miercuri, 25 ianuarie 2012

(Potentiala) Rascoala la gradinita

'Neata lume!

Tot e vremea rascoalelor, fiecare cu ce-l doare ...

Am o rugaminte mare-mare detot la voi, uriasa.

Situatia sta in felul urmator: sotul mi-a spus in treacat aseara tarziu, ca azi au nustiuce control la gradinita la care merge domnisoara noastra, in urma caruia se va decide daca vor lasa cele 4 grupe de copii in locatia in care sunt acum, sau ii vor muta intr-o gradinita mai mare, pe motiv ca este o frecventa prea redusa pentru a pastra locatia in care functioneaza acum. Suntem in provincie, este destul de populata de ... prescolari, daca asta are vreo importanta.

Gradinita este geniala (de stat), fapul ca are doar cate o grupa din fiecare (mica, mijlocie, mare si pregatitoare), ca este intr-o veche casa boiereasca, intr-o zona foarte linistita, au fost argumente care ne-au ajutat sa decidem in a o inscrie aici inca de acum doi ani (acum este la grupa mijlocie).
Este adevarat ca in fiecare grupa, desi sunt inscrisi peste 20 de copii, nu prea vin mai mult de 15 (si noi am avut-o bolnava de multe ori si nu am dus-o), dar asta imi place, este o cifra buna, educatoarea se poate ocupa eficient de fiecare. Recunosc ca sunt foarte atasata de locatia respectiva, mi se pare ca totul este exact asa cum trebuie, in momentul de fata.

Nici nu si-a imaginat sotul ce furtuna si tristete a sadit in mine, azi-noapte tarziu. Mi-a spus ca educatoarele se vor pastra, teoretic, la fiecare grupa in parte (si de ele suntem destul de multumiti), desi daca ii muta pe motiv de prea putini copii la o grupa, eu deduc ca ii vor combina cu alte grupe (ca ii muta pt ca nu sunt destul de multi la o grupa, nu?), deci ... se va trage la sorti educatoarea care ramane, si rezulta si o minunatat grupa de ... 30 de copii !!! multe alte detalii nu stia nici el.
Dupa-amiaza voi merge eu sa o iau de la gradinita si voi pune mai multe intrebari.

Daca rezultatul "controlului" de astazi va fi ca ii vor muta, as vrea sa pot face ceva sa le schimb decizia, si nu stiu daca, legal, pot face ceva.

Nu stiu daca in potentiala locatie va fi mai bine sau mai rau, deja unde este acum este foarte bine, avem o experienta cu o gradinita mai mare si a fost foarte neplacut.
Poate ca va fi mai bine pe anumite directii dar imi sunt greu de imaginat, ma gandesc doar la cele rele: un bloc comunist cu 20 de grupe de copii (cred ca stiu gradinita), virusi mai multi, stres mai mare pt toata lumea (copii, educatoare), agitatie si galagie mai mare datorita aglomeratiei de copii si zonei cu trafic mai intens, nu foarte dar mai mult decat la prezenta locatie, plus debusolarea copiilor.

In fine ... am o problema cu ideea de baza, nu mi se pare cinstit ca, daca noi am inscris copilul acolo, pe baza unor motive, oricare ar fi ele, sa se ia aceasta decizie fara ca macar sa fim si noi, parintii, intrebati.
As vrea sa stiu daca avem vre-un cuvant de spus, si pentru asta ... uf ... mi-e tare greu, as vrea sa va rog sa imi scrieti daca ati mai intalnit situatii de genul acesta, sau daca sunteti in domeniu sau daca aveti vreo idee.

Cercetez si eu, pe toate caile care-mi sunt la indemana, mai aflu informatii si vad ce pot face dupa-amiaza cand ma duc sa o iau. Nu stiu daca ar fi potrivit sa merg in timpul programului, sa pic aiurea in mijlocul "controlului", cand toata lumea e deja stresata, mai ales cand nu stiu daca am dreptul sa comentez, adica fara o baza legala, nu sunt genul sa ma tziganesc.

Sper sa ... fie bine pana la urma, revin cu info pe parcurs, va multumesc pentru ca ai citit!

Later edit:
Situatia este calma pe la gradinita, chiar prea calma.
Vestea buna este ca potentiala mutare se va face din toamna, deci anul scolar urmator. Voi continua cercetarea si daca pot face ceva, si mai sunt si altii care doresc asta, vom face tot ce putem sa ajutam la pastrarea locatiei.
Sper ca pana in aprilie, cand se fac reinscrierile, sa se clarifiece, astfel incat sa stiu daca reinscriu acolo domnisoara (si pe fratiorul ei mai mic, la grupa mica) sau ma orientez spre alta gradinita.
Locatii mai sunt, poate unele chiar ne avantajeaza mai bine, aceasta era una dintre putinele cu program prelungit. Motivele pentru care imi placea acolo au fost expuse, inca imi place acolo, dar ma bucur ca mi se da timp si posibilitatea de a alege, cu asta aveam eu problemele cele mai mari. Inteleg ca populatia prescolara este in descrestere in ultimii ani, nu ma pun eu contra eficientei. Inteleg si ca sunt ordine de desfiintare a cateva zeci de mii de posturi de cadre didanctice, si aici am putine cuvinte de spus (sau de ajuns unde trebuie), ca sunt  prea mica pe lumea asta, doar un graunte de nisip, dar ai dreptul sa intri in ochiul cuiva, si atunci poti fi luat in seama, sau sa te alaturi altora, si atunci poti crea adevarate miracole.
Nu stiu cum vor decurge lucrurile in continuare, din perspectiva atitudinii pe care conducerea gradinitei o va lua fata de parinti, eu ma voi adapta. Inteleg ca nu are rost sa functioneze o locatie care nu este rentabila economic (ca si micii intreprinzatori care sunt sufocati din ce in ce mai mult, omoram calitatea pentru a ajuta la monopolul marilor lanturi, care sunt eficiente, dar la calitate&co lasa mult de dorit).
Mai bine ingsesuim cate 30 de prescolari, in clase cu cate o educatoare si o ingrijitoare (peste 3 ani te mai intelegi cat de cat cu ei, la crese e criminal de-a dreptul), cu viroze mult mai productive, cu igiena deficitara, de educatie, atentie sau dragalasenie nu mai spun. Crestem turme, ca e eficient. Nu ne intereseaza indivizi puternici, creativi, responsabili, sanatosi fizic si psihic. Mai bine ii punem la TV, ca sa stea linistiti (si indobitociti) decat sa discutam cu ei, sa aflam ce le place sau ce ar vrea sa invete, sa ii ajutam sa se dezvolte, asta e greu, presupune munca si implicare, chiar daca exista dorinta, ma indoiesc ca se poate face ceva (calitativ) atunci cand ai in grija 30 de copii prescolari.

8 comentarii:

  1. in primul rand , cred ca ar trebui sa va uniti toti parintii... sa faceti un plan ...de bataie cu intrebari cu tot....si apoi vedeti ce...si cum...succes !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc coco!
      Asta am si eu in gand, crosetez plan. Deocamdata eram doar la faza de cercetare, ce as putea face in situatia data. Caut informatii in continuare, nu actionez decat atunci cand imi va fi totul foarte clar si voi sti daca merita/am aliati sa lupt.

      Ștergere
  2. Draga Andreea, pare o situatie destul de neplacuta dar sa speram ca se va rezolva favorabil. Parerea mea este ca primul pas ar fi sa vorbesti cu dna directoare, sa vezi care este parerea ei si in cazul in care nu doreste sa se mute gradinita, sa o intrebi ce puteti face voi parintii ca sa o sustineti. Eu zic ca e important sa stie ca sunteti de partea ei si sa va indrume ea ce si cum pentru ca stie mult mai bine care sunt rosturile. Iar daca vrea sa se mute gradinita... vazand si facand.
    Asteptam vesti bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit Ana! chiar ma bucur ca ai trecut pe aici, am vorbit serios ca imi place mult cum scri :)
      Sigur se va rezolva favorabil, intr-un fel sau altul, ne vom adapta, dar nu pot sa trec pe langa, fara sa fi incercat sa schimb ceva, de mentalitate vorbesc, nu de situatie in sine, situatia e minora, mentalitatea e problema.
      Inclusiv de la apropiati am primit replici de genul "nu ai ce face tu, daca ei au hottarat asa ... nu ne ia nimeni in seama, cine suntem noi sa incercam sa schimbam?" ei bine NU, nu sunt deacord cu aceste replici.
      Nu sunt vreo revolutionara, dar unele chestii mi se par pur si simplu de bun simt, cum ar fi ... uau, ce chestie, sa fiu si eu intrebata daca vreau sa-mi fie mutat copilul in alta locatie !!!
      Recunosc ca m-am aprins, aici nu era vorba de asa ceva, nu inca, am perceput eu gresit situatia, am crezut ca se vrea sa se faca ... de pe o saptamana pe alta, de asta m-am aprins asa, nu era cazul, problema de principiu ramane dar aici se aplica doar partial.
      Deci cu calm, le luam pe rand :)

      Ștergere
    2. Andreea e normal sa te intereseze si sa vrei sa te implici mai ales ca e vorba de copilul tau. Doar ca principiul meu e "vorba dulce mult aduce" :).

      Ștergere
  3. Heh... eu sunt mai batran si mai sceptic, dar romanii n-au chiar un istoric de actiune comuna, deci sansele de a putea face un front de parinti si educatoare care sa schimbe ceva snt minime (tineti minte bancul cu diavolu' gras ca la cazanul cu romani nu era nevoie de paza, se trageau in jos unul pe altul? mi se pare inspirat din fapte reale, ca orice banc bun!)

    Poti cel mult sa cazi in penibil, ca cele cateva zeci de sarmani care "manifestau" aseara in centrul orasului, in deplina nepasare a trecatorilor, ca sa nu mai zic de autoritati, care erau probabil deja la tv/caldurica la ora aia.

    E drept si ca uneori ungrauntedenisip poate da lumea peste cap, totul e sa nimeresti unde trebuie! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc "mosuletul" meu intelept! tu ma mai echilibrezi cand e cazul, dar ma si susti, recunosc :)
      Uite ca surpriza, ieri la gradinita, primele 3 mamici pe care le-am intrebat doar daca au auzit ceva despre subiect, au fost la fel de consternate, si de pornite pe aceeasi directie, ca si mine :) chiar una din ele a mentionat ceva de petitie semnata de toti parintii :D ma jur ca eu nu am scos nici un cuvantdespre idei dinastea :) altfel decat virtual sau pe langa casa.
      Deci o sansa exista, desigur ca gandind "la rece" ar putea sa se razgandeasca, sau sa considere ca e prea mult efort sau sunt alte treburi mai importante de facut, cam cum e si cu demonstratiile, sunt pasnice, nu ne deranjeaza nici cat negrul sub unghie, de ce sa-i luam in seama? sunt doar o mana de oameni, ce daca au deja 10 zile de cand se tot aduna, ei striga, ursul trece, or sa oboseasca, sunt abia cat o plaja mica din Skiathos, mai au pana la a deveni desert.

      Mi-a placut bancul. UNEALAAAAAAA "striga" Mica la mine ieri, i-am replicat ca a gresit natia :(
      E trist ca luarea de atitudine a ajuns sa fie penibila.

      Ștergere
    2. Nu luarea de atitudine a ajuns sa fie penibila... noi, prin lipsa de hotarare, luam atitudine intr-un mod penibil.
      Si da, tot in gena noastra este sa incepem revoltat si in forta, dar cand e vorba de lucruri concrete... poate ca ar semna petitia (ca nu-i un lucru greu), dar daca o faci tu :))

      Ștergere