pedalam atat de repede, nici nu era vre-un vant!
Cu coada ochiului observ ceva miscare la fundul meu!!
Ajung si politistii pe trotuarul meu, gafaind gesticuland!!!
In acelasi timp imi reiau gandul cu miscarea de la fundul meu si intorc privirea, si observ ... sa va las ghicitoare sau sa va spun? :)

Neeeea ... n-am nerv in mine sa ma abtin :)
Un țigănuș, 13-14 ani, imi deschisese deja fermoarul de la buzunarul exterior al ruxacului, si era cu mana pana la cot, in buzunar. Eu strig un "hei!" si ma opresc brusc. Tiganusul o zbugheste la fuga, in spate, cu siguranta nu de teama mea ci de a politistilor ce alergau spre noi, pe care ii observase si el.
Doua sec mai tarziu ajung si politistii in dreptul meu, spunandu-mi "vezi ca-ti fura banii!" No kidding?!?

Ma uit perplexa cum politistii continua sa-l urmareasca pe domnisor inca 50m, dupa care dau coltul unui bloc. Sincer, mai tare ma uimeau forma fizica si motivatia politistilor, decat ce tocmai era pe cale sa mi se intample. Nu ca a fi buzunari in timp ce pedalezi ar fi un lucru tocmai comun! In stationare mai zic, dar chiar in timp ce pedalezi?! Oricat de incet ar fi ...

Mi-am amintit ca trecusem, cu 100m in urma, pe langa un grup de 3, din care facea parte si domnisorul alergat, i-am auzit hizlindu-se dar nu le-am dat atentie. Nu stiu exact ce l-a motivat sa purceada in urmarire si buzunareala, pe unul din ei, in asemenea circumstante. Probabil a fost vre-un pariu intre ei, sper ca si-a primit rasplata.

Din pacate nu am stat sa astept continuarea, nu stiu daca ar fi trebuit. Am stat un min sau doua apoi am plecat la treburile mele, mai ales ca singurul lucru important din acel buzunar era amaratul meu de tel, care era cuminte la locul lui inca.

Povestindu-i sotului acasa, a spus ca daca l-ar fi prins, politistii probabil s-ar fi bucurat sa le semnez o declaratie in baza careia sa-l cafteasca pedepseaca, altfel ... fara martori cu semnatura, nu prea aveau cum sa-l "prinda", nu cred ca puteau depune marturie unul pt celalalt pt ce au vazut :)
Daca nu ar fi aparut politistii, si eu as fi observat tiganusul, oare ce ar fi trebuit sa fac? Ma tot intreb dar nu-mi vine nici un raspuns.

Acum sincer, stau si ma gandesc ... nu mi-a placut deloc ce mi s-a intamplat, dar oare ar fi fost benefic pt mine sa dau o declaratie provocatoare de pedepse pt tanarul etnic? Locuim plus/minus in aceeasi zona, cu siguranta nu a fost si nici nu va fi singura noastra intalnire. Oricat as vrea sa fie pedepsit, si oricat as ura furaciunile, sub orice forma, oare merita sa-mi atrag ura neamului lor?

E trist, pe asta se bazeaza si ei, si mi-e ciuda de mor ca ei pot fi atat de uniti, si sa provoace teama prin asta, iar noi suntem furati, in vazul tuturor, pentru ca tuturor ne este teama de ei. Nu stiu care este solutia :(

Basca faptul ca am evitat sa invat copiii despre ce inseamna "a fi tigan", astfel incat intr-o zi, ajunsa cu Luana la un magazinas, ea si-a last bicicleta afara si a fost apostrofata de vanzatoare ca "vezi ca-ti fura tiganii bicicleta!". Ea s-a uitat intrebator spre mine, pt ca nu avea habar ce inseamna tigan si de ce ar vrea sa-i fure cineva bicicleta.
Acasa mi-a cerut sa detaliez, si i-am oferit o explicatie foarte blanda "ca sa vezi, ca unii oameni ii cred mai rai, dar ei sunt la fel ca toti oamenii, doar prin fizic difera putin, hai si prin limba, ba chiar si prin obiceiuri/comportament, uneori le lipseste educatia (scoala), dar defapt nu sunt neaparat rai, nu trebuie sa credem asta despre ei, ca rai sunt, de multe ori, si cei ce nu sunt tigani".
Sotul, ceva mai ancorat in realitate, ma corecteaza pe alocuri, pe principiul ca "paza buna trece primejdia rea", si mai ales ca e bine sa nu aiba deaface cu oamenii pe care nu-i cunosc, indiferent cine sau ce ar fi ei.

Recent a intrebat-o Bunelul daca are tigani in clasa. Bunelul care e om batran si are ideile lui, destul de fixe, asa cum le sta bine oamenilor batrani :) Si a inceput dra mea sa-i turuie toata teoria cu tiganii care nu sunt diferiti fata de noi, desi acea discutie, legata de furatul bicicletei, a fost singurul context in care eu am discutat cu ea despre subiectul respectiv :)

Mda ... naiva de mine, nu vroiam sa-i bag copilului "prostii" in cap. Nici acum nu vreau, si nu prea judec oamenii dupa generalitati, dar uneori parca prea iti sar in fata. Mi se pare trist ca trebuie sa te crispezi atunci cand vezi un tigan, si am tot incercat sa ma debarasez de prejudecatile astea, dar uneori mi se demonstreaza ca nu ar trebui.

Si cand te gandesti ca am copilarit pe Mosilor colt cu Mihai Eminescu :)

4 comentarii:

  1. Data viitoare sa-ti pui in buzunarul rucsacului niste urzici sau altceva intepator, sa se lecuiasca de ciordit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Esti geniala, ca de obicei!
      Mai bine cazez acolo un mini-catel sau pe Tigruta :)) Se pare ca "pata de sange" nu a intimidat destul :)

      Ștergere
  2. Nu cred ca este chiar ok sa nu le spunem nimic despre tigani copiilor, dar nici sa generalizam nu e bine. Cred ca ai ales calea cea mai buna, cel putin pentru moment.
    Zapacita de Adelina! Ce idei nastrusnice ii trec prin cap!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi s-au parut prea mici ca sa le spun ceva despre tigani, plus ca in vorbirea noastra curenta nu prea apare subiectul, ca nu are de ce, deci ei nu au avut de unde sa auda. Evident ca le-am spus ca sunt oameni care arata si se poarta diferit, dar am detaliat.
      Ei stiu de planete, de geografie, natura, povesti, animale, fizica, chimie ... d'astea :) Chestii pe care nu le prea auzi la copiii de varsta lor :)
      Dar vine un moment de vorbit despre toate :)

      Ștergere