joi, 4 august 2016

Mierea poliflora 2016

Persoane care au luat miere de la noi in anii trecuti ma tot intreaba daca mai am. Anul trecut nu am dat aproape deloc, pentru ca a fost foarte putina si am preferat sa o pastram pentru uzul propriu.
Anul acesta a fost extrem de ploioasa primavara si salcamul si teiul nu au mirosit aproape deloc in zona, a fost bine spalate de ploi, sau grindina. Majoritatea plantelor din curte au frunzele ciuruite iar fructele... langa unele imi venea sa plang. De extras miere nici vorba, nu am vrut sa le privam de putinul surplus ce il stransesera, pentru ca nu stiam cum vor deurge conditiile meteo mai departe.  Deci bine a fost ca am mai pastrat miere de anii trecuti, am avut cu ce suplimenta hrana albinelor cand a fost nevoie, pentru a stimula productia de puiet.

Singura miere de salcam, disponibila, este de anul trecut, sunt cateva kilograme, galbui-transparenta si groasa, nu mai este fluida dar nici complet intarita. Este ideala din punctul meu de vedere, consistenta mea preferata, sa o poti turna pe paine dar sa nu curga (atat de repede). Inca suav aromata si nu atat de dulce ca altele.
Cu mierea proaspata este alta poveste. Ne-a facut socrul surpriza cu o miere poliflora minunata. Inca este in deplasare, pe undeva pe langa Caracal, sa prinda ultima tura de floarea-soarelui.

Miere poliflora 2016
A adus acum doua-trei saptamani cateva bidonase cu o miere de culoare destul de inchisa, galben-roscat, care te lua de nas si te ducea numai in visuri despre campii proaspat inflorite, atunci cand deschideai capacul. Extrem de dulce si aromata.

Am tras-o in recipiente mai mici cat de repede s-a putut, stiind ca se cristalizeaza foarte repede fiind predominand de floarea-soarelui. Surpriza si mai mare a fost sa o descoperim zilele acestea inca destul de fluida, in parte datorita temperaturilor ridicate dar explicatia expertului a fost faptul ca nu a extras in primavara deloc miere, iar in cea de acum, din nectar de flori de camp si floarea-soarelui, este amestecata si din ce produsesera albinele la sfarsitul primaverii, din salcam si tei.



Acum vad, culoarea nu este chiar atat de inchisa cum a redat-o aparatul meu foto, pozele au fost facute in garaj, unde am desfasurat operatiunea, la racoare si adapost de alte gaze care ar fi sarit pe noi daca ar fi simtit aroma mierii :)
Mi-am propus sa mai fac ceva poze afara, cand o transportam spre beci, locul ei de pastrare, insa am uitat :)

Eu am, pe blat in bucatarie, cred ca 6-7 recipiente cu miere, din diversi ani, diverse consistente si gusturi, unele mai pline, altele mai pe terminate, fiecare se serveste cu ce-i place :)
Spre exemplu:

In anotimpul rece, cand bem multe ceaiuri, si nu numai, folosesc mierea de salcam sau din mierea cea mai proaspata, cat mai lichida, care se dizolva mai repede in ceaiul temperat, nu fierbinte. Vara, pentru limonada, la fel. Sau cand le mai fac copiiilor miere amestecata cu lamaie si diverse seminte, ajuta faptul ca mierea este mai lichida. Ori cand mai combin eu catina sau afine sau alte fructe uscate sau proaspete, pentru consum imediat sau pentru pastrare. Aceste tipuri de miere le tin de regula in sticlute de jumatate de litru, se pot manipula usor de manute mai mici, cu risc minim de insirat pe toata masa sau pe toate hainele.

 Am mai descoperit si o sticla de salcam din 2013, ceva mai rosiatica, probabil amestec cu flori de coarne si paducel sau altele de camp ce apar anterior salcamului, si sticle cu salcam de anul trecut:
Miere salcam 2013 si 2015
Mai am borcanul cu faguri sau capaceala pe care o folosim cand ne doare gatul, luam cate o lingurita si mestecam la ea pana ne plictisim. Alaturi de siropul de brad si ceaiul/maceratul de ghimbir ne sunt de real ajutor in viroze respiratorii, ca si altele, detaliate acum ceva vreme.

Si borcanele cu miere super-cremoasa de rapita sau tei(de trei ani nu s-au mai produs din acestea) sunt foarte vanate, mierea se face ca o untura fina cand se cristalizeaza. Mierea floarea-soarelui se cristalizeaza in granule mai mari si este si mai greu de infipt lingura in ea, dar este mai dulce decat celelalte deci se foloseste la preparate care se vor mai dulci sau la care suntem cu mai multa rabdare pe stoc si nu ne streseaza putin asteptarea, sa se dizolve.
Exemplu de miere de floarea-soarelui de anul trecut. Cea din borcan este cremoasa inca desi cu cristale ce se simt dar se dizolva foarte repede in gura, in sticle s-a cristalizat in mod diferit, este mai rigida, stiu bine, pentru ca m-am chinuit ceva sa o inmoi, acum cateva zile cand am pus la mied :)
Miere floarea-soarelui 2015
 A, sotul a pus si anul acesta o damigeana cu mied, poate il conving sa scrie reteta, ca tare bun a iesit anul trecut :) Contine miere din abundenta, ca avem, apa de izvor, ca avem, si ceva fructe dulci, adunate de prin gradina, storcosite bine, sa-si lase aroma.

Mai nou am experimentat si kombucha cu miere in loc de zahar, dar sunt retinuta in a ma lauda, ca se pare ca am luat-o cam dupa ureche si nu stiu ce o sa iasa :) Ma pun pe documentat si revin, ar fi o lovitura daca mi-ar iesi smecheria.

Si Bunica a pus o tura proaspata de otet de mere (cu merele varatice care au inceput sa cada din pom) cu miere. Avem deja de anii trecuti, tras frumos la sticle, cu tot dichisul, se face din ce in ce mai bun cu vremea, eu il folosesc la atat de multe ca-l consider, si pe el, deja medicament :)

Probabil o sa-mi mai amintesc multe chestii legate de miere, dar m-am lungit destul, si ma asteapta niste conserve, ca muncim si anul asta, doar nu o sa ramanem peste iarna cu camara goala :)

Si nu, nu mancam doar miere toata ziua :) Nici nu suntem obsedati de "mancare sanatoasa", doar ca incercam sa le echilibram pe toate si sa profitam cat mai mult de ceea ce putem face cu mainile noastre!

4 comentarii:

  1. ce interesant, nu stiam de mied...sau cred ca am auzit odata de mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa va "revad" doamna! :) As fi ipocrita sa spun ca scriam doar pentru mine si sufletul meu, ma bucur ca ma mai citesc si altii, si mai ales ca se si exprima! :)

      Ștergere
  2. Buna Andreea,
    deci aveti miere de vanzare?
    Daca are cumnata in Bucuresti te rog sa-mi mai dai o data numarul de telefon sau adresa de mail (nu mai stiu cum a fost; am luat acum cativa ani cateva borcane)

    Multumesc.

    Victor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Victor!
      Ne auzim pe mail, nu pot sa fac publice asemenea informatii personale :)
      UnGraunteDeNisip@gmail.com

      Mai am putina miere de salcam, din 2015, si floarea-soarelui de anul acesta. Cumnata vine in vizita de Sarbatori, are si ea ceva borcane, dar mai bine imi spui exact ce/cat vrei si trimit eu, prin ea, de aici!

      Ștergere