vineri, 28 iulie 2017

"Aurul lichid" - Miere poliflora 2017

Asa ii spune socrul meu: "aur lichid" :)
Adevarul este ca si mie imi place mierea foarte mult, nu o divinizez chiar ca el dar orisicat :)
Pe la inceputul lui iulie a plecat cu albinele in pastoral, pe plaiuri cat mai eco/boi si pustii, la floarea-soarelui. Doua-trei saptamni mai tarziu ne-a chemat sa ambalam si sa aducem acasa roadele muncii, asa ca am purces cu entuziasm si cu ceva teama, la potential tratament cu venin de albine :)

Domnisorul a insistat sa ne insoteasca, si i-a creat o mare bucurie Mosului, care nu se astepta sa fie vizitat si de nepoti. Piticul a beneficiat de instructaj intr-u perpetuarea tinerei traditii a familiei. Mosu stie ca in copiii sai nu prea ar avea continuitate aceasta indeletnicire asa ca spera sa-i corupa macar partial pe nepoti :) Sotul se cam umfla, la propriu, de la intepaturi iar eu cu greu imi controlez atacuri de panica atunci cand le simt in preajma :) Nu-i de noi, am zis ca-l ajutam cu tot ce putem dar sa nu ne bage prea mult intre stupi ca nu putem duce.
Imagine cu ceva stupi si ceva centrifuga in zare, plus sotul bine imbrobodit dupa ce si-a luat vreo trei intepaturi.
Florile de soare erau de la 1.50m in sus, personal ma simteam ca in padure la umbra lor :)
Daca dati zoom o sa vedeti o mica parte din milioanele de albine ce zumzaiau inspre si dinspre stupi ...
Mosul in activitatea care ii place nespus ...
Recunosc ca a fost prima data cand am participat la extras de miere, de frica m-am tinut deoparte pana acum. Sa scoti rama cu rama din stup, plina de ganganii, sa le dai jos usor cu maturica fina, sa nu se supere si sa te intepe, asta pana la 7-8-10 rame per stup ...
Descapacit, pus in centrifuga ... 
Centrifuga in actiune. Bidonul acoperit sa nu intre albinele in miere, sa-si gaseasca sfarsitul prinzandu-se in ea, sau mai rau: sa scape si sa se duca sa raporteze la surate si sa vina roi peste noi :)
O parte din borcane au fost umplute chiar la fata locului, pe seara, dupa ce s-au dus la culcare albinele, si au fost depozitate in masinuta de transport.
Mai jos miristea :) Am mers o bucata pana l-am gasit pe Mos.
Indicatiile au fost tipic caracteristice lui: "dupa ce ajungeti in ... (nu mai stiu nume de sat, de la Slatina spre Rosiori de Vede), iesiti de pe asfalt, prima la dreapta, mai mergeti cam ... cat sa zic io? Eu merg cam o ora pe jos, pan'la magazin, deci voi cu masina 10 minute (juma' de ora am mers cu masina :) ), ajungeti la stalpul cu cruce in varf si o luati la dreapta". N-a zis la dreapta pe care drum ca nu prea mai era drum, doar ceva urme de batoze de treierat graul :) inca vreo 15 min si pe acolo :) 
Deci cam asa ...  
Cortul care ne-a adapostit pe noi, cu domnisor in el, care incepuse sa cam prinda teama de albinele care ne urmareau. Ventilatie naturala 35 grade cu plus, umbra lipsa.
Cort cu stupi si cu sot si domnisor cu tati indepartandu-se rapid de albine urmaritoare
Domnisor impachetat anti-albine. Ni se terminasera palariile standard de stupari, el oricum nu prea statea pe langa stupi dar ii era teama ca mai veneau sa-l cerceteze.
N-a fost chiar asa de grav cu intepaturile, piticul doua-trei, la care s-a comportat absolut minunat, a plans 3 sec de durere si apoi a uitat, nu a ramas cu traume, sanatate curata, nu mai face reunmatism :) Pe mine nu m-a intepat niciuna dar asta a insemnat zeci de momente de stapanire de sine, calm complet in timp ce ma bazaiau 3-5-7 albine, trebuia doar sa astept sa plece, uneori dura si 5 minute :) Sotul in schimb a fost activ mai aproape de ele, a incasat 3 intepaturi in fata si s-a umflat corespunzator, era greu de recunoscut. I-a trecut dupa 3-4 zile. Mosul ... cred ca ori nu le mai simtea ori nu ne spunea noua, daca il intepau ... nu parea sa fie afectat :)
Campul plin de grau, zone unde inca nu se trierase
Acasa, la umbra si liniste, in sfarsit
O tura pregatita de expediere
Mierea e majoritar floarea-soarelui, evident, cu ceva alte urme de flori de camp
Mierea e inca lichida, minunata si parfumata. In cateva saptamani se ingroasa, devine ca o untura, iar in cateva luni, pe langa proprietatile benefice pe care le are, va avea si proprietatea de a creste muschi: atunci cand te lupti sa o scoti din borcan :) Glumesc, la temperatura camerei se pastreaza relativ tartinabila.
Subliniez: faptul ca se ingroasa/cristalizeaza e unul dintre semnele ca mirea este naturala, neprocesata, cruda cum am mai vazut recent. M-a cam surprins sa vad reclame cu "miere cruda", pentru mine mierea nu are cum sa fie altfel decat cruda, daca e tratata termic e sirop sau altceva, aparent tot miere dar cu pierdut 90% din proprietatile benefice :)
Prezentam noile borcane, foarte simpatice, pentru distribuire loco sau in mediul apropiat, prin amabilitatea unor oameni foarte simpatici, de la www.borcaneplasticepentrumiere.ro.
Mosul a insistat ca anul acesta sa ambalam mierea rapid, in borcane de plastic (mai usor la transport/expedieri decat cele din sticla in care ambalam anterior), pana nu se ingroasa, cand devine mai greu de ambalat.



Mai sunt si cateva kg de miere de salcam, de anul trecut, pentru cine doreste musai din aceea. A extras putina pentru ca a plouat in perioada respectiva si nu au avut ce culege albinele, nectarul fiind spalat de ploaie. Anul acesta doar vreo 10-20 de kg, pentru casa.

Preturile sunt decente, vrem sa o dam cu karma buna nu sa facem neaparat afaceri ... 20 lei/kg cea de floarea-soarelui, 25 lei/kg cea de salcam, productie 2016, cristalizata dar nu chiar beton :)

Pentru Bucuresti este cumnata pe baricade in continuare, poate livra la borcanele de un kg sau jumatate de kg. Expedieri prin posta sau curieri ... oricat si oriunde, special am ambalat la recipiente mai mari, sa fie mai eficient, sa nu luam pe transport mai mult decat pe miere :)

Cam atat ca timpu-i scurt si avem de lucru pe la servicii, prin gradina, pe la conserve :) Facem ce putem sa-l ajutam pe Mos sa imprastie bunatatea de miere in lume, ca-i pacat de ea sa o dea en-gross, nu vreti sa stiti ce pret de bataie de joc se ofera acolo, si nici nu sti unde ajunge, mai bine catinel ca nu-i graba :)

Am mai povestit despre miere, ce inseamna ea pentru noi, si de cat timp ne indeletnicim cu dansa pe pagina special dedicata.

2 comentarii:

  1. Bună Andreea,
    Pe subiectul acesta ti-am trimis un mail. Cand ai un ragaz, astept răspuns. Felicitări pentru recolta bogată!

    RăspundețiȘtergere