joi, 20 decembrie 2012

Scrisoare catre "Mos" - partea a II-a

Despre copiii, care i-au scris Mosului, v-am povestit acum ceva zile. V-am spus ca o sa-i scriu si eu ... Secretarei Mosului, care, parerea mea: face cat 10 Mosi, la un loc :)
Da stiu, sunt deja pe net, o multime de variante de scrisori, cu grafica din ce in ce mai impresionanta. Nu zic ca nu mi-au luat si mie ochii, dar, ca la toate celelalate aspecte, nu pun neaparat pret pe estetica, ci pe substanta, iar la asta, nu am nici un dubiu, am nimerit persoana potrivita! :)

M-am gadit apoi, ca as vrea ca, ceea ce am "complotat", sa nu se piarda, si chiar ar fi un bun up-date la "cum mai sunt copiii" in aceasta iarna, ce se prevede apocaliptica, doar numai maine ce nu-i poimaine :)

Chiar, eu nu ma uit la TV, sa-mi spuneti si mie cat de isterica e lumea! :) Ca oameni isteti, care sa se teama de 21.12.12 n-am prea vazut. Iar soacra mea, care s-a plimbat prin Peru in primavara asta (si-a indeplinit un vis pe care il avea dintotdeauna), spune ca nu se va intampla nimic, sau nu neaparat pe plan global.

Deci revenim! Ce i-am povestit eu Mosului, cam aiurit si in graba, despre copii, acum vreo doua sapt, suna cam asa ...


"Draga Mosule,


Despre copii, atitudinea mea si a lor, despre Mos, si despre scrisorile lor, am scris chiar ieri, pe blog. 
Poti sari la ultima parte, cea cu scrisorile lor, pt Mos! :)

Este prima data cand particip la treaba asta, asa ca ... am emotii :)
Cate ceva despre ei:

Luana (5 ani, foarte mandra de varsta ei):
Este cuminte, ascultatoare si mai ales simpatica. Mai are crize de isterie, zgomotoase, dar mereu isi cere scuze dupa :) Si chiar invata chestii, de fiecare data.
Este foarte descurcareata si inteligenta, pentru ca petrecem mult timp de calitate cu ei, vorbim mult, explicam, ii scoatem afara, le citim in fiecare seara.
Ii place mult la gradinita cea noua, desi suspina adesea si dupa vechii colegi (cred ca s-ar bucura daca ar afla ca Mosul a trecut si pe la D, N si M(fosti colegi), si toti sunt ok, si ii transmit salutari) si dupa Doamna C.
Doamna L (educatoare din prezent) este foarte mandra de ea, spune ca este foarte isteata, cuminte. 
La Serbare va avea rolul foarte important de prezentatoare (de care a fost cam bosumflata la inceput :) )  si costum de Tinkerbell (sper sa iasa frumos rochita!)
Cu fratiorul (3 ani) se impaca ... in general bine :) Se iubesc foarte tare dar se ciondanesc mult. Merg la aceeasi gradinita si sunt usa in usa .
Ii place dansul si engleza, si toata gradinita in mare. Cred ca or sa faca foarte frumos la serbare.
De suparat ... nu ne supara foarte tare, este putin mofturoasa si sclifosita, mai ales la mancare, sau la ales haine. Se bosumfla des, dar se duce la ea in camera sa se gandeasca si ii trece repede :) Este foarte entuziasmata de orice activitate noua dar isi pierde foarte repede interesul.
Se plange des, si spune ca nu poate face tot felul de lucruri, dar o incurajam mult, ii spunem ca este foarte puternica si-i trebuie doar antrenament. Cand o laudam, punem accent mai mult pe calitatile inderioare (desteptaciune, curaj, persuasiune) decat pe "ce frumoasa esti!".
Ii plac papusile si rozul (spre disperarea noastra), dar si catzaratul in copaci si tot felul de alte jocuri, mai "destepte", si miscarea.
Au biciclete amandoi, la care se descurca foarte bine. Mergem zilnic cu ele la gradinita si cam ... oriunde :)  
De lucrat, pt anul viitor ... la partea cu mancatul, sincer, restul vine de la sine, si se descurca foarte bine.

Legat de Mos ... problema cea mai mare este faptul ca anul acesta tine mortis sa-l surprinda in flagrant, cand vine la noi, sa ne puna cadourile sub brad :) Anul trecut l-am pazit la usa si netrebnicul a "intrat" pe geam, si a fugit inainte de a ne lamuri noi! Presupun ca va fi partial satisfacut de toti mosii pe care ii va vedea pana in seara de Craciun(prin oras si pe la serbari), dar stie ca ei nu sunt cei adevarati, doar oameni carora le place de Mos, si se imbraca la fel ca el. Dar "cel adevarat" este cel ce ne lasa daruri sub brad, si pe acela ar vrea sa il surprinda. Deci daca i-ai explica tu, draga Mosule, de ce nu poti ... sta la vizionat, in seara de Craciun, as fi foarte recunoscatoare :)

Si apoi am mai bazait Mosul cu inca o completare :)

Mosule drag,

am o completare foarte importanta, doar daca se poate, daca uiti, o sa "pun de la mine" :)
Te rog mult, sa-i spui Tu, Luanei, ca are niste urechi foarte frumoase! Da ... urechi, frumoase :)
Nu stiu din ce motiv, ca nu am putut scoate de la ea, considera ca nu are urechile frumoase, si de aceea vrea tot timpul sa stea cu parul peste urechi, sa nu i se vada. Cand ii prind parul cu agrafe, isi trage de suvite, astfel incat sa se acopere, macar partial urechile. 
De prins codite, cordeluta sau impletit, nici nu poate fi vorba. Abia isi prinde agrafe atunci cand sta la masa, sau se spala, pentru ca o bazai eu. Are parul, pana la barbie, in fatza, exact de lungimea care trebuie, incat sa-i intre in gura, la fiecare gest :)

Aceasta scrisoare este cat se poate de serioasa, dar este si menita sa aduca macar un zambet vag pe buze :)


Matei (3 ani)
Este foarte inteligent si lipicios, dar si foarte-foarte capos.
Lasa chestii imprastiate, dar ne si ajuta la curatenie. Ii place, in mod deosebit, sa dea cu aspiratorul :)
Doarme in pat, gramada, peste surioara lui :) Adorm impreuna seara, la citit, si deja mi-e greu sa-l mai transfer in patul lui, dar par sa se inteleaga.
Isi iubeste sora foarte mult, dar o si tachineaza o gramada. Se joaca impreuna cu orele, 60% din timp isi disputa diverse, dar este constructiv, in mare.
Este mare fan masinute, orice cu roti, in special bicicleta lui fara pedale, de care nu se desparte niciodata, cand iesim in oras. 
Nu asculta intotdeauna. Cand are el planul lui, poti sa-l tai in mici bucatele ca nu-l dovedesti, tot ca el face. Asta e bine, pt viitor, dar acum ne cam termina, mai ales cand ai nevoie sa asculte instant, un ordin direct, de genul "Opreste-te!" ("nu iesii in strada cu bicicleta, ca te calca masina").
Este un "mic buldozer", si fizic (desi nu este gras) si psihic. Nimic nu-i sta in cale :)
Nu vrea sa performeze poezia, la serbare! Eu nu am insistat, am zis sa nu-l forteze dar sa procedeze cum crede, Doamna.
Ii place, in schimb, la gradinita. Pictatul este activitatea lui preferata. Are o Doamna (domnisoara defapt) foarte draguta, care il apreciaza mult. 
Stie multe cuvinte in engleza, recunoaste majoritatea cifrelor si multe litere, este foarte tipicar. Cand are el chef, vorbeste o gramada, tot felul de filosofii, de ramanem in coada. Cand nu are chef, sau se intimideaza, nu poti sa scoti nimic de la el.
Ii place sa-i citim, uneori isi "citeste" si singur, reproducand pasaje intregi, sau informatii pe care nu aveam idee ca le-a inteles sau memorat.
Ii place sa iesim la plimbare, oriunde, oricand, atat timp cat ii raspundem la toate intrebarile pe care ni le pune pe parcurs. Cand ajungem in zona casei, mai mereu intreaba "da' de ce mergem acasa?" :) 
Ii place sa se joace pe calculator, dar le alegem, in special, joculete educative, cu litere/cifre/construit. Mereu e cu scandal cand spunem ca e gata. Calculatorul se intampla cam o ora, la dppua-trei zile, poate si mai rar. In unele zile mai fug jos, la Buni, la desene (noi nu avem TV), dar si acolo, e tot cu portia, preferam sa nu-i lasam sa lancezeasca, cu ochii pironiti in diverse monitoare.
Ne-am bucura sa fie ceva mai docil, dar face parte din farmecul lui de "titirez".

Toti din casa (Buni, Mosu, Bunica si Bunelul) suntem foarte mandrii de ei, si-i iubim foarte mult.

Cam gata! Sigur o sa-mi mai amintesc un milion de lucruri, pe care as fi putut sa le mai scriu, despre fiecare, dar cred ca oricum ti-am facut capul calendar :) Nu stiu cat iti foloseste, din toata polologhia mea, abia astept sa vad ce iese!

Apreciem stelute, sclipiciuri, si orice nazbatii vrei tu sa pui/scri in scrisori, feel free! :)
"

Scrisorile au venit ieri, si Secretara Mosului spune ca pot sa le si dau deja, sa nu astept pana pe 25 (si mai spune o multime de alte lucruri, de maxim bun-simt), ceea ce ma bucura, pt ca si eu mor de nerabdare sa vad ce a mestesugit inauntru :)

Nu am dubiu cum ca nu o sa le placa, chiar planuiam sa le desfac si sa le citesc eu inainte, ca astfel sa-mi pot stapani lacrimile, cand le voi citi lor, lacrimi care sigur or sa apara, la momentul primei citiri.

Ti-am spus cat de mult apreciez ce ai facut, draga Secretara? Cred ca ti-am spus, dar nu ma doare gura/mana sa-ti mai spun incaodata, si inmulteste tu asta cu 100, te rog!

Deasemenea multumiri imense si minunatei familii, care te-a sustinut si ajutat in demersul acesta! Eu nu cred ca as fi fost in stare sa fac ceva de o asemenea amploare, pe langa toate celelalte treburi cotidiene ...

Sa-ti traiasca Zanele (cred ca o asteptam si pe Irina, ca ajutor de Secretara, de anul viitor!) si Printul, si tu sa fi sanatoasa si voioasa, caci mare bucurie ne-ai facut! Ma rog, mie deocamdata, ca restul nu stiu nimic :D

Si am vrut sa scriu toate astea inainte de a desface scrisorile :)

Revin cu impresii despre Scrisori, si despre Serbari!

La Matei s-a savarsit. A fost mutulica, asa cum ma asteptam, cam spre panicat si trist (nu l-am fortat, cu nimic, nici un milimetru), la inceput, dar s-a inveselit pe parcurs, iar cand a venit Mosul, deja era in delir :) Sper sa am timp sa mai spun pe larg!

Dra Lu ... o sa fie o zi tare plina azi, povestim curand! :)

Nu stiu cum sa modific varza ce se facu, de la copy-paste (fundalul alb), deci va rog sa fiti ingaduitori, si sa-mi acceptati scuzele!

5 comentarii:

  1. Ideea de a scrie pentru copii mi se pare excelenta. Baiatul meu spune ca este internetul plin de asa ceva. Ma bucur ca ti-ai oprit la secretara cu atatea recomandari. Uite, o astfel de munca mi-ar placea si mie sa am. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cat de plin este internetul, n-am cercetat, dar banuiesc. Eu eram chitita pe Ada de anul trecut, cand am considerat ca totusi sunt cam mici ai mei, si n-ar pricepe. Ea scrie minunat, si pe net si prin ce a publicat, pt copii, nu am avut nici un dubiu, am mers la sigur, si nu m-a dezamagit deloc :)
      Tu deja scri grozav, mi-e teama ca daca ar deveni "munca", ar putea sa iti scada din calitate :)

      Ștergere
    2. :)) Multumesc mult.
      Ceva de munca tot trebuie sa imi caut, pentru ca este foarte greu cu un singur salariu. De exemplu, mi-ar fi placut mult sa pot contribui, alaturi de Mos Craciun, la cadourile pentru Luana si Matei, ca o intoarcere a gestului tau. Din pacate, nu imi permit si asta ma face sa ma simt prost. :(

      Ștergere
    3. Lasa tu, ca gestu meu nu cauta recompense! :) Si daca mai spui ca te simti prost ... o sa cer bicicleta inapoi :))

      Uite, daca vrei, o sa arvunesc, de pe acum, o noua scrisoare "de la Mos", pt ca, evident, scrisoarea primita de Luana, a nascut multe alte intrebari :) I-am spus sa-l mai lase pe Mos sa respire o vreme, ca acum e ocupat cu Craciunul, dar dupa, o sa-i mai scriem, si speram sa aibe timp sa ne raspunda :) Merge asa? :)

      Ștergere
  2. Merge, cum sa nu. :))
    Andreea, sa aveti un Craciun minunat, plin de veselie, imbelsugat, asa cum meritati!

    RăspundețiȘtergere