vineri, 6 iulie 2012

La mare, la soare, la 2 Mai!

LE: aici sedeam cand am scris cele ce urmeaza, adica din acelasi fotoliu a fost facuta fotografia


iar asta priveam in dreapta



Momentan sed intr-un fotoliu de rachita, pe "prispa" Haciendei de la 2 Mai.
Copiii isi dorm nani de pranz in camera racoroasa "nr 2 stanga" (asa scrie pe cheie :) ), le-a placut maxim "balta cea mare" care este deosebit de curata si calda aici, in 2 Mai.

Cadrul este unul deosebit de placut.
Hacienda este un loc in care am mai fost de cateva ori. Voi dezvolta intr-un post separat, detaliat pe acest subiect.

Sa spun ca-mi mai lipseste un pahar cu ceva-frumos-colorat pe masa de langa? Hm ... nu prea consum bauturi alcoolice, posibil sa serveasca si alte chestii fromos colorate si non-alcoolice pe aici, dar mai corect ar fi sa spun ca detaliile astea mi se par de fitze :) nu-mi trebuie nici un pahar de nimic pentru ca tot "peisajul" sa fie perfect, el este deja perfect, sau aproape. Imi lipseste domnul sot, el nu ne-a putut insoti la tura asta, dar nu are rost sa ma cramponez enorm de tare de treaba asta. Impreuna am hotarat ca asa e cel mai bine sa fie, vacanta asta. Rolul lui este suplinit cu succes (sa zicem) de parintii mei, la contextul bunici-nepoti ma refer desigur. Eu ... ii scriu epistole virtuale, ca in tinerete, cand ni se parea ca niciodata nu petrecem pe cat de mult timp inpreuna ne-am fi dorit :)

Am ajuns aseara (miercuri), dupa o oprire de un ceas in Jupiter, acolo ni s-a potrivit. Am vrut sa prindem si o baie, daca am fi asteptat pana sa ajungem aici, pana am fi terminat toate procedurile necesare instalarii, sigur nu am mai fi prins ore potrivite de baie.

In Jupiter, am intrat pe langa Camping Zodiac, parea foarte simpatic, numai ca este destul de departe de plaja si mi-ar fi greu sa parcurg acel kilometru de 4 ori pe zi, cu copii asa mici. Era in plan sa-l investighez pentru o vacanta urmatoare, dar din acest unic motiv a cam picat. Probabil vom merge tot la GPM din Navodari, daca vom mai vrea tot camping si 2 Mai-ul nu ne va satisface. GPM-ului nu am avut nimic sa le reprosam, vara trecuta.

Apoi am intrat pe o strada (unde sunt multe tiribombe si de unde pornesc in traseu si trenuletele care plimba lumea prin statiuni), am gasit o parcare cu plata langa plaja, ne-am echipat si ne-am dus sa vedem marea.
Plaja foarte lata, nisipul fin dar ... lume puhoi, aproape cearceaf langa cearceaf pe primele 3 randuri de la mare!!! era totusi miercuri dupa-amiaza, nu stiu cum o sa fie in we!
In apa ceva alge, dar apa calda, cu valuri foarte mici, extrem de placuta.

Dra nu a avut nici o problema, i-a placut din prima, si-a luat colacul si a intrat cu "tataia"(tata), Matei s-a panicat putin cand valurile i-au atins picioarele, se agata de mana mea si incerca sa se ridice cu totul de la sol :)
Fusesera la piscina recent, mi s-a psus ca se simt extraordinar de bine in apa, dar in febra pregatirilor excursiei, recunosc mi-au scapat cateva aspecte din pregatirea lui Matei, si fata ma solicita foarte mult, am tendinta de a-i explica mai ales ei diverse lucruri, de multe ori il cam pierd din ecuatie pe fratiorul cel mic ...

Nu a durat foarte mult cu teama de valuri, in cateva minute a intrat foarte leger in apa, fara sa dea semne ca i s-ar parea rece sau ceva. Costumele de baie cu tricou inclus, s-au dovedit a fi o idee foarte buna, am vazut ca incepe sa se constientizeze, si la noi, necesitatea lor, atat la copii cat si la adulti. Ii protejeaza si de diferentele prea mari de grade, atat la intrarea in apa cat si la iesire.


Au fost foarte greu de extras din apa, cred ca din ora petrecuta acolo ... mai bine de 40 de min au stat in apa :)
Colacele le-au placut foarte tare, faceau tot felul de piruete si miscari pline de entuziasm, m-am bucurat mult sa-i vad asa.

Pe la ora19 ne-am cam impachetat, am parcurs si restul de 30 de km pana in 2 Mai. Desi Hacienda este chiar la intrarea in sat (presupun ca in curand va deveni oras), langa santierul naval, se vede lesne ca vremurile s-au schimbat, pe toata strada principala, cat vezi cu ochii, este plin de masini parcate prin portile diverselor spatii de cazare. In sinea mea (foarte egoista) recunosca, nu ma bucur foarte tare.

Eu stiu "Vama" frumoasa doar din povesti, nu i-am prins spiritul acela, dar pe 2 Mai l-am mai vizitat, speram sa ... ne cunoastem mai bine, pana sa devina, si el, la fel de comercial.
Deocamdata pare sa fie in zona aceea placuta de echilibru, adica modernizari doar atat cat sa creasca un anumit grad de comfort, nu sa dea in fitze. Si pana la urma conteaza mult si "gazda" la care mergi, presupun ca nu poate sa refuze daca un ... necioplit ii vine la usa si cere cazare, dar acela ar trebui sa nu se simta in largul lui, intr-un mediu foarte diferit (adica de oameni cu bun-simt) si sa se abtina pe viitor sa repete experienta.

Pe seara, prinzand o ultima geana de lumina, am mers totusi sa vedem si plaja. Stiam ca este foarte lata in capatul acesta de dig. Inca de cand am cotit-o spre dansa, ne-a intampinat o luna foarte rotunda, mare si portocalie, a fost cea mai frumoasa pe care am vazut-o vreaodata, parea sa aibe multi admiratori. Am regretat ca nu-mi luasem si eu aparatul foto, dar cu lipsa mea de maestrie in a-l manui, mai mult ca sigur ca l-as fi luat degeaba, sigur era un fenomen astronomic rar, de care eu nu aveam habar :)

Dimineata am descoperit o apa minunat de calda si de curata, nici fir de alge. Plaja si ea foarte placuta, cu minusul ca nu este "maturata", iar lumea nu este suficient de civilizata ca sa-si adune propriile gunoaie, cu atat mai putin pe ale altora, altfel nimic de reprosat.
Vilele ce se aliniaza frumos, cu fata, pe strada de langa plaja, sunt foarte diverse ca arhitectura, noi, simpatice cam toate pe care le-am vazut.
Inca mai sunt si ceva corturi in "campingul" de pe plaja, razlete, cred ca am vazut si rulote.

Clasicele plimbari cu vaporasul, scutere sau banane nu am vazut pe aici, si imi place asta, dar presupun ca nu va mai dura mult pana sa apara (in Jupiter era 100lei/15min de scuter!), vanzatorii ambulanti cu porumbi, namoluri (nu luati de la ei, luati de Plafar - indicatia gazdei). Nici umbrele sau sezlonguri pe plaja nu am vazut, in rest lume, multa lume, cat se vede cu ochii, dar pasnic.

In dupa-amiaza asta ne-am scurtat baia, era putin vant, cam tremurai cand ieseai din apa. Am hotarat sa facem excursie la Jupiter, cu scop de plimbare cu trenuletul colorat si sclipicios. Domnisoara il vazuse seara trecuta, si cum ramasese cu pofta nesatisfacuta, anul trecut, in ultima zi din vacanta in Creta, i-am promis ca revenim la el.
Am hotarat ca e mai bine in seara asta, de maine seara probabil se va aglomera si mai tare litoralul si mie nu-mi place sa fiu sardea (e singularul de la "sardele", nu? :) ).

Ne-am parcat in aceeasi parcare cu plata, unde am gasit singurele locuri libere din zona intesata de masini. Trenuletul se ia chiar de la intersectia cu multe masinute/trenulete/buburuze sclipicioase. O calatorie costa 5 lei, Jupiter-Olimp-Saturn (ceva), n-as putea sa spun cum se cheama capatul, e cam in pustietate. Faza tare a fost ca de la capat am platit inca 5 lei de persoana ca sa ne aduca inapoi de unde ne luase, neavand prea multe optiuni. Recunosc ca a fost neatentia noastra, scria pe undeva la vedere treaba asta, mai ales daca citeai cu atentie, nu setat pe ideea de tura completa, cu scoborat in acelasi loc de unde ai fost imbarcat. La fel de clar scrie acolo ca absolut toti pasagerii platesc bilet intreg la trenulet, inclusiv copiii sub 1 an.


Plimbarea tine cam 40 de min, fix acealasi traseu de intoarcere, macar copiiilor le-a placut ca pe parcurs ne-am mai intalnit cu alte cateva trenulete, le-au putut admira. Evident ca lor le placuse mai mult cum arata trenuletul in sine, i-ar fi satisfacut mult mai mult ca trenuletul sa fie static si ei sa se poata cocota in voie pe el, chiar si 40 de min, plimbarea i-a cam plictisit.


M-am si certat putin cu dra ca vroia sa stea pe partea fara geam de protectie, impotriva vantului, si era cam ... vantos, cat de vantos poate sa fie la un vehicol ce se misca cu 30-40km/h. Unele trenulete nu aveau deloc aceste geamuri de protectie, nici nu stiu cum e mai bine sau mai rau, presupun ca in miezul zilei e mai bine cu vantos decat sa lesini de soare "protejat" de geam ...

Hai ca iar trecu' de miezul noptii, sigur nu ma prezint la rasarit nici maine, mai e timp pana luni :) ... revin cu foto si info de la Hacienda, am inceput deja sa scriu, unmeaza un post kilometric, evident :) mai am cateva lamuriri suplimentare de cerut, pentru ca "recenzia" sa fie cat mai completa.
Trebuie sa mai iau la pas si statiunea, sa vad cum mai arata, de pe plaja se vede bine.
Eu nu am gasit prea multe informatii despre acest loc minunat (sau poate ca nici macar nu trebuie povestit, doar vazut si simtit), ma risc totusi sa-l "povestesc", sper sa nu gresesc si sa-mi dau palme, peste un an, ca s-a umplut, in urma reclamei pe care i-am facut-o :))

13 comentarii:

  1. Foarte frumos povestit si condimentat cu poze! Distractie placuta in continuare, sa ne tineti la curent! Pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim!
      Pozele alea "grase" sunt acum un progres, pt postul despre Hacienda :)
      Ne facem si noi negriciosi, mai ca tractoristii asa, dar ne facem :D

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumim! incercam, din pacate se cam aduna niste nori, si maine se anunta cam vantos, vedem, incercam sa ramanem pe baricade pana luni :)

      Ștergere
  3. Si noi am mers ani de zile in 2Mai dupa ce am depasit starea "Vama", dar din pacate linistea curtii in care ne parcam in fiecare an nu este deloc suficienta pentru o vacanta adevarata, caci trebuie, nu-i asa? sa iesi din ea si sa dai piept cu multimea galagioasa de pe milioanele de cearsafuri (in ultima iesire curajoasa la 2Mai, langa cearsaful nostru, mai exact semiurcati pe el, vecinii mancau semninte si scuipau cojile pe jos)...
    Asa ca ne-am reorientat spre plaje mai curate, mai civilizate si nu in ultimul rand, pustii :D.

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Vreau si eu adresa de la plajele acelea curate, civilizate si mai ales pustii :D am o banuiala ca nu sunt in RO :)
      Aaaaaa ... stai ca am citit :) il stiu pe Corfu, din povestile soacrei, insulele sunt misto detot, mi-e si teama sa ma uit la pozele tale :)

      2 Mai-ul inca mi-a placut, mai ales in timpul saptamanii, incepand de vineri seara s-a aglomerat rau detot, inimaginabil de rau, era ca o pitzipoanca.

      Am fost si in Vama in vizita, duminica seara ... a ajuns mult mai pitzipoanca decat 2 Mai-ul, ceea ce era previzibil, e foarte trist. Pacat de plaja aia asa frumoasa, si de locurile acelea faine, putine, care au mai ramas.

      Din fericire, curtea in care am stat noi si-a pastrat oarecum linistea. Strada si plaja (aglomerate si galagioase) ne mai aminteau de "modernizare", in rest era ok, nu stiu pt cat timp va mai ramane asa.

      In lipsa de plaja pustie, in zona noastra balcanica, treaba cu semiurcatul pe cearceaf si, mai ales, mancat seminte, este sport national, mai ales pe unde au patruns romanasii. Asta e ... fiecare ia masuri dupa cum considera de cuviinta, noi inca nu ne incumetam la drumuri foarte lungi, cu masina, asa ca ... aleg sa vad partea cat mai pozitiva a lucrurilor :D si cu siguranta, sa recomand locurile care cred eu ca mai merita.

      Ștergere
    2. Din 2 Mai pana la prima plaja pustie care are muuuulti km, sunt doar 15 minute cu masina si locurile arata asa: https://picasaweb.google.com/monis.monica/Krapets?authkey=Gv1sRgCLuK2dmvwOXqWA :)

      Ștergere
    3. Pozele tale arata f bine :)
      Din pacate costul pasapoartelor pt cei mici ar fi mai mare decat tot ce am platit pe cazare la 2 Mai. Si nu iesim din tara mai des de o data pe an, asa ca nu se justifica :)
      Recalculam anul viitor.

      Ștergere
  5. imi pare rau ca nu ati apucat sa fiti in formatie completa si la mare, dar sunt sigura ca va veti lua revansa in viitor. :)

    Cei mici par a se distra, asa ca nu mai conteaza altceva! :)

    Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne revansam in tot restul timpului, acum asa s-a potrivit si nu e rau deloc :)
      Copiii s-au distrat, fara nici un dubiu.
      Multumim!

      Ștergere
  6. Eu găsesc FOARTE util și frumos blogul tău! Dacă ar scrie toți recenzii de pe unde merg ce ușor mi-ar fi să îmi fac vacanțele mai frumoase...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Mona!
      Sper sa va reluati si voi curand planurile pt vacanta, multa sanatate!

      Ștergere