joi, 12 ianuarie 2012

Capra cu trei iezi (the movie)

Ora era ... nocturna :)
 cand am terminat de scris postul
Azi am cumparat un calendar de perete, pe 2012, care calendar prezinta pe fiecare pagina cate o imagine dintr-o poveste (da, inca nu aveam, sunt mai ... "electronica" de fel :) nici nu-mi foloseste foarte mult, il utilizez pentru a-i explica domnisoarei cum e cu zilele, saptamanile, lunile, etc).
Luna ianuarie o gazduieste pe legendara capra, cu ai ei trei iezi. Deliciu maxim pentru gugustuci, au declarat ei doi, de comun acord (adica prin purtator de cuvant don'soara)  ca pe seara vedem "capla cu tlei iezi", desene adica.
De ce pe seara? pentru ca asa e regula: joculet pe calculator (educativ) sau desene/film/muzica doar pe seara, maxim un ceas, in rest preferam sa ne ocupam timpul cu indeletniciri mai .. active.
Si asa ajungem la ora 9 seara, spalat pe dinti si pe alte bucati, si alinierea la desene.
Numai ca desenele cu capra ... ia-le de unde nu-s!
Cineva furase capra de "pe teava"(.ro)!!!
Panica ... cum sa nu fie capra pe nicaieri?!?
Poveste romaneasca, ce sa-i faci! nu cred ca l-a tradus cineve pe nenea Creanga, dar sa mai faca si vreo animatie in limba straina (deci mai raspandita) dupa el.
Mai sapam, nu se poate, tre'sa fie ceva, orice.
Si dam de un film (!!!) ... bun, merge si film, se aproba in cor, si-i dam drumu' ...
Ei ... dragii mosului (ca baba inca nu-s) ... asa film ...
! Paranteza lunga :)
Nu stiu exact de ce, dar eu am sarit peste etapa cu filmele pentru copii, stiti voi: Veronica&Co, parca imi amintesc vag treaba aia cu padurea minunata si cu Patrocle si Xuleasca, nu m-a impresionat, poate ar trebui sa revad, sau cu siguranta le voi vedea in curand, impreuna cu copiii.
Dar sa revenim la caprele noastre ...
Filmul acesta este o treaba de-men-ti-a-la.
Este facut in 1976, o coproductie romano-sovieto-franceza, si este un musical pop-rock de toata frumusetea, cel putin pana la momentul in care a plecat capra de acasa, cat am vazut noi in seara asta (caci orele erau destul de inaintate).
Deci daca nu reusitit sa ajungeti la Opereta la Romeo si Julieta, va mai putiti ostoi putin poftele, de pop-rock, cu dansul :)
Povestea se respecta, si ... nu prea, chiar sunt curioasa tare despre cum se vor respecta detaliile sangeroase. Este mai ... romantata putin, dar in sensul bun.
Ne prezinta, rand pe rand, o multime de personaje, vecini de-ai caprei din poiana vesela (inclusiv lupul este vecin), imaginea este color si foarte placuta iar sunetul ... of ... chiar as vrea sa aflu mai multe detalii despre distributie si coloana sonora, m-au dat pe spate.
O mica parte din distributie o cunosc si eu, putini, dar nu sunt in tema cu actorii romani (deci nu e vina lor) cu cei straini (rusi) nici atat.
In rol principal ("Rada the goat", cum ar fi :) ) este Lyudmila Gurchenko, un simbol al cinematografiei sovietice. Nu stiu ce facea ea prin Ro in 76 dar s-a prezentat extrem de frumos in filmul acesta.
"Lupul" este Mikhail Boyarsky, faimos si el la vremea lui, extraordinar in film, atat ca interpretare, cat mai ales ca voce.
Dintre actorii romani, eu am remarcat pe: Violeta Andrei, Tamara Buciuceanu, George Mihaita, Manuela Harabor, Florian Pitis, Lulu Mihaescu (Veronica), deci se pare ca pana la urma totusi nu sunt chiar asa pe langa subiect, cum credeam :)
Un film relaxant, super-amuzant, poate putin mai greu de inteles pentru copiii sub ... 5 ani, sa zicem, trebuie putina concentrare la partea auditiva dar merita, mie mi-a placut foarte mult.
Mai revin cu impresii dupa ce-l termin :)

PS: Sa va mai dau o data link cu youtube-ul, ca poate nu v-ati agatat de el in text, unde il pusesem :)
Mama/Capra cu trei iezi (1976)

11 comentarii:

  1. Foarte interesant, chiar nu stiam ca exista asa ceva, tenteaza si pe copilul din mine:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Roxana, chiar e mega-extra-super-genial :) tocmai l-am terminat de vazut.
      Acum sunt prin casa:
      "Maaaaaa-maaa
      Eaaaaa, cu braaaate pliiiine
      S-aaaa intors acaaaasa
      Deschiiiideeeeti-iiii
      Maaaaaa-maa
      Deeeee departe viiine
      Cu iiiinima voioasa
      La voooooi
      Copiiiiii" :)
      Este absolut fabulos: costume, decoruri, coregrafie, actori frumosi, dar mai ales muzica ... divina :)
      Si are happy-end :)
      Recomand din tot sufletul.
      (Mi-am amintit de povestea ta si mi-au dat lacrimile, sper sa ... nu-ti faca rau :( )

      Ștergere
  2. Bursucul este un fan total,este una dintre amintirile din copilarie cele mai dragi...noi avem DVDul(l-a cautat ani buni) iar pici l-a urmarit inca de cand era in burta =)). Cred ca i-l punem diseara acum ca a invatat sa faca si el ca animalele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. OOOOOO ... ce musafiri de seama! Bine ai venit!
      Abia astept sa-mi povestesti reactiile lui pici. Recunosc ca m-am tot gandit la ce frumos ar fi fost pe proiectorul vostru mare, in timp ce vizionam pe laptopul meu de 15 inch :)
      Primesc cu drag si alte recomandari in domeniu, daca aveti.

      Ștergere
  3. ma, soro, eu am treaba!!! si tu imi pui linkuri cu filme :))?! deja e clar ce fac pe seara: las totul balta si ma uit la Capra cu cati iezi o vrea ea :)). si, ca multumire pentru link, iaca linkul de gulas, care gulas este... este... este un vis! :) http://gulaschsuppe.wordpress.com/2010/03/11/omas-gulasch/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu link-ul mai :) dar eu sunt cam pe langa subiect cu bucataria, imi trebuie asa pe etape, mai ca la ... neinitiati :)) ma lamuresc eu pana la urma cat si cum se fierbe treaba aia. Plus ca incercam sa o lasam mai usurel cu mancarurile grele, ne e mai bine cu vegetale mai multe.
      Cu Capra, bine zisesi, vezi ca asta are mai multi iezi decat aia clasica, daca s-or bagat rusnacii si frantuzii coada! :) Dar e clar de vizionat, de vis! :)

      Ștergere
  4. deci m-am uitat la revolutie in direct pe un live stream. mai bine ma uitam la capra, zau! :|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu!!! avem revolutie?!? Uite ce pierd daca nu am TV!

      Ștergere
    2. Capra, sau o carte de Eminescu, si ai fi fost mult mai Zen :)

      Ștergere
  5. Pici s-a indragostit total si iremediabil de Marry Poppins,in fiecare sera trebuie sa avem vizionare. Cel putin cand apar chelnerii pinguini e delir total.Eu m-am cam saturat , dar pe de alta parte e practic pt pregatirea cinei :D .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A nuuuuuuuuuuuuuuuuuu ......... nu-mi spune ca ai cazut si tu in pacat sa lasi copilul la TV!!! stiu ca e comod ca sta cuminte si se benocleaza acolo, hai sa zicem ca MP e ok, merge, chestii educative sa fie, sau macar alese cu discernamant de parinti responsabili, dar nu exagerati :)
      MP e de cautat,, parca avea muzica frumoasa, dar mi-e teama sa nu deprinda obiceiuri proaste, n-as vrea sa-i vad experimentand zburatul cu umbrela de pe terasa :)
      Mi-am amintit ca am mai vazut ceva foarte-foarte bun.
      "A spoon full of sugar makes the medicine go down" parca asa era, nu? :)

      Ștergere