duminică, 14 octombrie 2012

Creierul mare si creierul mic!

Eram cu Matei in curte. El, cu o matura, cu coada lunga, in mana.
Statea sprijinit de ceva si se atingea, usor, cu coada maturii in cap (nu se "lovea", doar s-a atins, usor, de cateva ori, cugeta!).
La un moment dat spune:
"-Aici e cleielul mae, aici e cleielul mic!"
:)


Se pare ca Encilopediile Larousse de la Rao, au succes, chiar si la 3 ani!
Si eu care credeam ca el e doar de "umplutura", acolo in pat, cand ii citim domnisoarei diverse! :)

De cateva saptamani, am inceput sa iau de la Bilblioteca, una-doua enciclopedii micute. Sunt pentru copii, desi potrivite mai de la 7 ani in sus, frumos cartonate, format A5, numai bune de rasfoit seara la culcare.
De regula le mai "traduc" eu, uneori mai sar anumite paragrafe (cum a fost cel despre sexualitate :D), sau discutam termeni si notiuni, petrecem si jumatate de ora la cate o pagina :) Ne legam de notiuni deja cunoscute, invatam termeni noi (da, si eu!), ne distram si mai ales comunicam. Acestea, evident printre carti poate ceva mai adecvate varstei lor :)
 Nu vreau sa fac genii din ei, dar fatza de povestile cu Feti-Frumosi si Zane, sau si mai tembele de atat, care predomine pe la biblioteca, la categoria lor de varsta, asta mi s-a parut o optiune f buna. Nu-s nici prea-prea, nici foarte-foarte, am zis sa incerc. sa vad daca au succes.

Pana acum am citit, din colectia "Prima mea Enciclopedie" "Universul" si "Corpul omenesc" (de unde si replica monumentala si extrem de surprinzatoare, a lui Matei), ambele dintr-o editie mai veche. Acum am luat "Dinozaurii" si "Cum este vremea". Le plac foarte tare.

Deci cititul nu dauneaza, la nici o varsta, dimpotriva! :)

4 comentarii:

  1. Nu stiu pentru cati ani sunt enciclopediile astea, dar eu sigur invat multe din ele. Iar pentru copii... nu trebuie sa stie tot ce scrie acolo, daca le raman cateva idei e destul ca sa aiba de ce agata cunostintele viitoare cand o sa vina. Mi se pare important ca aceste cateva idei sa fie corecte, nu pocite de tot felul de printese si personaje din desene "sa descoperim jungla cu tiglisolu' nu-stiu care si de-astea". Daca tratam copiii ca pe oligofreni, asa o sa ajunga... parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yap, trebuie sa le formam creierul ca un burete, sa stie sa invete si mai ales sa creeze conexiuni si sa aplice!

      Ștergere
  2. Eu am primit de la taica-meu un "Atlas Zoologic" inainte de a fi de varsta scolara. Citeam in schimb foarte bine la varsta aia, si 90% din cunostintele de zoologie pe care le am (nu academice, dar suficient de vaste) sunt bazate pe cartzulia aia pe care am tocit-o de citit si ras-citit. Au urmat in ordine in fiecare an cate un atlas nou (botanic, geografic si-asa mai departe), punctate cu alte carti (bine, beletristica primeam cat incape, in masura posibilitatilor), dar am fost intotdeauna fascinata de tot ce inseamna genul enciclopedic. Si fiu-meu mai nou vad ca primeste pe langa cartile "fiction" si carti de genul asta, in fecare saptamana de la biblioteca, si e fascinant sa vezi cate invata de acolo, pentru ca-i place si nu-l obliga cineva. Deci da. Cu toate astea nu pot sa nu recunosc ca m-a dat Matei pe spate cu remarca lui, e foarte precoce :-)))
    Pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt destul de sigura ca si Matei va citi foarte cursiv, pana sa intre la scoala, posibil si dra, fara ca noi sa insistam f mult pe asta :)
      Mai ... tatal tau a fost mare om, asta mi-e foarte clar, si bine a facut ca te-a stimulat! :)
      Bine ai revenit, si asteptam, cu nerabdare, vesti despre casuta! :)

      Ștergere