luni, 25 iunie 2012

A venit Craciunul (sau "am sapunareasa mea")!

Uite ca se facu duminica noaptea si nu am reusit sa ma adun sa scriu ... rusine sa-mi fie!
Si entuziasmul era atat de mare vineri dupa-amiaza :)

Se facea ca era joi seara (saptamana trecuta), cand citeam cel mai recent mail al Ligiei, mail scurt, pe care il incheia foarte poetic "Vine Mos Craciun, sa sti" :)



Derulam cu vreo doua saptamani inainte: Ligia imi spune ca trece o pretena de-a ei prin orasul meu, in tranzit, si ca poate sa-mi aduca ... ceva.
Eu i-am spus ca sunt atat de nerabdatoare de parca ar veni Craciunul :)
Ceva-ul nu a mai ajuns atunci, din motive de erori de comunicatie.

Dar cine este Ligia si cu ce se ocupa ea? ... este o poveste minunata ...

"Craciunul" intr-adevar a venit, si cat de surprinzator a putut sa fie, este foarte greu de cuprins in cuvinte.
A venit asa:
Ambalaj deosebit

Totul a pornit de la o gluma, ceva ce ea a tinut minte ca eu am spus, printre milioane de sporovaieli, din zeci de mailuri (poate nu or fi chiar zeci) pe tot felul de subiecte!
Tot respectul pentru atentia la detalii si pentru imaginatie :)

Cati angajati in market-ing cunoasteti, care sa-si faca bine treaba?
Ligia nu stiu daca are studii de asa ceva, dar ceva ma face sa cred ca detaliile acestea sunt venite din sufletul ei, nu din ceva ce a fost invatata sa faca pentru a atrage clienti.

Si inauntru au fost asa:
Sapunuri handmade de la Ligia

Discutasem doar despre doua, hai poate trei sapunuri, si lasasem la latitudinea ei sa aleaga, in functie de ce-i mai povestisem despre noi: un sapun pt copii, unul pt pleata mea si poate inca unul pentru tenul meu sau pentru uz frecvent adulti.
Eu eram complet buimacita de oferta ei bogata, si cat de frumos si simplu scrie despre fiecare, chiar nu stiam ce sa aleg, toate sunau incredibil de bine, as fi vrut cel putin cate unul din fiecare :)
Ea mi-a spus ca va analiza si va trimite cateva mostre, sa vedem noi ce ni se potriveste mai bine.

In detaliu ne-a trimis asa:
Sapunuri handmade de la Ligia

sau asa:
Sapunuri handmade de la Ligia

sau asa:
Sapunuri handmade de la Ligia

sau asa:
Sapunuri pt copii, handmade de la Ligia


Vineri dupa-amiaza, la posta ... frematam de nerabdare sa primesc pachetul in posesie, l-am desfacut chiar acolo. Cred ca aratam destul de tampa zambind cu gura pana la urechi, cand am vazut ambalajul, si mai apoi, cum pipaiam si miroseam sapunurile :)
Nu conteaza, fiecare cu bucuriile lui, "uni" nu intelege :))

Dra (ca doar e fata lu' mama ei :) ), si ea acasa, tot asa, le-a pipait, le-a mirosit, le-a aliniat, era toata o incantare.
Stia ca sunt de la mama Ioanei si a lui Matei (inca ii retine din fotografii) :)


Deci ce sa spun ... succes pe toata linia in aceasta prima etapa.

Eu eram bucuroasa de micile minuni, chiar inante de a le primi si de a le putea testa.
Simplul fapt ca veneau de la o persoana pe care o apreciez enorm, cu care se pare ca am foarte multe lucruri in comun, si cu care rezonez la niveluri incredibile ... ma facea sa ma bucur de pachetel, chiar daca ar fi avut in dansul ... hartii mototolite.
Dar atentia ei la detalii, aranjarea si ambalajul atat de simplu si de elegant, mi-au intrecut asteptarile!

Iar mirosurile ... ah mirosurile ... cum sa va spun? 
Stiti mirosul acela de pe la bunici, de "curat", de odai aerisite, de inceput de vara, de iarba si arome naturale, de busuioc si cereale? Mda ... cam asa!

Am desfacut doar doua, pe restul le-am asezat, aliniate frumos pe un raft, langa usa, in sufragerie, sa ma traga de nas parfumul, de fiecare data cand trec pe acolo, si trec des :)
Nu miros extrem de puternic, si asta imi place foarte tare, sau poate ar mirosi, daca le-as scoate din tipla :) dar de ce sa o fac? Este exact cat trebuie, doar o aroma cat sa te distraga si sa uiti dupa ce ai plecat din camera, sa ajungi cu minte in dulci amintiri copilaresti :)

Nu am desfacut mai multe pentru ca nu vreau sa le ametesc pana nu le "cunosc" mai bine, daca le desfac pe toate sigur nu voi mai sti care e si ce face :) chiar daca mi-ar parfuma minunat baia (si mai bine de jumatate din casa probabil).

L-am desfacut evident pe unul din cele de copii, cu ovaz si galbenele.
Normal ca cei mici au insistat, designul este mai mult decat atragator, a durat putin pana sa le explic faptul ca nu este o prajitura cu ursulet :)
Cum face?
Pai face incredibil de frumos! este atat de catifelat si ... alifios pe piele, de parca dai cu o crema, nu cu un sapun, spuma aproape ca te surprinde :)
Curata foarte bine dar lasa pielea matasoasa, foarte usor placut parfumata, si ... trebuie sa il pazesc bine, domnisorul Matei are o atractie deosebita fata de sapunuri, daca nu am grija, in 3 zile nu mai gasesc nici urma de el :) Si sigur acesta ii place foarte mult!

L-am mai desfacut pe cel cu rozmarin, argila si ulei de neem, recomandat pentru par (sper ca nu am incurcat "borcanele" :) ). Tocmai ce m-am spalat cu el pe cap si pe fata, sunt deosebit de incantat de rezultate.
Pielea mea de pe cap, cu dermatita seboreica (adica matreata+grasime) este foarte curata dar nu uscata, parul matasos dar totusi ferm, tenul ... luminos si catifelat, vedem cat dureaza pana se ingrasa, dupa o ora de la spalat inca nu este "lipicios".

Deci rezultatele, la prima vedere, sunt excelente, revin cu info peste cateva zile/saptamani :)

Desi sunt atat de multe sapunuri, si le-am aratat si soacrei, cu intrega poveste de unde provin si cum sunt, am fost de un egoism maxim, nu am impartit niciunul :D

Urmatoarele pe lista vor fi, cu siguranta, ceva deodorante, pare sa se priceapa foarte bine si la astea :))

Ce m-a apucat cu sapunareala asta? :)
Pai eram acum cateva saptamani la o cafea cu Dl. Google, si cautam ce se (mai) poate face cu niste pastai de vanilie, achizitionate pt prima data. Printre rezultate am gasit si ceva cu "sapunuri naturale, cu extract de vanilie", mi-a sunat delicios, am zis sa cercetez, asa de distractie, si am ramas uitata acolo ... tot citind si ... balind :)

Mai mult decat sapunurile ei, Ligia mi s-a parut un om minunat, prin simplitatea ei, prin modestie, prin faptul ca alege sa bibileasca reteta produselor si nu fotografiile de prezentare, prin faptul ca spune foarte sincer "o sa le pice si altora fisa ca se poate renunta la minciunile frumos ambalate de la supermarket si ca putem folosi un sapun facut numai din ingrediente prietenoase." :)

Evident ca am preferat sa comand de la ea decat sa ma apuc sa-mi fac eu :))) Dar ma asigura, si sunt sigura ca o va face daca i-o cer, ca imi explica in cele mai mici detalii cum se face, daca vreau sa-mi fac singura.

Apoi mi-au placut sapunurile ei. 
Ca sunt facute "la rece",
ca pune in ele plante culese de pe "camp"(pot fi si alte zone geografice :) ), de mana ei,
ca nu se streseaza cu estetica si cu mirosurile, preferand partea mai practica a lucrurilor, si anume "sa faca treaba" :)
Are doua articole foarte placute, despre ce asteptari trebuie sa ai atunci cand folosesti sapunuri homemade, le spune foarte cinstit si de bun simt.
Apoi povesteste cum s-a apucat de sapunarit si de blogareala.

De ce am vrut sapunuri homemade? 
Aici este foarte simplu de raspuns:
pentru ca nu au in ele o multime de prostii, cum au cele "industriale",
pentru ca au in ele glicerina, care este foarte importanta pentru hidratare, glicerina care este extrasa din produsul final, pentru alte scopuri, in procesul de fabricare al sapunurilor "ieftine",
pentru ca nu au tot felul de parfumuri care nu-mi plac, si care mai pot fi si alergene,
pentru ca, la fel ca la alimente si alte produse pe care le folosim zi de zi, am mai multa incredere in "micii producatori", alesi cu grija, decat in marile companii, care pun monopol pe piata, si la care calitatea produsului, sau grija reala pentru client, ajung sa fie la finalul unei liste foarte lungi.
Sa nu mai zic si ca urasc sa platesc extra pentru "marca".
Pentru ca meritam, pe scurt.

De ce am luat de la ea si nu de la altcineva? 
Am rezonat pur si simplu.
Stiu inca vreo cateva "sapunarese", le-am intalnit in mentiuni prin alte bloguri (de incredere) pe care le frecventez. Le-am cercetat, mi-au placut, preturile sunt cam tot pe-acolo (la Ligia e ceva mai ieftin decat media :D ).
Poate ca mi s-au parut prea fistichii, prea pompoase, prea cu accent pe substante "de fitze". Poate ca asa ajungi sa le faci odata ce ai experienta, multi ani in spate, te plictisesti de simplitate si avansezi, nu e nimic rau in asta.
Mie mi-a placut mai mult simplitatea Ligiei si lucrurile pe care pune ea accent. Imi placea ideea dar nu reusise nimeni sa ma comvinga de faptul ca sunt niste produse fara de care nu pot trai in continuare, asa cum traisem pana acum :)

Poate ca nu erau chiar prioritare, in cheltuielile lunare, insa a venit vara, copiii umbla pe afara mult mai mult, aproape toata ziua, ii spal integral zilnic (fara par), de doua, poate chiar trei ori, inainte de nani de pranz si seara, este necesar. Vreau sa stiu ca sapunul cu care ii spal nu este inca unul din multitudinea de factori care ne inconjoara constant si care ar putea sa le dauneze.
Asa cum am grija de alimentatie, de educatie, de odihna lor, mi s-a parut foarte normal sa acord ceva mai multa atentie si tesutul lor epitelial.

Mai ales ca am avut ceva probleme in trecut, posibil interne dar cu vizibilitate externa.
Dra a avut acum doi ani, ceva pete pe piele, stampilate prompt cu diagnostic de dermatita atopica (atat de pompos si totusi vag, mai ales fara investigatii aprofundate).
Pete care au fost tratate (din prostiia si ignoranta noastra) chiar si cu creme cu cortizoni (Prednison este foarte la moda). Au disparut de la sine, dupa e vreme, mai ales dupa ce nu am mai "tratat-o" cu nimic, si mai ales am incetat sa-i mai dam medicamente (lunar) la fiecare viroza (prescrise de medic).
Petele au reaparut, pentru o scurta perioada, si iarna aceasta, insa mult diminuate, si ca intindere si ca numar, nu ne-am mai stresat deloc, doar masaj cu ulei dupa fiecare baie (saptamanal), pentru hidratare, si atat. Insa, evident, am un pititc cu pielea, mai ales a copiilor, cat timp nu poti ajuta foarte tare, macar sa nu incurci "curatind-o" frecvent cu substante de calitate indoielnica.

Deci ... gata, am gasit sapunuri "cumsecade cu pielea"! :)

Ce mai, am (si eu) sapunareasa mea! :)

PS: maine (vorba vine, in viitorul apropiat adica :) ) despre o bijutiereasa proaspata :D

9 comentarii:

  1. Eu n-am sapunareasa mea, dar tare buna ar mai fi una... ca am o piele rea din aia cu draci :-))) cum o supar cum se usuca si se umple de bube de la cea mai mica adiere... Lucru la care m-au mostenit si copiii, nu puteau sa ia si ei pielea lui tati, delicata dar rezistenta, peste care poti sa treci cu tavalugul si arata la fel de princiar... (ai mai vazut femeie sa fie geloasa pe o piele de barbat?!) Eh, asta avem cu asta defilam, dar cum spuneam, buna ne-ar fi si noua asa o sapunareasa :-)))
    Sa ne mai povestesti cum decurge treaba si peste ceva vreme!
    Pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am mai vazut femeie geloasa pe piele de barbat, recunosc, dar cat de special e Danu tau ... nici nu ma mir :) imi pare rau de tine, poate totusi gasesti solutii pe termen lung.
      Eu recunosc ca nu am (avut) probleme majore, in afara de ten (accneic in adolescenta), care este destul de gras si par (evident ca se continua si acolo grasimea), sau poate nu io fi dat eu f multa importanta.

      Noi sa fim sanatoase, sunt altii cu robleme f mari pe lume, ne alintam si noi asa cu deastea marunte, ca sa nu zicem ca in rest ne merge extrem de bine :D

      Iti pun o pila la Ligia, sigur gasim o modalitate sa ajunga si in Canada niste sapunuri de-ale ai, cred ca s-ar bucura de asta :D
      Sau, dupa cum spune Gabi, mai jos, nu este foarte complicat sa iti faci singura sapunuri, pe mine ma asigura de asta soacra mea, mare fan chimie, la viata ei, deci poate aprofundam impreuna retete :))

      Din pacate Ligia si-a cam sapat singura groapa, in privinta mea, la cate sapunuri mi-a trimis, o sa dureze destul pana ii comand urmatoarea transa :)))

      Iar beneficiile sunt de doua ori de partea mea, o data ca am sapunuri pt multa vreme si, mai important de atat, ca am cunoscut-o :)

      Ștergere
    2. Haha, ai dreptate, facem si noi pe mironositele (adica eu mai mult), ca asa cum am trait atata vreme cu pielea asta, nu e gaura in cer daca continui. Dar m-ai pus rau pe ganduri, am inceput sa studiez problema cu home-made :-))) Sa vedem (ca veleitati aveam in copilarie, cand adunam toate cotoarele de sapun, le topeam impreuna si le turnam in forme, ieseau niste minuni tare artistice :-))) Multumesc mult!

      Ștergere
  2. sa-ti traiasca! :) Sapunaresele "personale" sunt comoara la casa omului. :) Eu, recunosc, mi-am tradat sapunareasa dupa ce am inceput sa imi fac sapunuri singura... insa raman pe veci indragostita de produsele ei... doar ele m-au facut sa devin dependenta de sapunurile homemade. :) ... ratiunile financiare si dorinta mea de a avea sapunuri personalizate dorintelor mele traznite, m-au impins spre realizarea lir in-house....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yap! Sa traiasca si sa infloreasca! :D
      Abia astept sa citeasca si ea pe aici, momentan stiu ca e in pana de net, si fumega :))

      Recunosc, m-am "dedulcit" si eu :) am ras sapun de casa (facut dupa metoda clasica, de bunica sotului) l-am topit si l-am mai amestecat cu diverse, vedem ce iese, acum e la uscat, dar rezultatele sunt foarte departe de ce ma asteptam eu :)))

      Oricum, varianta "la rece" pare sa aibe mari beneficii, desi soacra mea contesta lucrul acesta.
      Ea spune ca odata fnalizat procesul de saponificare (cald, rece, nu conteaza), proprietatile initiale ale grasimii folosite nu mai au nici o importanta, ele fiind distruse in proces! Eu am observat mare diferenta intre sapunuri insa ... trebuie sa ma mai documentez, momentan prefer sa ma bucur, ca am de ce :)

      Cred ca (si) pe la tine citisem despre "nuci de sapun", inca sunt in studiu si ele, deocamdata, la masina de spalat, folosesc de cateva saptamani, cu mare succes ... tot sapun ras, de casa :) sau hai sa-i spunem mega-fancy "fulgi de sapun bio, homemade" :)))

      Ștergere
    2. Iaca, citesc si eu pe-aici, cu ochii mari si neincrezatoare ca eu am declansat toata aceasta explozie de artificii care ies din condeiul Andreei. Multumesc, am facut cu drag toata treaba, as spune ca pentru astfel de lucruri (surprize, daruri, ascultare adevarata a celuilalt) traiesc. Sau macar as vrea sa traiesc.
      Te-ai intrecut cu gluma, Andreea, eu ma fastacesc rau cand primesc complimente, daramite ode...
      Sper sa-ti placa sapunurile, te rog, scoate-le din tipla, se usuca mai bine, lasa, ca n-ai ce borcane sa incurci. Te mai lamuresc eu daca e, imi spui cum arata si a ce miros.
      Mi-ai facut o mare bucurie.

      Ștergere
    3. A, legat de nucile de sapun, am folosit si eu. Primele 2-3 spalari a fost OK, cat probabil mai era in rufe detergent de la precedentele spalari, caci oricat le-ai clati nu iese complet. Dar dupa aceea rufele mi s-au parut galbene, plus ca nici petele nu ieseau, iar noi avem de-a face cu haine de copii, deci va dati seama...fructe, alea, alea.
      Insa o prietena (care are copil cu dermatita atopica si care n-a avut ce face si a trebuit sa scoata detergentul de rufe complet din schema, altfel se umplea de bube cel mic) a zis ca le foloseste in combinatie cu o sare inalbitoare de la Urlich-Naturlich (sau ceva de genul asta) si e multumita. http://jurnaldecomuniune.wordpress.com/2012/02/22/ce-mai-facem/
      O sa caut si eu sarea asta inalbitoare...nuci de sapun inca mai am de acum un an...

      Ștergere
  3. sa ne tot sapunim , nu ? si eu folosesc naturale...am pe cineva p-aci...mai pe-aproape !
    te astept...in portul Tomis :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Venim, venim! :)
    Chiar ma intereseaza o idee de maglavais de protectie solara homemade, dar eficient si pt stat in soare, nu numai sub umbrela :)

    RăspundețiȘtergere