sâmbătă, 13 octombrie 2012

La ce mai poate folosi un cort ... ?

in afara de campat, in aer liber, desigur!
Pai ... noi il folosim, mai nou, si la campat in interior :D In casa noastra, nu ne ducem in vizita pe la altii, sa ne campam in sufrageriile lor :)
Cortul este acesta

Toata agitatia a pornit de la copiii muciosi, fiecare in diverse stadii. Cel mic mai tare decat sora-sa, si eu pe langa ei, sotul pare sa o fi fentat, de data asta. Nici o smecherie, nu suntem noi deosebiti fata de altii, e perioada de viroze, prin toate unitatile de invatamant se tuseste/stranuta/sufla muci, cu cat sunt orientate pe grupe de varsta mai mic, cu atat sunt mai multi "beneficiari".

Una din chestiile pe care am vrut sa o incerc in toamna asta, a fost sa le fac inhalatii la copii. Adica diverse zemuri aburinde, care sa ajunga cat mai concentrate pe caile lor respiratorii, si sa le curete cat mai repede mucozitatile. Nebulizatorul deja l-am dat, oricum nu prea-l foloseam, ii era lui Matei o frica de el ... si oricum nu vroiam cu medicamente in el, iar cu alte picaturi, nu vroiam sa fac combinatii "dupa ureche", am zis ca mai bine fara.

Orice chestie medicamentoasa a fost exclusa din start, si asta pt ca ... we've been there, timp de un an de zile, si nu ne mai trebuie!
Chiar este un abuz de medicamente, pe plan mondial, si in Ro in special, pt chestii banale, pe care nu mai stim sa le tratam "babeste". Imediat sarim la medicamente, siropele si tot felul de chestii invazive, care ne mananca de bani, si mai rau, ne sunt daunatoare pe termen lung. Pot sa ne dea si dependenta, si cel mai rau si mai rau, corpul nu mai stie sa lupte, de unul singur, cu boala, pt noi il invatam lenes si dependent.
Subliniez, ma refer la chestii banale, cu atenta supraveghere, eventual si consult la medic, dar cu posibilitate de tratare cat mai blanda. In nici un caz nu instig la urat medici/spitale/comnpanii farmaceutice! Daca am o parere personala in domeniul asta (si desigur ca am), este a mea si nu trebuie interpretata ca o instigare. Recomandare DA, cu siguranta, pentru ca se poate si altfel decat sa ne imbuibam cu medicamente. Am vazut asta dupa ce am tras vreme indelungata sa ne recuperam copiii, dupa abuzuri de medicamente, teate la indicatia medicilor. Si ar fi fost si mai multe, si pana in prezent, daca nu am fi pus piciorul in prag.

Gata cu justificarile! Daca vrea cineva sa ma judece sau sa dea cu rosii in mine, o va face oricum, indiferent cate argumente aduc eu. Cine are urechi de auzit/ochi de citit, va citi si va judeca singur daca ii trebuie sau nu, recomandarile mele.

Deci cortul si inhalatiile!
Am scotocit prin pod dupa iglu-ul mic, cortul de burlac al sotului, cu care a cutreierat ceva tarisoare :) Dimensiunea acestuia e f prietenoasa, are 140X190, ar fi mers si mai mic de atat.
Peste dansul am mai aruncat un cearceaf, pt o mai buna izolare. Totul amplasat in mijlocul sufrageriei, recomand o sufragerie incapatoare, altfel o sa injurati :)

In interior se amenajeaza culcus cat mai prietenos/colorat/interesant.
Separat se pune la fiert o oala maaare cu apa, minim 5L, cu capac.
Se duce in cort un fund de lemn sau orice suport pe care se poate aseza oala fierbinte, sa fie la nivelul solului, ca sa nu nenorociti cortul sau covorul.
Se introduc copiii, cu diverse jucarele, lanterne, carti de citit si ceva servetele pt suflat nasul si lichide de baut.
Se umplu buzunarele cu tot felul de sticlute cu uleiuri aromate, eventual si in apa clocotita se pun diverse buruieni desfundatoare de nas si neaparat o mana de sare gronjoasa.

Acum se ia oala de pe aragaz, cand clocoteste, cu capac cu tot, si mare atentie sa nu faceti prostii! Se duce in cort, pe fundul de lemn, dupa care se inchide bine cortul ... :)

Respirati! Atentionati sa nu se atinga de oala, eventual luati un prosop de baie, in care "imbracati" vasul, astfel incat sa nu aibe nici o portiune fierbinte de care sa se atinga. Evident, lasati libera suprafata de evaporare.
Eu inca am o buba pe mana, de la oala in care am facut paine acum cateva zile. A fost de efect demonstratia, adica "uite ce patiti daca va atingeti" :) nu ca ar fi fost nevoie sa-i amenint sau sa insist, ai mei sunt destul de cuminti si intelegatori.
Daca va e teama, faceti pe rand, cu cate un copil, sau mai multi adulti, in cort, care sa tina fiecare de cate un copil. Dar pt asta trebuie un cort mai mare, ceea ce scade din eficienta. Deci e bine sa fie "inghesuia" dar nu periculos.

Ii imbracati f subtire, noi am stat doar in maieuri si trageti si o olita pe aproape, nu e bine sa iasa transpirati din cort, pt a merge la baie!
Oricum, mare atentie cand incheiati abureala, sa-i infofoliti bine, macar cateva minute, cand treceti de la aburul si caldura din cort, la temperatura camerei. Care camera este recomandabil sa fie bine aerisita, si nu foarte cald, un 22-23 ar fi ideal.
In cort se ridica pana la 30, dar este foarte placut, din punctul meu de vedere (desi nu sunt fan sauna) si treaba cu aburitul, dureaza maxim 30 de minute, in functie de context.
Evindent, evitati scosul din casa, in temperaturi f joase, cateva ceasuri dupa inhalatii!

Asa ... Prima data cand am facut treaba cu oala sub nas, a fost in camera copiiilor, fara cort, deci intr-un spatiu mai larg, cu explicatii, sa fie fara stres, fara arome prea puternice si fara insistente f mari sa stea cu nasul deasupra oalei, totul pt a accepta usor "tratamentul".
Recomand asta, pt ca altfel se pot speria de prea multe lucruri noi si ... nu foarte placute pt ei.
Matei s-a comportat surprinzator de bine la ambele variante, fata s-a cam  matzait, ea e mai sclifosita din fire. Dar totul a fost asezonat cu "joaca de-a indienii" (ca tot citim noi des "Peter Pan", din cartile albastre cu Disney), mult calm si dat din gura in continuu :)

Deci am dus oala in cort, si am inchis bine.
Ne-am asezat turceste in jurul oalei, nu f aproape, am dat capacul deoparte de pe oala (capacul il puneti tot pe un prosop, sa nu ardeti cortul).
Am pus cateva picaturi de uleiuri (eu am de menta, tea tree si inca unul fantastic, micut si ieftin, in genul "alifiei chinezesti"), nu f multe ca altfel va ... da afara din cort :) Ustura la ochi si e neplacut, mai bine mai adaugati pe parcurs.
Am invelit oala, pe marginile exterioare, in prosopul extra si am inceput sa ne jucam.

La inceput am evitat sa ne dam cu nasul f aproape, e fierbinte, riscant si neplacut, oricum aburii raman in cort, asta e tot rostul lui, deci isi fac treaba. Dupa cateva minute se mai domoleste temperatura de deasupra oalei.

Cand era Matei mai mic, si avea des nasul infundat, sotul il tinea in brate, si il ... tinea "avion" deasupra oalei cu zeama de inhalat, care era pe aragaz. Cam protesta cel mic dar ii facea foarte bine. Puteti aplica si asta, daca nu sunt suficient de mari cat sa fie comvinsi sau ... pacaliti :)

La inceput, noi am "facut vraji" :) adica dadeam cu mainile pe deasupta oalei (ca sa duc aburul spre ei) si faceam "incantatii" si mai ales respiratii adanci :)
Mai apoi am facut "ciorba". Fiecare spunea ce leguma pune in oala, pe urma o arunca inauntru, mesteca si se apropia, cu nasul deasupra, sa se uite daca s-a fiert, si sa miroasa ciorba, sa vada daca e gata :) Repetam asta pana ne plictiseam :)
Apoi ne prefaceam ca "gustam" ciorba, cu gura (adica nasul :) ) deasupra oalei, ca sa ... nu dam pe jos :D O miroseam din nou, de mai multe ori.
Deobicei, cand spuneam ca s-a terminat ciorba, aveam proteste, asa ca o luam de la capat :D

Daca se plictiseau si de asta, incepeam sa citim sau sa discutam diverse, relaxat dar totusi cu mare atentie, cu ochii tot timpul pe copii, si in alerta maxima. Dar fara agitatie, ca sa nu-i agit nici pe ei.
Mai bine scoateti oala afara, dupa o vreme, si va mai jucati in cort, in aburi, daca sunt prea agitati.
Alor mei le place asa de tare (si plimbatul cu cortul, si jocul asta in sine) incat imi cer sa si doarma in cort, dupa ce ne jucam, ceea ce este absolut ideal :)

Am facut treaba asta de 3 ori ieri, la ore potrivite, cand nu sunt nici prea agitati, nici prea obositi. Au dormit in cort de pranz, ieri, si au adormit si de noapte. Dupa vreo doua ceasuri i-am transferat in paturile lor, pentru ca imi era teama sa nu se sperie peste noapte, daca se trezesc in cort.
Desi ... cand campam nu au nici o probl, dar ar fi trebuit sa stam pe langa ei totusi, si cortul este destul de inghesuit, pt dormit de noapte, ne-ar cam fi rupt putin. Au dormit foarte bine, de fiecare data. Iar efectele ... incontestabile! Nici nu are ce sa nu mearga.

Matei avea niste mucozitati foarte vascoase (nu reuseam sa scot nimic cu aspiratorul nazal) si o tuse destul de productiva, dar nu reusea sa expectoreze deloc. S-a desfundat f bine, in conditiile in care am folosit doar "joaca de-a indienii", ceva Nazomer si picaturi de ulei esential, prin apropierea nasului, pe haine sau asternuturi.

Ce mai facem noi deobicei, cand suntem muciosi! (si scriu la plural pt ca deobicei ne pocneste pe toti)

Mai dadeam si cu apa pe pereti. Sa explic! :)
Intr-un recipient prevazut cu pulverizator (cum sunt sticlele  cu solutie de spalat geamuri), se pune apa, de preferat calduta, in care se adauga cateva picaturi de uleiuri desfundatoare de nas, si ... se fasaie abundent pe toti peretii :)
Abundent inseamna minim 1L pe peretii/draperiile/caloriferul unei camere de 12mp. In timp evident, nu toata odata, ca nu vrem sa spalam peretii, doar sa pulverizam treptat, dand timp sa se evapore, intre aplicatii, cam 1L pe ora.

Nu va speriata ca peretii arata ca dupa razboi pana se zvanta!
Efectul este garantat, si se simte imediat cum deschizi usa camerei, este un aer atat de racoritor ... de parca ai fi in padure, dupa ploaie. Se doarme incredibil de bine, testat :)
Pana sa descoperim treaba asta, aveam parte de multe nopti nedormite din cauza de copii care tuseau f mult noaptea, sau se inecau cu mocozitatile pe care nu le puteau elimina, si plangeau mult.

Peretii nostri au var pe ei, nu stiu daca asta e un plus sau un minus, tind sa cred ca e un plus. Aveti grija si studiati daca se preteaza chestia asta si la peretii vostri!
Daca nu, atunci aceeasi oala mare, care s-ar si putut folosi in cort, dusa in camera copiiilor, cu apa clocotita, de mai mute ori (adica reincalzita), pe parcursul zilei/noptii.

Eu am si hidrometru langa termometrul din camera lor.
Dinacesta

Umiditatea obisnuita, la noi in casa, este in jur de 40%, treaba asta cu umidificarea, atinge cotele optime, dupa ce creste la peste 60%, chiar spre 70%. Ceea ce se intampla, de regula, dupa vreo doi litri de lichid, evaporat in camera, in decurs de doua-trei ceasuri. In cort, tind sa cred ca fenomenul asta se intampla in ... 10 min :) de aici preferinta, si recomandarea mea, pt aceasta metoda.

Cel mai mic si simplu cort, este pana in 30 de lei, sau puteti improviza orice vi se pare potrivit scopului. Merge si cu o umbrela mare, bine fixata, si eventual cu un cearceaf aruncat peste ea, voi dedesupt.
Oala, apa si sarea ... sunt neglijabile ca si costuri :)

Solutiile de inhalat sunt numeroase.
Cand era Matei mic-mic, sub 1 an, deci nu aveam voie cu Vaporub si dinastea, gasisem o crema care imi placuse mult, Pulmex Baby.

Ca uleiuri volatile, special create, este Inhalantul de la Fares (sticluta la 10ml, "Ulei pt aromoterapie, Hapciu, raceala si gripa", in partea de jos a paginii, punctul 2c) sau mai clar prezentata, aici. Este suficient pt doua-trei zile de "tratament" intens. Era 4lei, iarna trecuta, ne placea f mult dar nu l-am mai gasit prin oras pe nicaieri. Cand am mers prin alte orase, am uitat de el, nu prea frecventam farmaciile :)
Mai este tot Inhalant, de la Biofarm. Era 6 lei, ieri am cumparat cu 10, cam nesimtit.
Uleiuri de menta, eucalipt sau orice aroma "desfundatoare" va place, cele de la Solaris Plant sunt 5-10 lei.
Si preferatul meu, uleiul de arbore de ceai (Ti Tree[nu stiu de ce apare si scris asa]!, de la Fares, Tea Tree sau orice gasiti). 12 lei am dat eu pe el zilele trecut, din nou cam nesimtit, parerea mea! Dar il voi folosi si in alte scopuri, decat cele de inhalat, ca si conservant la crema de galbenele, in primul rand, poate si la extractul de castravete.

Au crescut cam mult preturile fata de iarna trecuta. Peste vara nu am avut nevoie de ele deci socul a fost cu atat mai mare.
Valorile nu sunt mari, per produs, dar cresterea procentuala este destul de mare, peste 30%. Daca mai adaugi diverse siropuri, de la Plafar, ori macerate la rece, sucuri de diverse plante, ori zemuri pt masat, suma cheltuita este destul de mare. Din fericire, eu fac in casa tot felul, de la sirop de brad, afine si catina conservate in miere, pana la cules diverse plante medicinale sau aromatice.

Oricum ar fi, prefer sa dau banii pe astea, sunt mult mai putini, chiar si asa, decat medicamentele de la farmacie. In cel mai rau caz nu ii ajuta cu nimic (in sensul ca se repara singuri in timpul respectiv) dar nu le dauneaza, pe termen mediu si lung.
Din experienta, i-a ajutat enorm, si ele in sine, dar lipsa medicamentelor cu siguranta. Se repara mult mai repede, episoadele sunt cu mult mai usoare, si mai rare. Neinvaziv propun!

Alte "babisme" ...
Chiar acum, Matei este cu sare calda la gat.
Se pune, la incalzit, intr-un ibric uscat, sare de granulatie mai mare (eu am recristalizata, de la Salina Ocnele Mari) ca sa nu va umpleti apoi de particole minuscule de sare.
Se varsa sarea intr-un ciorapel sau saculet, se leaga acesta cu o sfoara, apoi se mai pune inca intr-unul, sa fie mai multe straturi, tot pt particolele mici-mici.
Acest saculet, care nu trebuie sa fie indesat, ci dimpotriva, destul de "lesinat", se pune la gatul copilului si se fixeaza cu un fular, esarfa sau orice carpa subtire, totul trebuie sa fie cat mai lejer, sa nu incomodeze. Obligatoriu tineti 10-15 sec, compresa pe gatul propriu, pt a testa temperatura, nu vrem sa ardem copiii!

In saculet se poate pune si malai, in loc de sare, sau orice va vine in minte, care are proprietatea de a tine caldura, un timp mai indelungat in particolele sale, pentru a sta cat mai mul timp pe gatul copilului. Sarea si malaiul au si proprietati benefice, pe langa faptul de a retine caldura, de aceea se recomanda inlocuirea continutului, la anumite intervale. Eu mai fac mamliga, si stau cu nasul deasupra oalei, sa inhalez, atunci cand am probleme cu sinusurile :)

Tot pe ideea de sare, dar nu la gat, ci ca "purificator" al aerului, mai este un aparatel, de productie romaneasca, Salin S2 se cheama. Aparatel pe care il posed si eu, dar nu l-am folosit f mult. Mi-a reamintit de el Alexandra, si l-am scos de la naftalina. Dupa ce ii cumpar si un alimentator adecvat, o sa-l pun in folosinta, nu strica. Am o banuiala ca nu ne vor ocoli virozele nici iarna asta.

In rest ... avem mierea proprie, pe care o folosesc aproape exclusiv ca si indulcitor, si capaceala.
Consumam multe legume si fructe "ale noastre", siropuri facute la rece din catina si afine, limonada e bautura noastra preferata (mai nou le fac "limonada" doar cu catina blenduita, si stoarsa, amestecata cu miere, diluata evident).
Ceaiuri aproape zilnic, in anotimpul rece, stat cat de mult afara, imbracati adecvat, indiferent de conditiile meteo, si pastrat o temperatura decenta in casa. Prin decenta vreau sa spun ca nu "clocitoare", adica sub 25, de preferat 22-23, cu aerisit zilnic obligatoriu, minim jumatate de ora.
Cu cat e mai cald, cu atat e mai prielnic pt goange, noi nu vrem dinastea. Sunt destule la gradinita, acolo este crescatorie. Bine, si oameni tampiti! Nu pot sa inteleg cu iti poti lasa la gradinita, copilul imbracat cu strampi, maieu, tricou, bluza si pantalon de trening, si papuci-botosei, in conditiile in care sunt peste 25 de grade, iar ei oricum se agita mult si transpira. Eventual iti mai si atrag atentia, binevoitor, ca ai tai sunt in tricou si pot sa "raceasca"!

Si gata! V-am facut capul patrat destul :) Cred ca as fi putut spune in doar cateva fraze tot ce am insirat aici, nu stiu de ce m-am lungit atat! am vrut sa fie cat se poate de clar si argumentat :)

Treaba cu "cortul" am prins-o in zbor, de la Cristela Georgescu. Nu reusesc sa gasesc acum link-ul, si procedura a fost facuta dupa cum mi-a ramas mie in cap, acum cateva luni, insa mi s-a parut o idee f buna si am adaptat-o la contextul nostru.

Multa sanatate va doresc si ... sa fiti deschisi la minte! Judecati cu capul propriu, nu va lasati manipulati si nu ridicati spranceana cand auziti de metode mai altfel, poate ca nu sunt neaparat de ignorat.

10 comentarii:

  1. buna treaba , vin si eu , am nevoie :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai! Dar trebuie sa-mi dai dimensiuni, sa stiu daca incapem, sau scot cortul mai mare :D

      Ștergere
  2. ai fost vraci sef. :)) Sper sa scapati repede de muci si sa ne vedem cu bine w/e viitor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu pot decat sa intaresc cele spuse cu parerea (personala, dar testata pe proprii copii) ca antibioticele,chiar presupunand ca fac ceva pentru scurtarea duratei gripelor/virozelor comune, garanteaza ca episoadele ulterioare vor fi mai grave. Noi am ajuns pana la diagnostic si prescris tratament de astm (de catre mai multi medici), ca totul sa se rezolve fara tratament dupa ce am renuntat la otravurile din farmacii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am vrut sa fiu atat de dura si categorica ... in exprimare :)

      Ștergere
  4. :) Ești o resursă de fun și idei bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte buna ideea cu cortul. Noi mai punem uleiuri esentiale si sare in cada. Baia copiilor dureaza de obicei 30 min, penrtu ca le place balaceala iar noi avem grija ca apa sa ramana calda. Ideea cu stropitul peretilor este fantastica si clar o voi incerca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai nou punem tarate in cada :(vezi postarea cu tarate de grau) :) dar e pt alta Marie cu alta palarie :) Dar si treaba cu inhalatiile cu sare, in cort, e cam tot p'acolo :)
      Ai grija cu stropitul peretilor (si in functie de ce material ai pe pereti, sa nu inhalati prostii in loc de treburi bune) pt ca in perioada asta cam este deja destula umiditate in atmosfera, de la ploi. Am inteles ca ar fi si cazuri in care nu ar reactiona bine la prea multa umiditate.
      Multa sanatate Andra!

      Ștergere