sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Bambi (1942)

foto de aici

Cred ca este primul desen pe care l-a vazut Luana, putin dupa doi ani.
Primise de la "Mos" seria de 12 carti albastre cartonate Disney, le citeam, cat de explicit puteam si cat de des ne permitea fratiorul de doar cateva luni, ii placeau foarte tare si am zis sa facem pasul urmator (TV nu mai serveam deja de vre-un an si ne era tare bine). Asa ca am inchiriat DVD-ul cu Bambi, calitate buna, dublare in romana, desi cam inutil, nu pricepea mare lucru, era mult prea cucerita de culori, miscari, muzica.
Am mers in paralel si pe varianta in romana si pe cea originala in engleza, pentru ca si cea originala are farmecul ei, desi dublarea este excelent facuta.

In seara aceasta am vazut Bambi din nou, la cerere. Este cuceritor absolut de fiecare data.
Noi incercasem sa stam in dormitor, langa ei, dar sa ne uitam la un film pe telefon, nu am putut, pentru ca ei ne intrebau una alta, si ne place sa explicam, asa am si debutat in lumea desenelor, cu ea in brate, explicandu-i fiecare gest si replica, de fiecare data cand consideram necesar sau cand ne cerea ea, consideram ca este mai degraba o unealta de invatare decat un timp in care "scapi de ei" pentru ca sunt "in grija" desenului.
Si ne-a placut si noua, ne place de fiecare data, desi l-am urmarit de zeci de ori, pe el si cam pe toate celelalte filme Disney clasice, majoritatea povestilor care ne-au incantat si pe noi in copilarie.
Aveti idee cat de vechi sunt?
Au zeci de ani, majoritatea au fost create in perioada 1930-1980, si mi se par excelente.
Recunosc, nu sunt foarte la curent cu noile tehnologii, este remarcabil ce s-a intamplat in ultimele zeci de ani, dar nici cele de atunci nu sunt deloc de neglijat, dimpotriva, este deosebit ce se putea face avand in vedere modul in care s-au facut toate acele desene.

Va recomand din suflet aceasta animatie, fie ca aveti copii, fie ca nu, chiar nu glumesc cand spun ca raman si eu fixata in fata micutului laptop de fiecare data cand ruleaza cate un desen de gen (putin am deviat de la lista de filme Disney, pentru ca inca suntem departe de a le fi epuizat, iar calitatea, mesajul si de ce nu, nostalgia noastra, ne-au facut sa ranem fani).

Cand vorbesc despre mesaj, ma refer strict la mesajul pe care il transmite aceasta categorie de filme, fata de cele create mai recent, pline de violenta, reclame, mesaje subliminale periculoase, sau chiar fara substanta, alta decat roz, sclipici, shopping, superficialisme intr-un cuvant.
Nu spun ca recent nu se fac filme educative, dar la varsta Luanei (4 ani), mi se pare ca inca suntem ok si avem destul timp inainte sa le descoperim cand le va veni vremea.

Deci Bambi ruuuulz :)
Are grafica foarte frumoasa, muzica instrumentala deosebita, voci placute (atat in engl cat si in romana), iar daca iti acorzi timp sa urmaresti si sa-i si explici copilului de ce una-alta, cat sa nu ramana cu sechele, eu consider un timp bine petrecut.

La ce ma refer cand vorbesc despre sechele, pai ma refer, spre exemplu, la controversatul moment cand mama lui Bambi este impuscata.
Situatia se poate aborda pe mai multe directii: poti sa o lasi asa, si iti asumi riscul pt ce intelege sau nu, poti sa-i explici ca omul este rau si a intrat in padure si a distrus/omorat animale (mergand mai departe pana la "cum ar fi sa-ti omoare tie cineva mama?") sau pe o varianta mai "blanda", pe care am ales-o si noi: omul trebuie sa manance, iar animalele sunt o categorie care fac parte din hrana sa, cat timp ucizi pt a te hrani/apara (nu din pura placere sau alte motive) si nu exagerat pt a strica echilibrul, ar trebui sa fie suportabil.
Desigur ca discutia despre ucis sau mancat carne este mult mai ampla, consider ca suntem echilibrati, iar modul in care incercam sa ne educam copiii este o "cale de mijloc". Cochetez cu ideea de vegetarianism, dar nu neaparat din perspectiva ne-omoratului de animale. Nu consider ca sunt mai buna sau mai rea decat altii, pentru modul in care gandesc. Mi s-ar parea absurd sa ma consider vreo sfanta pt ca nu consum carne (si sa spun ca nu o fac din dragoste fata de animale), dar pe de alta parte sa spun ca e ok ca animalele sa fie tinute in captivitate (pt orice motiv), sa port blanuri sau alte derivate, sau sa merg la pescuit si sa infig viermele in ac si sa culeg apoi pestele din el.

O alta situatie pe care am preferat sa o explicam foarte bine este cea cu momentul in care padurea ia foc. Am preferat sa nu mergem pe ideea "oamenii sunt tampiti si au dat foc la padure" (desi cam asta spune filmul, chiar daca pare a fi neglijenta si nu intentie), ci pe invataminte: uite, asta se intampla daca nu ai grija, nu se face focul in padure, in general trebuie avut mare grija cu foc, indiferent de context.
Noi apreciem natura foarte mult, in sensul ca vrem sa lasam in ea cat mai putine urme ale trecerii noastre, ea stie sa se descurce singura atat timp cat noi nu o stresam foarte tare, iar daca noi apreciem cat mai mult natura virgina, consider ca e de datoria noastra sa o si pastram cat mai aproape de starea ei normala. Militez pentru asta cat de des pot, iar un pas foarte important, in afara de a propovadui asta pe toate caile posibile, este de a-mi invata copiii, inca de mici, sa aprecieze/respecte natura si incerc ca exemplul meu personal sa fie unul pozitiv.

Bun ... mai este momentul cu primavara (a doua) care vine si aduce cu ea "indragosteala" :) foarte simpatic prezentat toata ambianta, dar necesita explicatii suplimentare. Din nou am ales sa mergem pe o varinata de ... mijloc (oarecum overprotective :) ) "uite, s-au facut mari, asa ca mami si ca tati, si se indragostesc, este ceva ce li se intampla oamenilor mari atunci cand se casatoresc" :) nu dati cu pietre, este doar o varianta ... incompleta, nu puteti spune ca e gresita, nu? :)

M-a intrebat in seara asta, de ce, la sfarsit, Bambi sta sus pe stanca si se uita peste padure, in timp ce Feline si cei doi puisori proaspeti sunt admirati de intreaga suflare a padurii, adica de ce nu e si Bambi langa ei ... am stat putin sa ma gandesc ce-i explic.
Bambi devine regele padurii, ii ia locul tatalui sau care se retrage lasand cerbul tanar si in putere sa vegheze  la buna desfasurare a vietii in padure ... deci e ... serviciul lui cum ar fi :)
Merge? :)

Uitam sa va spun, se pare ca exista si Bambi II (2006), am aflat si noi in seara asta, se programeaza pt maine seara, revin cu info :)

2 comentarii:

  1. iubesc desenele animate , eu inca ma uit la ele :)...preferatul meu este Robin Hood , varianta in italiana !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci o sa mai scriu, ti se pare ca mie nu-mi plac sau nu ma uit? :D
      Vino cu link-ul, sau detalii, cateva variante de RH stiu si eu, dar m-ar interesa sa stiu care-i cea la care te referi tu.

      Ștergere