marți, 31 iulie 2012

(Foarte) Pe scurt despre ideile mele de alimentatie benefica trupului

Ma pornisem sa raspund unui comment de la postul despre miere, si cum tindea sa devina kilometric, am zis sa-l "disec" putin, separat.

Doamna Mama de Venus si Marte imi scria acolo asa:

 Andreea G, dacă aș avea o sursă de miere cum ai tu aș face turtă dulce de casă în fiecare week-end la copii. Cu câțiva ani în urmă făceam o rețetă simplă, dar nu multă miere și ieșea delicioasă. După ce ne ajunge mierea am să fac chiar cu ghimbir niște „ginger bread men”.

Iar eu continui raspunsul pentru ea, si nu numai, afirmand  despre copiii mei ca, recunosc, prefer sa le ofer mai mult cu fructe (mai ales acum cand ni se rup pomii aproape, de atata rod) si sa nu-i invat neaparat cu chestii foarte dulci sau foarte procesate.
Primesc si prajituri de casa dar incerc sa fie mai cu masura. Stiu, poate sunt absurda, sunt copii care mananca dulciuri de cumparat tot timpul, si eu nu vreau sa le dau nici macar prajituri de casa prea multe :D

Nu vreau sa ma compar cu nimeni, nici sa dau vre-un sfat, doar fac asa cum consider eu ca e mai bine, in urma documentarii acumulate pana in prezent.
Si sper eu ca nu sunt extremista, acesta mi se pare un pericol foarte mare. Cat de sigur poti sa fi de un subiect/informatie anume, nu poti sti niciodata, parerea mea e ca daca pastrezi un anumit bun-simt si luciditate, esti oarecum in siguranta.

Despre ghimbir stiu si eu ca e f bun dar nu il fol prea mult, nu sunt fan "iuteli", dar poate incerc combinatia cu miere, e tare laudata.

Si nu in ultimul rand ... nu am scris foarte mult despre alimentatie, pentru este un subiect destul de ... "incins" pe bloguri, iar eu prefer sa ma tin departe de conflicte, dar am cateva principii la care tin foarte mult, si ma laud eu ca nu sunt neaparat o "moda".

Unul din ele este acela ca prefer sa consumam alimentele(vegetalele in special) cat mai crude, cat mai putin procesate, si integrale, acolo unde se poate.
Mierea neprocesata este o adevarata comoara, pe cand daca atinge temperaturi inalte (peste 70de grade), se spune ca devine toxica. Acum ... cat de toxica ... n-am aprofundat, sigur nu e mai toxica decat noxele pe care le inhalam zilnic, insa eu prefer sa profit de tot ce are ea bun de oferit, mai bine decat sa o "omor".
E clar ca decat zahar, mai bine pui miere intr-o prajitura care se face la cuptor, dar decat prajitura la cuptor ... mai bine te inveti sa mananci echivalente mai sanatoase, mai mult fructe sau miere direct cu lingurita din borcan, sau dinastea ... ca atitudine generala :)

Deci mierea cu lingutita, sau pe paine, sau in diverse combinatii.
Fructele direct din pom :) ce e de sezon predominant si de preferat de la noi din curte/livada decat de cumparat. Si iarna, mai bine compoturi si gemuri din camara, chiar daca sunt procesare si cu mult zahar, decat fructe importate.
Nuci/alune inmuiate, deci activate enzimele, sunt cu atat mai sanatoase. In cazul procesarii termice, valoarea lor nutritiva scade enorm de mult.
Seminte tot inmuiate, unde se poate, si in combinatii care sa le potenteze efectele benefice.
Cum ar fi susan crud (adica neprajit sau ceva, simplu, cum il cumparati in punguta, de la Plafar), amestecat cu putina miere si cateva picaturi de lamaie. Il mancam dimineata, pe stomacul gol, pt o digestie buna si pt aportul de calciu, mult mai bine asimilat, din susan. Cam cate o jumatate de cescuta, impartita in 3 (tati pleaca la serviciu pana pregatim noi diverse).
Sarea eliminata pe cat se poate. Ea oricum exista in toate preparatele cumparate, in cantitati mult mai mari decat am avea noi nevoie. Evit sa mai adaug extra in mancare, este destul de daunatoare sanatatii, mai ales cea iodata, care este comercializata obligatoriu, prin lege, la noi in tara.
Zaharul rafinat ... daca as putea l-as omora de tot, produce dependenta si este unul din cele mai rele lucruri, ma rog, lista cu "cele mai rele" este destul de lunga.
Evit sa cumpar semi-preparate sau conserve. Ce pot face eu e bun facut, ce nu ... se poate si fara. Decat sa stiu ca inghit jumatate chimicale/conservanti/coloranti/stimulatori de gust si altele ... mai bine ma lipsesc. Uneori este foarte greu, deja producatorii sunt mult mai smecheri si ne aslteaza pe toate partile. In plus, suntem sclavii gusturilor (majoritar induse) si ai modului in care am fost crescuti, uitand de multe ori ca alimentatia cu care am fost invatati de mici nu ni se potriveste intreaga viata, pentru ca stilul nostru de viata este diferit de cel al parintilot/bunicilor nostrii, cei care se hraneau in felul acela.
Produsele difera si ele, foarte mult.
Cand mananc o rosie din gradina, stiu ce am bagat in pamantul respectiv, nu ca rosiile ce le-am cumparat, chiar si la inceput de iulie, de aveau coaja rosie si cand o taiai vedeai o dunga verde imediat dupa coaja, pe urma iar rosu, pe urma ceva miez mai mult alb si semintele verzi, iar gustul ... pauza.
Cand taia mamaie un pui de 6 luni si facea mancare, stiai ce mananci si ca iti foloseste corpului, sau cel putin nu iti dauneaza foarte tare. Acum, cand cumperi un pui grill si vezi ca are doua kg desi sti ca nu avea mai mult de 6-8 saptamani, cand a fost taiat, te intrebi ce bagi in tine, si mai ales in copiii tai, care sunt hraniti astfel de cand li se incepe diversificarea, fata de noi, care macar in copilarie am mai beneficiat si de lucruri sanatoase.

Daca ar fi sa fiu extremista, as spune ca eu clar prefer mai bine asa
de aici  

decat asa
de aici
Hai sa zicem ca suntem oarecum asa

de aici
si (ne-am dori sa fim) o combinatie de meniu mediteranean :)
de aici


Deja simt ca e posibil sa ajung, cu vre-un cititor, in situatiile comflictuale despre care spuneam, la inceput, ca vreau sa ma feresc, asa ca mai bine ma opresc. Eu consider ca e de bun-simt ce am scris pana acum, poate voi mai scrie despre subiect, dar asa lejer, fara sabii ascutite, da? :)

9 comentarii:

  1. seamana cu ideile mele...si de ce sa nu zici ce vrei ? fiecare e liber sa creada ce vrea...sa zica ce vrea , sa manance ce vrea...sotul meu rade de mine si-mi zice ca sunt mierla si mananc seminte...sii ?...d-aia nu mai pot io :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ... sti cum e cu asumarea afirmatiilor pe care le faci in public, oricine poate rastalmaci ... orice :)
      Mi-am mai luat-o in freza pt ca am mai declarat diverse prin niste locuri, de la subiecte f serioase pana la altele chiar puerile. Declaratii foarte pasnice dar oamenii au interpretat cum li s-a parut lor.
      Eu nu sunt deloc o tipa vehementa si nici nu judec nici nu-mi permit sa dau sfaturi ... si totusi ... na, Prefer sa fie in continuare un loc pasnic, pe aici.

      Si ... semintele sunt viataaaaaa :)
      Bine, o sa mai scriu, acum caut o poza ca e deja miercuri si n-am pregatit nimic :D

      Ștergere
  2. Nu vad de ce s-ar putea lega cineva de ideile tale, exprimate cu bun-simt pe "tarlaua" ta... Si mai ales citind ideile tale, nu cred ca s-a nascut ala care sa aiba cum sa le combata. Si eu sunt de acelasi principiu, pe undeva genul de mancare "raw" cred ca m-ar avantaja, eu as putea trai doar din salate si seminte. Dar cum am copii si sunt in crestere (exact si cazul tau), incerc cumva sa gasesc un echilibru intre toate grupele alimentare, fara sa fac o obsesie din asta daca e posibil. Si noi mancam fructele si legumele crude, acolo unde e posibil si nu ne indoim de sursa nu dam jos coaja de la nimic, acolo unde nu stim ce pesticide s-au folosit, curatam de exemplu castravetii sau morcovii. Incercam cat mai mult sa ne crestem legumele cele mai folosite si ierburile in gradina proprie, unde am remarcat, cu dragoste multa cresc frumos, fara alte adaosuri chimice. De gatit gatim strictul necesar, in sensul ca mai punem una-alta pe gratar sau in cuptor, dar nu prajim nimic in ulei (spre necazul soacra-mii, care cand e la noi slabeste si intinereste din cauza dietei fortate), nu folosim sare decat in cantitati microscopice si doar in anumite mancaruri (daca ar fi dupa mine n-am folosi-o deloc) iar cu zaharul rafinat avem o gluma pornita de la un adevar: cand am venit in Canada ne-am cumparat un kilogram de zahar de la magazin. Dupa 3 ani ne-am mutat in alt oras, in timp ce impachetam si goleam rafturile, am gasit faimosul kil de zahar. Care ne-a mai tinut inca doi ani dupa. Acum suntem la a doua punga de zahar de un kil cumparata de noi (bine, soacra-mea si socru-meu au zaharul lor separat, ei pun la cafea si soacra-mea mai face si prajituri si altele, desi noi nu servim, copiii nostri nu mananca deloc dulciuri de casa, singurul lucru dulce pe care il mananca e inghetata de cacao si cate o bucatica de ciocolata cand le dam noi, ei nu cer) si spun eu ca sub 2 kile de zahar in 9 ani e destul de bine :-))) Mancam toti foarte multe seminte de toate felurile, crude, copiilor le plac la nebunie. Mananca si produse animale, dar ponderea e mult mai mica, de obicei putin pui si peste, tot asa, incercam sa gasim surse cat mai "curate", fara sa facem o obsesie din asta. Branzeturile sunt printre favoritele familiei, la toti ne plac foarte mult, iaurt simplu, smantana, branza, cascaval, u name it. Nu mancam afumatura deloc, am eu un fix cu afumatura si cancerul la stomac. Nu bem cafea, nu fumam, alcoolul e o chestie pur sociala, la ocazii si intalniri cu prietenii. Singurele doua chestii pe care copiii mei nu vor sa puna gura si imi pare tare rau (sper ca intr-un fel sau altul o sa-si dea drumul mai incolo) sunt ouale si mierea. N-au mancat niciodata si daca oua pot sa mai strecor cumva in mancare, miere n-am nici o sansa. Si cand mi-aduc aminte in copilarie cand mancam miere de tei pe paine proaspat coapta unsa cu unt, cu coaja aia crocanta imi ploua in gura :-)))
    Pe undeva sunt de parere ca tot ce se apropie cat mai mult de natura, si de starea de agregare in care se gaseste mancarea, e mai sanatos. Orice procesare de orice fel (chimica, termica, chiar si mecanica) le schimba proprietatile si in unele cazuri le face chiar toxice.
    Off-topic, scuze ca n-am mai scris de o vesnicie, stau cu 5 posturi scrise si aproape terminate dar n-am gasit timpul fizic sa scot poze sa le pun. Dar sa stii, n-am murit, suntem tot aici toti, mai bine decat oricand :-)))
    Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma cam recunosc in off-topic, desi au am tot scris in ultima vreme :)
      Ma bucur enorm ca sunteti bine si ... ai scris totul mult mai bine decat am facut-o eu :)

      Stiu ca nu suntem chiar alien cu ideea asta de meniu dar pt multi e ciudat, inclusiv pe langa mine, oameni destupati la minte, considera ca e o "moda" si ne ingreunam singuri viata, incercand sa fim "diferiti", mie asta mi se pare normalitatea, nu sunt fan stat cu orele in bucatarie.

      Argumentele in sine sunt toate acceptate, dar cand ajungem la practica ...
      Spre ex Buni (soacra-mea) e carnivora prin excelenta, nu stiu daca mananca chiar 3 mese pe zi cu carne, dar doua sigur, iar cu prajitul ... si asta e mare fan. Cum spuneam, suntem sclavii gusturilor, dar nu judec, e fix treaba ei, e mare, e vaccinata, i-am mai explicat cum e cu sanatatea si alimentatia si ca NU este normal sa incepi sa fi bolnav de tot felul de chestii dupa 50 de ani, multe tin de alimentatie si de calitatea alimentelor.
      Dupa cum spuneam, in nici un caz nu o judec, doar ca ... na, ne afecteaza si pe noi, si prefer sa separam, mancam impreuna mai mult in week-end, cand suntem toti acasa.
      Nu sunt nici impotriva carnii (daca se mai poate numi carne ce este pe rafturile magazinelor, in ziua de azi) nici a prajelii, dar prefer sa fie in doze cat de mici, si mai ales sa invat copiii cu chestiile (care cred ceu ca sunt) bune, de mici.
      Mai e si Bunica (mama soacrei), o femeie de tot respectul, dar pe parte alimentara nu prea ne intelegem deloc, e pe principiul ca "noi suntem batrani si oricum o sa murim, nu mai conteaza ca bagam in noi mezeluri si altele" pe cand eu ma stresez ca ajung copiii si pe la ei, iar exemplul pe care il primesc nu este chiar cel pe care mi-l doresc, deja copiii incep sa petreaca foarte mult timp cu ei, si cand voi lucra si eu, si mai mult..
      Iar despre prajiturit ... ar prajituri zilnic daca i-am da voie, si chestii clasice: zahar cu tona, untura, esente, creme etc, pe care eu le consider ... nu chiar maxim de daunatoare dar nici tocmai benefice.

      Multe devin de-a dreptul daunatoare cand sunt procesate termic, nu te omoara azi-maine dar ... te intrebi de unde ai diverse bili dupa ani de consum. Cum spuneam, prefer ca ai mei sa se invete cu produse mai putin dulci si cat mai raw, sa profite cat mai mult de ce se afla in ele.

      Cu zaharul ... felicitari maxime! :) as vrea sa pot spune si eu aceleasi lucruri, dar ne cam place zaharul, ne e greu sa renuntam la el, imi e greu mie, dar sa le cer lor, de aceea incerc sa diminuez sau sa inlocuiesc, unde se poate.

      Ce-mi spui tu, ca Robbie si Mica nu mananca prajituri de casa si nici dulciuri, e mare mirare, cred ca procentul de astfel de copii e infim, bravo-bravo!

      Va pupam, si tineti-o tot asa!

      Baga posturile alea fara poze, le editezi mai tarziu :D

      Ștergere
  3. Andreea, daca vrei sursa curata de miere am eu :). De la noi din stupina. Mierea incalzita nu devine toxica, doar isi pierde proprietatile. Singura "problema" cu mierea naturala ar fi ca vine cu un continut mic de polen care ajunge acolo in mod natural. Deci persoanele alergice la polen pot intampina dificultati.

    Pacat ca nu ne-am suprapus la 2 mai, noi ne ducem acum la jumatatea lui august.
    (din categoria cat de mica e lumea eu sunt prietena cu Alexandra din facultate, ne ducem la ei la pensiune).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sursa exista, dar multumesc pentru oferta!

      Cu toxicitatea ... eu asa stiu, peste 70 de grade nu e bine, peste 40 e doar ... inutila, indulcitor si atat, si decat sa platesti cel putin triplu pt miere, mai bine pui zahar. Acuma ... eu inca mai caut informatii despre gradul de toxicitate, am o banuiala ca totusi, chiar si fiarta, tot nu e atat de daunatoare ca zaharul rafinat :)

      Despre polen ... eu am presupus ca toata lumea stie informatia asta, dar e bine de subliniat, deci merci si pt asta! :)

      Da, am observat si eu cat de mica e lumea, ma minunez constant :) Este posibil sa mai ajungem si noi, incaodata la 2 Mai, pe la sfarsitul verii, sigur la Alexandra :D
      Mi-am tot propus sa scriu despre ea ... of, trebuie sa mai tai din somn, ca sa reusesc sa le fac pe toate :)

      Sa fiti sanatoase fetelor, sper ca Mati e bine!

      Ștergere
    2. M-ai facut super curioasa, n-am auzit niciodata ca mierea incalzita ar fi toxica, asa ca am facut ce fac eu de obicei cand dau de o chestie noua, am inceput sa ma documentez. Se pare ca nu exista studii concludente care sa ateste ca mierea incalzita e toxica, desi ayurveda spune exact asta. Studiile "vestice" mai noi infirma teoria. Ross Conrad, autorul cartii "Natural Beekeeping: Organic Approaches to Modern Apiculture" spune:
      “The idea is that heat destroys enzymes. And basically any time you are going to heat honey the enzymes are going to get destroyed and as a result dilute a lot of the medicinal value of the honey. Raw and unfiltered honey has incredible antibacterial and antifungal properties. It’s very, very healing in many ways.” si sustine ca "toxicitatea" e mai mult o metafora, pentru ca mierea incalzita e doar un fel de zahar mai putin rafinat, fara alte proprietati benefice.
      Wiki spune destul de multe despre miere, desi sunt convinsa ca esti mult mai documentata decat mine :-))) (http://en.wikipedia.org/wiki/Honey)
      Te pup!

      Ștergere
  4. Acus vazui ca ai sursa, dar pentru cei care sunt din Bucuresti "oferta" ramane valabila :)).

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa stiam si eu teoria ca mierea superantibacteriana samd. Ea este totusi un produs de fermentatie, respectiv bacteriile o duc bine in ea. O fi ambele, habar nu am, trebuie cercetat. Oricum, sunt de parere ca in domeniul nutritiei sunt deja muult prea multe teorii si studii, oamenii sunt favuti sa traiasca foarte bine intr-o gama foarte larga de regimuri alimentare, deci nu exista un adevar, sau mai toate teoriile sunt adevarate, cum vreti sa o luati...

    RăspundețiȘtergere