miercuri, 14 martie 2012

Filarmonica "Ion Dumitrescu"

Atencion, azi vorbim despre muzica!
Sper sa nu vorbesc singura :)
Ascutiti-va urechile si aduceti aproape pantofii de dans, caci va fi si cu sunet, nu doar cu scris!Luni seara, am luat domnisoara de o aripa, si ne-am indreptat sprintene catre Filarmonica.
Filarmonica micuta, de la noi din sat, e un loc in care ne place mult, sotului si mie, sa ne preumblam, chiar daca o facem mult prea rar.
Ei au concert cam in fiecare luni, de la ora 19. De data aceasta sotul a spus pas, cand a vazut afisul, care afis, pe mine m-a inflacarat foaaaarte tare :)


Piesele alese au fost absolut minunate. Deliciul publicului a fost, desigur, dirijorul argentinian, foarte antrenant, cu miscari mai mult de dansator decat de dirijor, avea o eleganta incredibila, se bucura sa fie acolo, fracul nu a stat nici doua secunde teapan pe el, tot timpul a topait :) 
Ne-a invitat sa ne simtim bine, alaturi de el si de orchestra, si la sfarsit ne-a multumit pentru prezenta si aplauze ... in limba lui :) Nu stiu cati au inteles, majoritatea spectatorilor erau spre varsta a III-a, sau hai, 70% erau astfel, restul de o diversitate destul de mare, au parut sa se simta extraordinar de bine cu totii.

Revenind la piese, alese pe spraneana si extraordinar interpretate, deosebite in aranjament de orchestra simfonica. Va ofer cateva franturi, nu neaparat in ordinea preferintelor, caci mi-au placut toate, fara discriminare.  Seamana oarescum cu ce am ascultat eu, muzica live este absolut minunata, iar cea prestata de o orchestra bine condusa e si mai si :)

Voi incepe ... cum ar fi cu sfarsitul, si cu o dedicatiune pt dra Forfecutza :)O alta treaba care nu avea cum sa nu sune bine, pe o orchestra cu multe viori (dirijorul "nostru" era mult mai simpatic :) )Si nemuritoarea bucata peruana "El condor pasa", o data in varianta Doamnei Celia Cruz (orchestratia este absolut divina), versurile "originale".


Si in varianta Simon&Garfunkel, poate una dintre cele mai  cunoscute cantari pe muzica asta, si mie imi place foarte tare.
Versurile sunt foarte frumoase, nu prea au insa nimic in comun cu varianta originala (chiar daca ideea de libertate persista in ambele), cea culeasa din folclorul peruan, de catre Robles, in 1913 (discutiile sunt foarte ample despre cum si de unde a aparut melodia).Sper ca v-au placut!
Noua sigur ne-a placut sa fim acolo (realist vorbind, domnisoara mea casca deja de la a doua melodie :) dar per total spune ca i-a placut )

PS si OFF-topic :) (dedicatie pentru dra Zazuza&Co, sa nu se supere ca ei nu ii fac :)) ) : 
Discutam cu sotul, pe Mess, lista de cumparaturi, pe care dumnealui trebuia sa o presteze azi, si la pozitia "masline fara samburi", dumnealui imi "traduce" senin "adica samburless!" deci suntem si noi in club, cum ar fi :)
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu