vineri, 4 aprilie 2014

Albine ... mic tratat despre alimentatie

Desi cel mai mult traiesc in globul meu de cristal, super-optimist si ZEN (atat cat ma lasa traiul in "civilizatie"), ma poticnesc adesea de realitatile crude ale mediului inconjurator.
Si pt ca sa fiu masochista complet, unul din site-urile la care sunt abonata, de cativa ani, este Avaaz, de unde primesc, saptamanal, newsletter despre tot felul de atrocitati de prin lume sau chiar din RO. Uneori mai sunt si chestii de genul "ieeee, am reusit sa ... ", dar de cele mai multe ori sunt semnale de alarma despre treburi grele ce se intampla in lume.

Saptamana aceasta vad ca incep sa se organizeze, din nou, pe problema albinelor si a extinctiei lor in masa, ca urmare a folosirii pesticidelor din ce in ce mai periculoase si pe scara tot mai larga. Si treaba nu e ca produc eu miere si ca poate nu o sa mai fie la fel de multa sau buna, ori ca dispar niste gaze pe care unii le vad doar ca sursa de spaima, de intepaturi, problema este inimaginabil de grava. Daca nu mai sunt albine, nu mai este polenizare naturala, iar polenizarea "nenaturala" este al naibii de dificila si putin eficienta, pe scara globala.

Asta asa, ca sa vorbim doar de efectul pesticidelor asupra albinelor, ca ingurgitam si noi aceleasi produse stropite ... nici nu mai vreau sa incep discutia. Chiar, gasisem pe un site un tabel cu valorile nutritive ale diverselor alimente, comparatii pe niste zeci de ani, si cum au tot scazut ele, valorile nutritionale, probabil datorita "modernizarii" agriculturii. Nu vreti sa stiti!

Asa ... revenim la albine, si la faptul ca acum cateva sapt, cand abia iesea coltul ierbii, ne-a luat Mosul-stuparul la o plimbare pe vai si dealuri, pe unde el mai fusese, cu piciorul, in cautare de locuri pasnice si cat mai ferite, cu padure si vegetatie cat mai variata, unde sa-si duca albinutele lui, la rasfat, pe primavara-vara.






Noi, in comoditatea noastra, am cam comentat, ca ce asa departe si izolat, prin niste livezi de pruni si meri parasite!
Ne-a luat tata-socru domol si ne-a explicat, in timp ce urmaream copiii alergand, prin soarele crud, dupa fluturi proaspeti, cum ca acolo e bine, ca livezile inseamna multa floare (polen, nectar) si faptul ca-s parasite inseamna ca nu mai trece nimeni sa le stropeasca, a verificat el ca pe o raza de 2-3 km, cat zboara albinele dupa polen, era destul de sigur.
Aveau si parau in apropiere (apa e f importanta, si cand e seceta sufera daca nu au surplus in zona), drumul destul de departe, nici prea multe gospodarii nu erau.

Mosul insa vroia sa se asigure ca nu il vom lasa prada uitarii daca se duce cu albinutele acolo, caci trebuie sa stea cam pe langa ele daca le duce in pastoral.
L-am asigurat ca nu se pune problema de "oblivion" :) si ca apreciem f tare intelepciunea si dorinta lui de a ne pune pe masa o miere cat mai sigura. De atunci am inceput sa cuget mai adanc la problema de la care pornisem la inceputul articolului, si anume cat de mult ne afecteaza anumite aspecte ale vietii, asupra carora nu prea avem control. Adica noi am zice ca suntem printre cei mai sanatosi oameni din mediul urban, stam si la oras (relativ putin poluat) dar avem si o gradina generoasa, destul de retrasa de la trafic, avem livada in apropierea orasului, de unde avem mere toata iarna, conserve facute inca in stilul traditional, de soacra, din materie prima de incredere, apa din fantana de mare adancime, sapata de noi :D de cumparat evident cumparam dar cu atentie si cat se poate din surse de incredere, nu neaparat fitzosenii din super-market si cate si mai cate. Si totusi ....

Nu mi se pare ca-s paranoica daca consider ca solul asta se distruge din cauza substantelor pe care noi le consideram "ajutatoare", si ca alimentele devin, pe cat de apetisante ochiului, durabile in timp, in extra-sezon, pe atat de putin folositoare corpului, si de ce nu, putin satisfacatoare pt papilele gustative, caci niciodata o capsuna dinasta babana, de care au inceput deja sa apara pe la piata (in martie!) nu o sa fie la fel de gustoasa si parfumata, precum capsunica mea pricajita, de iunie, din curte, din care se strica jumatate din tufe, dar nici batuta nu le stropesc, cu nimic. Doua daca mananc, dar sa nu fie mutante, nici toxice, am zis!

Iar albinele ce sa mai priceapa, si cum sa-si mai faca treaba, daca noi le tot incurcam?
Nu ca ma bag in teorii conspirationiste, dar daca va ganditi cate reclame incearca sa ne spele pe creier si cati pumni de pastile, vitamine, etc, bagam in noi, pt ca lucram cate 10 ore pe zi, si nu ne mai vede lumina soarelui, sa ne dea sanatate (treaba aia cu vit D, si alte chestii importante pe care le asigura macar jum de ora de soare pe zi, pe cat mai multa piele). De alimentatie nu mai zic, se prefera fast-food-uri si mancare semi-preparata, aruncata si la ceva microunde, sa fie treaba buna, in loc de fructe si legume traditionale, locale, de sezon. Energizante la doze de aluminiu sau pastile colorate, in forme de animalute in loc de un borcan cu miere, care-i sanatate curata, sau polen, pastura, laptisor de matca, si cate si mai cate imi vin acum in minte, numai de albine vorbind.

Am obosit!
Nu fac reclama, poate ceva anti-reclama :) Nu vreau sa vand nimic, nici macar mierea mea pretioasa pe care-mi vine sa o ascund bine intr-un beci sa o am zeci si zeci de ani, ca nu stiu cat o sa mai produca Mosul (stiti ca mierea nu expira niciodata!). Nici acum nu face multa si cata am avut am cam impartit cu prieteni, pe anul trecut suntem cam la blana, sper sa scoata in cateva saptamani, de la pomi fructiferi, pana vine salcamul. Smecheria e ca trebuie sa te chivernisesti, nu sti niciodata cata se va face in anul curent sau urmatorii, daca nu cumva ploua cand e perioada de inflorire la ce plante ii trebuie lui si atunci albinele nu pot aduna polen, deci 0 miere.

Daca voi n-ati obosit inca, va las link-ul la Avaaz, cei care s-au mai luptat pt albine, si acum incearca sa stranga fonduri, sa faca studii obiective, care sa demonstreze ca unele pesticide omoara masiv aceste mici lucratoare, atat de valoroase pt viata si sanatatea umana. Caci studiile facute de diversi "mamuti" producatori de pesticide ... ghici ce concluzii au?!

Nu zic sa donati, doar cand va duceti pe la piata, poate va ganditi mai bine si nu mai alegeti neaparat marul cel mai poleit (ca nu ne cad dintii de la alea mai mici si mai bubate=nestropite, asa de tare), nici rosiile neaparat in perioada noiembrie-mai, nici banane in exces, nici piersici in aprilie, pepeni la inceput de iunie ....
Luati cat mai putine chestii care vi se par dubioase, care n-au ce cauta pe piata in perioada aceea ori arata mult prea umflate/colorate. Capsuna adevarata nu-i cat pumnul meu, va jur, chiar si ridichile mi se par ciudate, atat de mari cat le vad zilele astea. Ma intreb ce vor ajunge corpurile noastre, bagand atatea chestii dubioase in noi?! Repet, nu-s paranoica nici extremista, dar parca prea au luat-o razna!
(Vad ca n-am link, ce mi-au trimis mie este doar pe mail, deci va las toata polologhia)
"
Dragi prieteni, 

Chiar acum, peste tot în lume, miliarde de albine mor.În Europa, populația de albine a scăzut mult sub numărul necesar pentru polenizarea culturilor agricole, iar în California - cel mai mare producător de alimente din SUA - apicultorii pierd 40% dintre stupi în fiecare an. 

Asistăm la un ”holocaust ecologic” care ne pune pe toți în pericol: fără polenizare, cele mai multe plante și o treime din alimentele noastre sunt sortite pieirii. 

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă privind pesticidele care sunt toxice pentru albine și ne avertizează că folosim mult mai multe pesticide decât e nevoie. Dar ca și în cazul giganților petrolieri și a încălzirii globale, marii producători de pesticide ripostează finanțând ”studii științifice” prefabricate care neagă evidențele și oferă politicienilor un pretext pentru a întârzia să ia măsuri. 

Studiile științifice sunt costisitoare. Avaaz este probabil singura platformă din lume care ar putea strânge suficienți bani pentru finanțarea primului studiu de profunzime, pe scară largă și 100% independent pe această temă. Trebuie să dăm o replică rapidă și de necontestat studiilor plătite de industrie. Avem nevoie urgent de acest studiu independent, iar dacă noi nu putem susține această inițiativă, nu e clar cine ar mai putea să o facă. Haideți să acceptăm provocarea și să strângem suficiente fonduri pentru a salva albinele.

Dă click mai jos și contribuie atât cât poți. Vom colecta banii doar dacă vom strânge suma necesară pentru finanțarea unui studiu de amploare: 


DA, GARANTEZ O DONAȚIE DE lei15

DA, GARANTEZ O DONAȚIE DE lei30

DA, GARANTEZ O DONAȚIE DE lei60

DA, GARANTEZ O DONAȚIE DE lei120

Pentru a garanta o sumă diferită de cele afișate, dă click aici.


Suntem în criză de timp. Un nou studiu a dezvăluit adevărul înfricoșător: în mai mult de jumătate din țările europene, nu mai sunt suficiente albine pentru polenizarea culturilor. În Marea Britanie, populația de albine numără doar un sfert din necesarul pentru polenizare, și chiar dacă alte specii de albine le iau locul pentru a umple golul existent, ele riscă să aibă aceeași soartă dacă vom continua să ne îndopăm culturile cu pesticide. 

Lucru care s-ar putea dovedi inutil: în cei 70 de ani care au trecut de la introducerea pesticidelor, am aflat că unele dintre ele fac mai mult rău decât bine culturilor și implicit hrănii noastre,pentru că ucid inamicii naturali ai dăunătorilor. Iar în timp, mulți dăunători devin imuni la pesticide, forțând fermierii să folosească și mai multe substanțe ucigașe - aceștia ajungând deseori să fie intoxicați în urma expunerii. 

De la instituții guvernamentale și până la cercetători, toată lumea e de acord că neonicotinoidele, un tip de pesticide folosite la scară largă, ucid albinele. Dar producătorii-gigant ca Bayer și susținătorii lor contină să lupte împotriva reglementărilor impuse produselor lor, susținându-și cauza cu studii plătite prin care pretind că pot dovedi faptul că pesticidele nu sunt neapărat cauza dispariției albinelor. Iar această strategie funcționează: în Statele Unite, unde mai nou au loc dispute aprinse pentru interzicerea pesticidelor, Guvernul susține că nu există dovezi suficiente pentru justificarea unei interdicții. Dacă vom pierde bătălia în SUA, Europa i-ar putea urma exemplul și ridica interdicția aflată în prezent în rigoare. 

E timpul să punem capăt acestei dispute pentru totdeauna. Dacă suficient de mulți dintre noi vor garanta acum o donație, Avaaz va finanța un un studiu condus de cercetători renumiți, pentru a putea umple golurile existente în studiile pe care le avem la dispoziție. Apoi, alături de apicultori și de alte organizații implicate în această luptă, vom lansa o ofensivă globală pentru salvarea albinelor cu ajutorul unor strategii cum ar fi: 
  • Organizarea unui turneu de mediatizare cu Bernie, albina noastră uriașă, pentru a ne asigura că noul studiu va fi mediatizat de cele mai mari trusturi de media.
  • Vom finanța sondaje de opinie în cele mai importante țări agricole pentru a dovedi lipsa de adevăr a afirmației că fermierii nu pot supraviețui fără substanțele care ucid albinele.
  • Vom face presiune asupra distribuitorilor pentru a scoate aceste pesticide din ofertă.Acest lucru se întâmplă deja în Europa, dar vom convinge supermarketurile și magazinele de profil din toată lumea să facă la fel.
  • Vom lansa o campanie puternică pentru adoptarea unei legi anti-pesticide care se află deja de multă vreme în atenția Congresului american.
  • Îi vom aduce în atenția publicului pe cei care militează pentru pesticidele nocive printr-o campanie de publicitate în presă și panouri stradale.
  • Vom acționa pe cale legală pentru a opri agențiile guvernamentale care au aprobat pesticidele neonicotinoide, în ciuda evidențelor că acestea sunt toxice pentru albine și multe alte creaturi benefice.
Albinele sunt zdrobite de o mașinărie bine unsă, cu resurse masive, care va face orice pentru a se asigura că profiturile producătorilor de pesticide și ale giganților agrari nu vor avea de suferit. Garantează acum o donație și susține o acțiune masivă pentru salvarea albinelor.

Dacă albinele vor dispărea, lumea pe care o vom lăsa moștenire nepoților noștri va arăta cu totul altfel: merele și migdalele ar putea deveni alimente exotice în magazine. Dar facem deja progrese importante în lupta pentru protejarea prețioaselor noastre polenizatoare: anul trecut, aproape 2.4 milioane de membri Avaaz au luat parte la o campanie masivă în Europa pentru a convinge Parlamentul European să interzică cele mai periculoase pesticide pentru o perioadă de doi ani. Dacă mișcarea noastră își va uni din nou forțele pentru a pune capăt falsei dezbateri care blochează măsurile legislative urgente, am putea obține interdicțiile atât de necesare în toată lumea și pune capăt pentru totdeauna războiului chimic împotriva albinelor! 

Cu speranță și determinare,

Ricken, Mia, Emma, Allison, Christoph, Mais, Emily, Ian, Jeremy și întreaga echipă Avaaz 

MAI MULTE INFORMAȚII (ÎN ENGLEZĂ) 

Pesticides halve bees' pollen gathering ability, research shows (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/29/bees-pollen-pesticides-ban 

Honeybee shortage threatens crop pollination in Europe (BBC)
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-25656283 

Pesticides 'making bees smaller' (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2014/jan/20/pesticides-making-bees-smaller 

U.S. funds research to reduce use of pesticides harmful to bees (Reuters)
http://www.reuters.com/article/2014/01/08/epa-honeybees-idUSL2N0KI1QM20140108 

Chemical giants go to court, bees go to Washington, and giant carpenter bees (The Guardian)
http://www.theguardian.com/environment/2013/sep/04/bees-buzzfeeds-pesticides-ban-congress 

One-Third of U.S. Honeybee Colonies Died Last Winter, Threatening Food Supply (Wired)
http://www.wired.com/wiredscience/2013/05/winter-honeybee-losses/ 

Pesticide Lobby Spends Millions To Defend Chemicals Tied To Bee Deaths (Huffington Post)
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/29/pesticide-lobby-bees_n_2980870.html 

Warning Signs: How Pesticides Harm the Young Brain (The Nation)
http://www.thenation.com/article/178804/warning-signs-how-pesticides-harm-young-brain



Avaaz.org este o rețea pentru campanii internaționale cu peste 34 milioane de membri, care luptă pentru a se asigura că deciziile globale reflectă viziunea şi valorile cetăţenilor lumii.("Avaaz" înseamnă în multe limbi "voce" sau "cântec".) Membrii Avaaz vin din toate colțurile lumii; echipa noastră e răspândită în 18 țări de pe 6 continente și operează în 17 limbi diferite. Află mai multe despre cele mai mari campanii Avaaz aici, sau urmărește-ne pe Facebook sau Twitter.
"


2 comentarii:

  1. Si noi ne lovim de problema stropirii culturilor pt. ca unii stropesc si nu anunta si te trezesti cu mortalitate mare. Noi ne-am ferit, dar altii au patit-o.Asteptam si noi salcamul dar e tare dificil cu plecatul iar ca sa stea cineva, mereu acolo e destul de complicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu ploua prea tare, la salcam!
      Mosu nostru are multe cunostinte prin imprejurimile orasului, multi cocotati in varf de deal, si albinele sunt gazduite cu bucurie, asta cand nu face hei-rup sa plece cu ele in pastoral, cateva saptamani, ceea ce se intampla de doua-trei ori pe an.
      Acum un an a avut mari probleme cu pasarile pe nume prigorii, care ii mancau albinele mai tare ca orice pesticid :)
      Cu stropitul ... n-ai decat sa fi informat si cu ochii-n patru ...

      Ștergere