joi, 1 decembrie 2011

Stiinta de a face macaroane cu branza :)


Reiterez, acesta nu este un blog culinar  :)
Stiu ca evidenta este alta, numarand statistic posturile de pana acum si despre ce vorbesc in ele dar … hm … reusitele culinare ma fac sa umflu in pene, deci trebuie sa ma laud, ma suportati, da? :)
Asa …
se facea ca domnisorii mei, respectiv Bubu mic (2 ani) si Printesa sclifosita (4 ani) sunt mari adoratori de macaroane cu branza si stafide (neaparat cat mai multe stafide).
Deci implementam treaba asta (cu nesemnificative modificari) … bi sau tri lunar, de vre-un an.
Reteta :
se ia un rest de lapte (vreo juma' de litru sau ce a mai ramas prin frigider, de la laptele adus, tri … saptamanal, in poarta, de o mamaita blanda)
se pune la fiert
se cauta frenetic prin camara, diverse paste, tot asa, resturi, uneori macaroane, alteori spaghete, scoici, fusilli etc, sa nu ne plictisim
se numara in gand, sperand sa nu dea laptele pe-afara pana se gasesc diversele
s-au gasiiit
ok
se trece la pasul urmator
se cauta stafide sau alte fructe care se preteaza la combinatie, am pus si visine de la borcan, conservate in suc propriu (foooarte buna combinatia de dulce-acrisor) sau altele
se spera ca nu le vor manca copiii chiar pe toate, pana sa ajunga in compozitie (dar ei cresc continuu, deci sunt sanse ca indemanarea si burtile lor sa ma dovedeasca pe parcurs, ne adaptam)
asa …
revenim ca mai-mai sa ne dea laptele pe aragaz
aruncam pastele in oala si dam cu lingura constant prin lapte&paste
mai aruncam si o lingura de zahar, asta daca nu-s copiii prin zona (mari amatori sa "ajute"  la culinarit),
daca sunt pe acolo … ling fiecare cate o jumate de lingura de zahar (deci vom suplimenta cu stafide/fructe in compozitie, oricum sunt mai sanatoase decat zaharul)
(a nu se pune miere in combinatie, si in chestii fierbinti in general, mierea este toxica in combinatie cu lucruri de temperatura mai ridicata de 40 de grade)
Cat se fierb pastele se trece la etapa doi (e treaba complicata, in etape, dar nu va speriati ca iese pana la urma)
Se ia castron in care se rastoarna branza de vaci, cu gust de var si aracet, de la market (am incercat si cu branza de vaci de la tarani dar se cam imprastie, cand se raceste e aproximativ ok, dar cald arata destul de … neapetisant, si atat mi-ar trebui, nu s-ar mai atinge cateva luni bune de macaroane daca ar vedea, oricat m-as da eu peste cap ulterior :) )
se mixeaza branza cu ceva oua, doua-trei, cat sa lege compozitia, ceva arome, coaja de lamaie/portocala, diverse fructe, dupa preferinte
se amesteca apoi compozitia asta, cu compozitia cealata, care ar fi trebuit sa se fi fiert pana acum,
daca nu cumva ati pierdut-o pe drum, ca a dat pe aragaz, sau s-a lipit de fund(ul oalei) ca ati uitat sa mestecati, sau diverse alte cazuri pe care din motive obiective (jena de ce-am putut sa fac) prefer sa nu le insir aici :)
mestecati cu grija ca-i fierbinte
se torna totul intr-o tava/oala/diverse, nu ma intrebati daca se unge sau altceva, ca eu fac in tava de yena si nu ma doare capul, decat la final cand trebuie s-o frec, dar merge pe principiul "nu facem munca in zadar", adica sade frumos la inmuiat (o zi, doua, trei :) ).
Asa …
turnam in tava deci
daca nu am avut inspiratia sa dam drumul la cuptor pana acum, o facem, dam mare si nu spunem la nimeni ca am uitat (mare bazaconie preincalzitul asta)
numa' bine se preincalzeste cat mai cautam noi prin camara chestii de ornat pe deasupra
am pus de-a lungul timpului : diverse nuci, seminte, susan
astea se pun inainte de cuptor, mai sunt si care se pun dupa, e cu schema
se baga la cuptor, se fac doua cruci
daca facem cozonaci/torturi/sufleuri putem sa facem cruci si pana maine, ca e tot degeaba, netalentatii ar trebui sa se abtina
se lasa focul la "potrivit"  ca e cel mai sigur in majoritatea cazurilor
se uita constant pe gemulet cu lanterna, si se tipa (la fel de constant) la copiii sa nu se atinga, ca arde
dupa vreo douaj'de minute de chin se poate scoate, mie imi place sa se coloreze un pic pe fund(ul vasului de yena),
merge si cu 30 de min, depinde de cantitate si cat de zemoase erau componentele sau cum se prefera la final, mai uscata, mai zemoasa
dupa ce se scoate se mai presara diverse (zaharul e un lucru foarte daunator, deci never-ever zahar pudra cu cana, la mine)
eu am pus acum niste betigase milimetrice de zahar colorat, maxim o lingura cu totul, de maaare efect (merge avand in vedere ca in compozitie am fost zgarcita cu zaharul)
se poate pune si scortisoara, cocos, pudra de roscoave, fulgi de migdale sau diverse alte presarabile
se mananca cu pofta si mirare ca a iesit si de data asta !
Daca mai ajunge sa se si raceasca, se taie mai frumos, eu nu spun ca-i gata si o dau pe pervaz afara jumatate de ora, noroc ca-i iarna, vara nu prea fac, nu-mi place sauna de la cuptor si oricum preferam sa mancam cruditati.
Acuma … daca imi spune si mie cineva cum se face sa nu se mai pleosteasca (desumfle adica, si ea si eu) cand se scoate de la cuptor … dau o … un cei cald :) (mierea separat ca e mai bine).
Multam de rabdare, orice sfat on-topic e bine venit :)
Data viitoare va invat cum sa faceti grau incoltit :)

4 comentarii:

  1. Mama, mama, ce de aventuri :D
    O reteta simpla la care io te laud ca sa-ti dau avant pe mai departe :))
    Nu stiu de ce se dezumfla, , am si io o reteta de macaroane cu branza, ale mele nu s-au dezumflat, da' erau cu branza sarata

    Bun , asta e al doilea articol al tau, acu' tre' usor usor sa te relaxezi si sa te porti cat mai natural, detaseaza-te si mergi pe principiu': e blogu' meu, scriu ce vreau, cum vreau, cui nu-i place , asta e, nu pot sa-i multumesc pe toti

    RăspundețiȘtergere
  2. Da' eu credeam ca sunt destul de relaxata :)))
    Multumesc pentru avant! E la misto "reteta", te-ai prins, nu? :)
    Misterul a ramas neelucidat, asa sunt eu mai ... desumflata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. N-as putea sa ma pronunt daca reteta e "pe bune" sau nu (ce stiu barbatii despre lucrurile astea...), dar pot confirma ca rezultatul (conform poza) este si gustos, pe langa aratos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ieeeeeeeee!!! ... meet Za Hazbant (don't need to point out ... I guess :) ).
    Las' ca noi ne hranim cu dragoste honey :)

    RăspundețiȘtergere