marți, 17 iulie 2012

"Vreti sa donati sange? Multumim! dar NU SE POATE"

Acesta a fost raspunsul pe care l-am primit astazi, cand am fost sa ma informez despre procedura de donare de sange, de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Ramnicul Valcea, la "spitalul vechi", fostul spital nr. 2 (care arata deplorabil/infiorator - pe afara cel putin) de pe Magheru.

Foto de aici



De ce nu se poate sa donez sange?
"Pentru ca este prea cald, reveniti mai tarziu, cand se mai racoreste afara".

Dupa ce am clipit, verde si perplex, cateva secunde ... zambetul inca imi era pe buze (pentru ca deobicei sunt o persoana foarte politicoasa si zambitoare), la fel si al doamnei foarte amabile cu care am vorbit, zic "cum adica prea cald? cand sa revin mai tarziu, maine dimineata sau la toamna?".
Mi s-a spus ca la toamna.
In continuare eram destul de perplexa dar pornita sa nu ma las, cel putin pana nu sunt lamurita.

Ma asteptam sa nu fiu primita cu batele deschise ... ca doar nu donam sange pentru functionarul respectiv sau pt familia lui (deci il doare fix in ... cot, el e doar la "scarbici" si atat).
Ma asteptam sa fiu masurata/cantarita, am primit totusi ok-ul chiar daca am un metru jumate :) Cele 58 de kg m-au salvat, se pare. Deci poate ar trebui sa reanalizez planurile de a slabi, limita inferioara e de 50 kg :)

Dar au fost foarte categorici (nici eu nu am insistat extrem de tare),
"este prea cald si ne e teama sa nu lesinati",
"pe strada!?!" intreb eu,
"Sunt unii care lesina si aici, pe scaun" mi se spune!
Nu se primesc donatori noi (despre care nu se stie cum vor reactiona) pe timp de vara!
Deci donatorii regulati inteleg ca nu lesina cand e prea cald afara!

Am multumit si am plecat ... inca am o spranceana ridicata.
Momentan, asa imi vine sa o las balta ... oare chiar trebuie sa astept pana se va racori afara?

Stiu ca pot, si mai ales vreau sa donez sange. Cu lesinat sau fara, as vrea sa o fac, mi se pare o chestie importanta. Pentru mine, fizic si psihic, dar mai ales pentru altii. Deci voi insista, voi spune ca imi asum riscurile cu lesinatul, ca sunt o persoana informata si mai ales persuasiva.
Deocamdata am luat o pauza pentru a ma mai documenta.

Am gasit un articol extrem de interesant si motivant, la George Buhnici: "Doneaza-ti sange", alte informatii si sfaturi pe Imparte.ro: "Conditii sa donezi sange" si informatii bine structurate, la autoritatea in masura, pe DoneazaSange.ro, indicat de Cristina, in comentariul de aici.

Deci multumesc! dar eu nu ma las, cel putin cat nu am contra-argumente serioase.

PS: Puneti voi o pila la Doamne-Doamne sa mai racoreasca vremea, poate ma primesc asa!

LE: am sunat la Aimee Burner de pe donezsange.ro si mi s-a explicat, extrem de profesionist si amabil, ca intr-adevar, in perioada de canicula, lesina ceva lume la donat de sange (lipotimie), chiar unul din trei donatori noi.
Evita sa isi asume riscuri de acest gen, mai ales ca in sala pot fi si alti potentiali donatori, care nu "primesc" prea bine acest "eveniment" si isi pierd chiar si putinul curaj pe care il au, existand posibilitatea chiar sa abandoneze initiativa :)
Am fost sfatuita sa astept o zi mai racoroasa si sa insist, daca chiar vreau, ar trebui sa fiu primita :)

2 comentarii:

  1. Am râs, deși subiectul nu ar trebui să fie nostim. Eu am donat sânge în 2006. Și pe hol râdeam de soțul meu care era alb și tremura. Când l-a întrebat asistenta când e născut a s-a bâlbâit. Uitase de frică. Dar ghici cui i s-a făcut rău după. Mie! Am simțit că mă ia cu leșin, m-am oxigenat, mi-am revenit, dar acasă după vreo 6 ore am picat în fața poștăriței care îmi adusese un plic. Ea a crezut că sunt paraplegică :)). Oricum, cu ocazia aia am aflat că am Ag Hbe +.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, am citit si am bagat la cap, oricum mai aman putin, vreau sa ne mai repetam si ceva analize pana pe la toamna, vedem cum se potriveste, clar nu as vrea sa le fac anti-reclama, lesinand pe strada :) si decat sa-mi iau in cap ciocanul cu "ti-am zis noi" ...
      Ma rog, glumim noi, dar poti sa lesini cand esti in trafic sau cu un copil in brate, e chiar un risc major.

      Ștergere